•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Žiri za Evropski kratki film 2020.

Animatorica Aleta Rajič, kustosica Amila Ramović i selektor Andrei Tănăsescu članovi su ovogodišnjeg žirija za Evropski kratki film.

Filmovi iz ove sekcije takmiče se, zajedno s filmovima iz programa Takmičarski kratki, za kandidaturu za nagradu Evropske filmske akademije (EFA), kao i za razmatranje za nominaciju za nagradu Oscar® Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.
ALETA RAJIČ
Animatorica, BiH
Rođena je 1990. godine u Čapljini. Magistrirala je Engleski jezik i Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Rad na animiranom crtanom filmu započela je još u osnovnoj školi u 'Studiju Neum', gdje je kao scenograf i animator radila na nekoliko filmova, te polazila brojne radionice animacije i edukativnih programa u njihovoj organizaciji. Posljednjih par godina bila je jedan od predavača u Školi animiranog crtanog filma (u Mostaru i u Neumu) čiji je osnivač njen otac, veteran animacije u BiH - Jurinko Rajič. „PRIRODNI ODABIR“ je njen drugi autorski film koji je u manje od godinu dana selektiran na preko 30 internacionalnih filmskih festivala (uključujući svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu, zatim Annecy, Pula Film Festival, Monstra, Animafest itd.), te osvojio dvije nagrade za najbolju animaciju. Posljednjih devet godina Aleta je član organizacijskog tima neumskog Festivala animiranog filma NAFF, gdje trenutno aktivno sudjeluje u umjetničkoj direkciji.
AMILA RAMOVIĆ
Kustosica, BiH
Amila Ramović je kustosica i muzikologinja iz Sarajeva. Karijeru je započela kao dio tima Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo (2000), i kasnije kao njegova izvršna direktorica (2005-2017). Organizirala je desetine izložbi i projekata iz oblasti savremene umjetnosti i bila kustosica izložbi renomiranih bosanskohercegovačkih i internacionalnih umjetnika, među njima samostalne izložbe Brace Dimitrijevića na Venecijanskom bijenalu (2009). 2016. godine pridružila timu film.factory koju je u Sarajevu utemeljio Béla Tarr, a saradnju s njim nastavila je i kroz njegove najrecentnije projekte (izložba Till the End of the World, Eye Muzej Amsterdam, 2017, i Missing People, Wiener Festwochen, 2019). Docentica je na Muzičkoj akademiji i Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Godine 2019. dodijeljeno joj je priznanje Honorary Fellow of Plymouth College of Art.
ANDREI TĂNĂSESCU
Selektor, Rumunija
Andrei Tănăsescu je filmski selektor i kustos sa sjedištem u Torontu i Bukureštu. Nakon stjecanja specijalističke diplome iz filmskih studija na Univerzitetu u Torontu, postao je suosnivač Rumunjskog filmskog festivala u Torontu. Magistrirao je na Univerzitetu Saint Andrews u Škotskoj s magistarskim radom o Deleuzeu i rumunjskoj kinematografiji. Njegova strast prema muzici i filmu dovela je do niza projekata koji se bave osobitošću svake forme i njihovim potencijalom za historijsko preispitivanje.
Između 2010. i 2019. bio je dio selektorskog tima na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a redovni je saradnik Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma u Bukureštu, Američkog festivala neovisnog filma u Bukureštu i Les Films de Cannes à Bucarest. Trenutno je član selekcijskog odbora Venice Days / Giornate degli Autori i selektor Međunarodnog filmskog festivala Kino Pavasaris.
Podeli:



Preporucujemo