•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 2020.

Producentica Lejla Dedić, reditelj Goran Dević i konsultant i kritičar za dokumentarne filmove Tue Steen Müller, članovi su žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film 26. Sarajevo Film Festivala.

LEJLA DEDIĆ
Producentica, Programski odjel, Al Jazeera Balkans (BiH)

Lejla Dedić je rođena u 1972. godine u Konjicu, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je 1997. na Univerzitetu South Bank u Londonu na temu "Mediji i društvo", nakon čega je obavljala različite poslove u medijskom sektoru, u kome ima već više od 20 godina iskustva. Nakon angažmana u BBC World Service Trust/Media Action, 2011. godine, po otvaranju Al Jazeere Balkans počinje raditi u Programskom odjelu ove regionalne televizijske kuće kao Producentica za akviziciju i koprodukciju.

U proteklih devet godina uspješno je obavljala producentski posao u malom, ali snažnom timu sa Seadom Kreševljakovićem i Đanijem Hasečićem. Za Al Jazeeru Balkans do sada je otkupila preko 300 fantastičnih filmskih naslova i na desetine serijala. Koproducirala je preko 20 filmova, od kojih je većina nagrađivana na regionalnim i evropskim festivalima. Tokom dosadašnje karijere učestvovala je na preko 50 renomiranih filmskih festivala kao članica žirija, panelistica i producent.

Već treću godinu zaredom ponosna je selektorka na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), a posljednje dvije i na Rab Film Festivalu (RAFF).


GORAN DEVIĆ
Reditelj, Hrvatska

Goran Dević rođen je 1971. godine u Sisku. Studirao je arheologiju i pravo. Godine 2008. diplomirao je filmsku i TV režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, gdje danas radi kao asistent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma. Njegovi dokumentarni i igrani filmovi su nagrađivani u Puli, Cottbusu, Prizrenu, Pragu, Sarajevu, Oberhausenu, Leipzigu, Motovunu i Zagrebu. Prvi dugometražni film koji je režirao (dijeleći režiju i pisanje scenarija sa Zvonimirom Jurićem) 2009. je psihološka ratna drama „Crnci“ koja je naišla na odobravanje kritike. Retrospektive njegovih dokumentaraca su prikazivane na festivalima Arsenal Berlin, Crossing Europe Filmfestival Linz, Beldocs i Zagreb. Osnivač je produkcijske kuće Petnaesta umjetnost.

TUE STEEN MÜLLER
Konsultant i kritičar za dokumentarne filmove, Danska

Rođen 1947. u Danskoj. Više od 20 godina radio je sa kratkim i dokumentarnim filmovima u Danskom filmskom odboru kao sekretar za medije, voditelj distribucije i informiranja i kao urednik za nabavke. Suosnivač je Balticum Film i TV Festivala, Filmkontakt Nord, Documentary of the EU i EDN (Evropska dokumentarna mreža). Bio je čest član žirija na evropskim festivalima kratkog i dokumentarnog filma. U više od 30 zemalja je držao obuke i seminare na temu dokumentarnog filma.

2004. godine je osvojio nagradu Danish Roos za svoj doprinos danskoj i evropskoj kulturi dokumentarnog filma. 2006. je osvojio nagradu za promoviranje portugalskih dokumentaraca. 2014. je primio EDN-ovu nagradu za „izuzetan doprinos razvoju evropske kulture dokumentarnog filma”. 2016. se rukovao sa predsjednikom Litvanije i uručena mu je nagrada viteškog reda za zasluge prema Litvaniji. 2019. mu je dodijeljena nagrada Veliki pečat na 15. ZagrebDox festivalu.

Od 1996. do 2005. bio je direktor EDN-a (Evropske dokumentarne mreže). Pisao je za domaće i međunarodne novine i časopise. Od 2006. radi kao honorarni konsultant i predavač na radionicama kao što su Ex Oriente, DocsBarcelona, Archidoc, Documentary Campus, Storydoc, Baltic Sea Forum, Black Sea DocStories, Caucadoc, CinéDOC Tbilisi, Docudays Kiev, Dealing With the Past na Sarajevo Film Festivalu kao i programski konsultant za festivale Magnificent7 u Beogradu, DOCSBarcelona, Message2Man u St. Petersburgu i DOKLeipzig. Od septembra 2007. predaje u školi dokumentarnog filma Zelig Documentary Film School, Bolzano, Italija. Piše (skoro) svakodnevno na temu dokumentarnih filmova, na engleskom jeziku, i objavljuje na www.filmkommentaren.dk

Podeli:



Preporucujemo