•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Švedski kandidat za Oskara otvara 11. Merlinka festival

Zvanični program jedanaestog izdanja Merlinke, međunarodnog festivala kvir (queer) filma, u četvrtak 5. decembra u 21h otvoriće gruzijsko-švedski film “A onda smo plesali“ reditelja Levana Akina. Ovo ostvarenje, koje je švedski kandidat za Oskara, bavi se temom ljubavi između dva gruzijska baletska igrača. Film je premijerno prikazan u maju na Kanskom filmskom festivalu i dobio je nekoliko nagrada na festivalima širom sveta. Na Merlinka festivalu imaće srpsku premijeru.

Početkom novembra u Gruziji je održana premijera ovog filma na kojoj su se okupile stotine desničarskih aktivista koji su nosili krstove i ikone. Policija je uhapsila više od 25 ljudi tokom protesta ispred bioskopa. Gruzijska pravoslavna crkva je saopštila da je film usmeren protiv tradicionalnih gruzijskih vrednosti.

Reditelj Levan Akin i sam je bio plesač u svojoj mladosti, a za potrebe filma je zamislio sebe kao glavnog junaka, u alternativnoj realnosti. “Intervjuisao sam puno plesača i svi su mi ispričali brojne priče o tome kako je gruzijska plesna scena konzervativna i stroga u rodnim pitanjima. Zbog toga sam odlučio da radnju postavim u ovo okruženje”, objasnio je Akin. “Ovaj film nije samo interesantan pogled ka delu sveta koji mnogim ljudima nije poznat, već i srceparajuće ostvarenje koje nam govori koliko je značajno biti slobodan”, zaključio je reditelj.

Neposredno pre projekcije, u okviru programa ceremonije otvaranja biće predstavljen program ovogodišnjeg festivala, umetnik Branko Milisković će izvesti svoj performans "Neka jedu kolače", a publici će se obratiti direktor festivala Predrag Azdejković, kao i francuski režiser Antony Hickling koji je specijalni gost manifestacije. Na otvaranju će biti održan i specijalni muzički nastup iznenađenja.

Ovogodišnji Merlinka festival će od 5. do 8. decembra prikazati 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a specijalni fokus je na francuskoj kvir kinematografiji. Ova manifestacija se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, a nastala je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu