•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zlatni medved italijanskim „starim majstorima“

Italijanski redateljski duo Paolo i Vittorio Taviani osvojili su Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinaleu. Njihov film „Cezar mora da umre“ najviše se svideo stručnom žiriju.

Zlatni medved ide u Italiju. Mnogi su bli iznenađeni kad je predsednik međunarodnog žirija Mike Leigh objavio odluku o ovogodišnjim dobitnicima glavne nagrade Berlinalea. Slavila su dva „stara majstora“, braća Taviani, 80 i 82 godine. Pobedili su filmom koji je napravljen pretežno u crno-beloj tehnici o rimskim zatvorenicima. Njihov film „Cesare deve morire“ (Cezar mora da umre) prikazuje kako zatvorenici vežbaju Shakespeare-ovu dramu „Julije Cezar“, kako je na kraju izvode i usled bavljenja tim komadom i sebe vide u drugom svetlu. Pritom se gube granice između igranog filma i dokumentarca. Naravno da su zatvorenici krivi, izjavio je Paolo Taviani prilikom uručivanja nagrade, ali mora se videti „da i zatvorenik koji je osuđen na visoku kaznu, kao na primer doživotnu kaznu, da je čovek i on to ostaje“.

Srebrnog medveda dobila je mađarska drama „Samo vetar“ mladog redatelja Bence-a Fliegauf-a. Film govori o ubistvu romske porodice i snimljen je po istinitom događaju.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Nemac Christian Petzold svojom pričom „Barbara“ za koju se verovalo da će osvojiti Zlatnog medveda. Film govori o doktorki koja 1980. sa svojim dečkom planira beg iz Istočne Nemačke. Zaljubljuje se u drugog muškarca koji je prisiljava da bira između ljubavi i slobode.

Rachel Mwanza iz Kongo-a proglašena je najboljom glumicom za ulogu deteta-vojnika u kanadskom filmu „Rebelle“, dok je najbolji glumac Danac Mikkel Boe Følsgaard. On je zvezda filma „Kraljica i njen doktor“, koji je nagrađen i za najbolji scenario.

Film „Parada“ redatelja Srđana Dragojevića, nastao u koprodukciji četiri zemlje - Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije i uz pomoć Eurimages-a, osvojio je nagradu publike.

Od preko 400 filmova prikazanih na 62. Berlinaleu 18 ih se takmičilo za Zlatnog i Srebrne medvede. Već u sredu je počasnog Zlatnog medveda za životno delo dobila američka glumica Meryl Streep.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...