•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zlata Petković (1954 - 2012)

Zlata Petković (Svrljig, 11. februar 1954 — Beograd, 3. decembar 2012) je bila srpska glumica, kao i bivša Mis Jugoslavije. Bila je supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića.

Zlata Petković je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

1971. godine učestvovala je na izboru za Mis Jugoslavije.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji Povratak otpisanih.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar. Sahranjena je 6. decembra 2012. na Novom groblju u Beogradu, a istog dana održana je komemoracija na Sceni „Bojan Stupica“ u njenom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Tokom svoje karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom 1980-ih godina, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju Folk parada.


Filmografija:

1970.-te
1971. Bubašinter
1974. Otpisani
1974. Otpisani
1975. Slučaj šampiona
1975. Momčine
1976. Povratak otpisanih
1976. Vagon li
1976. Grlom u jagode (serija)
1978. Bravo maestro
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Partizanska eskadrila
1979. Kakav dan

1980.-te
1981. Stari Beograd
1981. Bila jednom ljubav jedna
1982. Sabinjanke
1982. Priče preko pune linije
1984. Dr
1984. Ulični pevači (serija)
1984. Formula 1
1989. Mister Dolar (TV)

1990.-te
1990. Iza zida
1991. Tuce svilenih čarapa
1991. Holivud ili propast
1998. Kod Lude ptice (serija)

2000.-te
2008. Ljubav i mržnja (serija)
2010. Selo gori, a baba se češlja (TV serija)

Podeli:



Preporucujemo

Džon Travolta i Morgan Frimen prvi put zajedno glume u...
Prvi trejler dugoočekivanog filma o DŽUDI GARLAND
Angel Has Fallen (2019) - uskoro
Uskoro premijera druge sezone serije Teror:Ozloglašeni
Nagrada Aleksandar Lifka za Rajka Grlića
Preminuo glumac Rip Torn
Palić Film Festival - Omaž dobitnicima nagrade...
Predstavljen takmičarski program 26. Festivala evropskog...
PREMIJERA FILMA "ORTACI NA TOČKOVIMA" U SREDU 10. JULA
Projekat novog filma Filipa Kovačevića deo Evropskog...
Željko Bebek nakon 25 godina samostalno u Nišu
The Angry Birds Movie 2 (2019) - uskoro
Blinded by the Light (2019) - uskoro
Palić Film Festival - Najbolji evropski dokumentarci i...
Comedy Night pružiće dobar provod i razlog za smeh
Letnja sezona voljenih opera
Treća sezona serije "Stranger Things" oborila Netflix...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 11. do 17. jula
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 04. do 10. jula
Antonio Banderas - Živim misteriozan život
NEZABORAVNA ANIMIRANA AVANTURA "TABALUGA" OD SUTRA U...
The Kitchen (2019) - uskoro
NE PROPUSTITE NAJBOLJI AKCIONI FILM OVE GODINE "PAKLENE...
Neočekivano poreklo Johna Wicka
Palić Film Festival - Mladi duh Evrope na Paliću
Repertoar bioskopa Cineplexx NIŠ od 11. do 17. jula
Dve nove fantazi serije na Pickbox NOW – „Uskrsnuće“...
NAJOČEKIVANIJA PORODIČNA AVANTURA 'KRALJ LAVOVA' U...
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 4. do 10. jula
Druga sezona serije PREDSTRAZA, snimljene u Srbiji,...