•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zlata Petković (1954 - 2012)

Zlata Petković (Svrljig, 11. februar 1954 — Beograd, 3. decembar 2012) je bila srpska glumica, kao i bivša Mis Jugoslavije. Bila je supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića.

Zlata Petković je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

1971. godine učestvovala je na izboru za Mis Jugoslavije.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji Povratak otpisanih.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar. Sahranjena je 6. decembra 2012. na Novom groblju u Beogradu, a istog dana održana je komemoracija na Sceni „Bojan Stupica“ u njenom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Tokom svoje karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom 1980-ih godina, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju Folk parada.


Filmografija:

1970.-te
1971. Bubašinter
1974. Otpisani
1974. Otpisani
1975. Slučaj šampiona
1975. Momčine
1976. Povratak otpisanih
1976. Vagon li
1976. Grlom u jagode (serija)
1978. Bravo maestro
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Partizanska eskadrila
1979. Kakav dan

1980.-te
1981. Stari Beograd
1981. Bila jednom ljubav jedna
1982. Sabinjanke
1982. Priče preko pune linije
1984. Dr
1984. Ulični pevači (serija)
1984. Formula 1
1989. Mister Dolar (TV)

1990.-te
1990. Iza zida
1991. Tuce svilenih čarapa
1991. Holivud ili propast
1998. Kod Lude ptice (serija)

2000.-te
2008. Ljubav i mržnja (serija)
2010. Selo gori, a baba se češlja (TV serija)

Podeli:



Preporucujemo

Dugo očekivani naučno-fantastični blokbaster Fjodora...
Ko je upucao Duha? Upotrebite svoju Moć i pridružite se...
Svečano otvoren festival Kustendorf na Mećavniku
1917 (2019) (2019)
Les Misérables (2019) - uskoro
"Jadnici" su nagrađivani film o životu u pariskom...
Glumac Hank Azaria više neće pozajmljivati glas Indijcu...
Trouble (2019) - uskoro
Uncut Gems (2019) (2019)
Le prince oublié (2020) - uskoro
Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019) (2019)
„Vocek“ uživo iz Metropolitena
GRUDI (2019) - uskoro
Karte u prodaji za LED 2
ASIMETRIJA u bioskopima od 30.1.
"Naš muzej filma" najambiciozniji projekat Jugoslovenske...
"Džokeru" 11 nominacija za BAFTA nagrade
Preminuo Teri Džouns iz kultnih "Monti Pajtonovaca"
Na početku nove godine uživajte uz omiljene romantične...
ROSSI FEST od 25. do 28. januara u Narodnom pozorištu
Veče za muškarce uz film "Loši momci zauvek"
Autorka muzike za "Džokera" prva žena kandidat za Oskara...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 23. do 29. januara
DOMAĆI FILM „OTAC“ U BERLINU
Producenti konačno otkrili da li će novi Džejms Bond...
Racetime (2018) - uskoro
Upoznajte Jareda Letoa kao novog Marvelovog antijunaka
ZVEZDA SERIJE IGRA PRESTOLA U NAJNOVIJEM MARVELOVOM...
Kusturica: Treba verovati u novu utopiju
Globalni box office prošle godine prešao granicu od 42...