•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zlata Petković (1954 - 2012)

Zlata Petković (Svrljig, 11. februar 1954 — Beograd, 3. decembar 2012) je bila srpska glumica, kao i bivša Mis Jugoslavije. Bila je supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića.

Zlata Petković je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

1971. godine učestvovala je na izboru za Mis Jugoslavije.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji Povratak otpisanih.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar. Sahranjena je 6. decembra 2012. na Novom groblju u Beogradu, a istog dana održana je komemoracija na Sceni „Bojan Stupica“ u njenom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Tokom svoje karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom 1980-ih godina, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju Folk parada.


Filmografija:

1970.-te
1971. Bubašinter
1974. Otpisani
1974. Otpisani
1975. Slučaj šampiona
1975. Momčine
1976. Povratak otpisanih
1976. Vagon li
1976. Grlom u jagode (serija)
1978. Bravo maestro
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Partizanska eskadrila
1979. Kakav dan

1980.-te
1981. Stari Beograd
1981. Bila jednom ljubav jedna
1982. Sabinjanke
1982. Priče preko pune linije
1984. Dr
1984. Ulični pevači (serija)
1984. Formula 1
1989. Mister Dolar (TV)

1990.-te
1990. Iza zida
1991. Tuce svilenih čarapa
1991. Holivud ili propast
1998. Kod Lude ptice (serija)

2000.-te
2008. Ljubav i mržnja (serija)
2010. Selo gori, a baba se češlja (TV serija)

Podeli:



Preporucujemo

Predstavljen film ČETIRI RUZE
Porodični vikend u bioskopu Vilin Grad
OD REDITELJA HITA "NEDODIRLJIVI" STIŽE FILM "NEOBIČNI"
Can You Keep a Secret? (2019) - uskoro
Fanovi otkrili grešku u drugoj sezoni serije "Senke nad...
Karte su u prodaji na blagajni bioskopa Cineplexx Niš i...
The Professor and the Madman (2019) (2019)
PRVI TREJLER ZA NOVI FILM O DŽEJMSU BONDU - "NIJE VREME ZA...
Bombshell (2019) - uskoro
Black Christmas (2019) - uskoro
Sjajne uloge u poslednjih 10 godina koje nisu nominovane za...
Dani slovenačkog filma od 6. do 9. decembra u Srbiji!
Cats (2019) - uskoro
BOŽIĆ NA PICKBOX NOW: Najlepši filmovi će vas podsetiti...
Abigail (2019) - uskoro
Arctic Justice (2019) - uskoro
Poslednja epizoda serije Preacher na AMC kanalu
Goran Višnjić dobio ulogu u jednoj od najpopularnijih...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 5. do 11. decembra
Skorseze: Molim vas, ne gledajte moj film na mobilnom
Objavljen prvi trejler filma "Zov divljine"
In the Tall Grass (2019) (2019)
The Irishman (2019) (2019)
Kako je scenario za "Ratove zvezda" stigao na "E-Bay"
ROMANTIČNA KOMEDIJA "PROŠLOG BOŽIĆA" OD SUTRA U...
"Čarobna frula" sa scene Metropolitena
Dnevnik Diane Budisavljević otvara Valjevske filmske...
Počeo novi krug evropskog filmskog izazova
KONAČNO U PRODAJI KARTE ZA PREMIJERU FILMA "AJVAR"
Parasite (Gisaengchung) (2019) (2019)