•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zlata Petković (1954 - 2012)

Zlata Petković (Svrljig, 11. februar 1954 — Beograd, 3. decembar 2012) je bila srpska glumica, kao i bivša Mis Jugoslavije. Bila je supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića.

Zlata Petković je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

1971. godine učestvovala je na izboru za Mis Jugoslavije.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji Povratak otpisanih.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar. Sahranjena je 6. decembra 2012. na Novom groblju u Beogradu, a istog dana održana je komemoracija na Sceni „Bojan Stupica“ u njenom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Tokom svoje karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom 1980-ih godina, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju Folk parada.


Filmografija:

1970.-te
1971. Bubašinter
1974. Otpisani
1974. Otpisani
1975. Slučaj šampiona
1975. Momčine
1976. Povratak otpisanih
1976. Vagon li
1976. Grlom u jagode (serija)
1978. Bravo maestro
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Partizanska eskadrila
1979. Kakav dan

1980.-te
1981. Stari Beograd
1981. Bila jednom ljubav jedna
1982. Sabinjanke
1982. Priče preko pune linije
1984. Dr
1984. Ulični pevači (serija)
1984. Formula 1
1989. Mister Dolar (TV)

1990.-te
1990. Iza zida
1991. Tuce svilenih čarapa
1991. Holivud ili propast
1998. Kod Lude ptice (serija)

2000.-te
2008. Ljubav i mržnja (serija)
2010. Selo gori, a baba se češlja (TV serija)

Podeli:



Preporucujemo

Halle Berry se povukla iz uloge transrodnog muškarca,...
Preminuo legendarni komičar Carl Reiner
Chris Hemsworth će proći kroz najveću fizičku...
Uništen mural Nebojši Glogovcu u Užicu
Film "Šavovi" dobio nagradu na festivalu u Sofiji
Pesme koje su obeležile filmove
"Otac" Srdana Golubovića u programu Pulskog festivala
Džoni Dep tuži britanski "San"
Charlize Theron porekla da je bila zaručena za Seana Penna
Italijanska filmska i televizijska industrija polako...
Čuveni porno glumac optužen za silovanje
Kasting za "Gospodara prstenova", potrebni ljudi koji...
Ana de Armas i Wagner Moura igraju lјubavnike u novom...
Michael Keaton bi mogao ponovo da glumi Batmana
Mia Khalifa operisala nos zbog kojeg su je mnogi zadirkivali
Prva klapa filma "Hadžijino zvono" i serije "Nečista krv"...
Beli glumci više neće tumačiti likove druge boje kože u...
The Little Shop of Horrors (1986) (1986)
Novi film Vudija Alena otvara festival u San Sebastianu
Capone (2020) (2020)
Slavko Štimac dobitnik nagrade "Počasni Ernest"
Preminuo kompozitor i oskarovac Džoni Mendel
Spremaju se novi "Pirati sa Kariba": Margo Robi igraće...
LETNJI MARATON SERIJE FEAR THE WALKING DEAD
Spike Lee objašnjava kako Hollywood može bolјe da...
Film GRUDI u konkurenciji za nagrade Pulskog festivala
Keke Palmer će glumiti u trileru 'Alice' rađenom prema...
Muzički duo Will Ferrell i Rachel McAdams takmiči se u...
Posle dva braka glumac se verio sa 38 godina mlađom
ZAŽIVEO REDOVAN REPERTOAR U DRIVE IN BIOSKOPU NA ADI