•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zlata Petković (1954 - 2012)

Zlata Petković (Svrljig, 11. februar 1954 — Beograd, 3. decembar 2012) je bila srpska glumica, kao i bivša Mis Jugoslavije. Bila je supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića.

Zlata Petković je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

1971. godine učestvovala je na izboru za Mis Jugoslavije.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji Povratak otpisanih.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar. Sahranjena je 6. decembra 2012. na Novom groblju u Beogradu, a istog dana održana je komemoracija na Sceni „Bojan Stupica“ u njenom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Tokom svoje karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom 1980-ih godina, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju Folk parada.


Filmografija:

1970.-te
1971. Bubašinter
1974. Otpisani
1974. Otpisani
1975. Slučaj šampiona
1975. Momčine
1976. Povratak otpisanih
1976. Vagon li
1976. Grlom u jagode (serija)
1978. Bravo maestro
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Partizanska eskadrila
1979. Kakav dan

1980.-te
1981. Stari Beograd
1981. Bila jednom ljubav jedna
1982. Sabinjanke
1982. Priče preko pune linije
1984. Dr
1984. Ulični pevači (serija)
1984. Formula 1
1989. Mister Dolar (TV)

1990.-te
1990. Iza zida
1991. Tuce svilenih čarapa
1991. Holivud ili propast
1998. Kod Lude ptice (serija)

2000.-te
2008. Ljubav i mržnja (serija)
2010. Selo gori, a baba se češlja (TV serija)

Podeli:



Preporucujemo

Repertoari bioskopa Cineplexx 4D Delta City, UŠĆE...
Film Džima Džarmuša otvara Međunarodni filmski festival...
BIOSKOP VILIN GRAD SLAVI SEDMI ROĐENDAN
PRVI TREJLER ZA SINHRONIZOVANU AVANTURU "TAJNI AGENT MJAU"
Stan & Ollie (2018) (2018)
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 11. do 17. aprila
Napisan scenario za nastavak filma "Briljantin"
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 18. do 24. aprila
Miloš Biković: Srbi treba da naprave film o Kosovu od 10...
Premijera filma PISMA IZ VENECIJE, sutra Cineplexx UŠĆE u...
Komedija "My Spy" donosi zabavnu i emotivnu špijunsku...
Disney lansira novu streaming platformu
Prva promocija knjige „The Best Serbian Films of the 21st...
Objavljen prvi trejler za drugu sezonu serije "Senke nad...
A Star Is Born (2018) (2018)
The Fall of the American Empire (2019) - uskoro
Pet Sematary (2019) (2019)
ODRŽANA PREMIJERA CRTANOG FILMA SADKO - Avantura pod morem
Objavljen trejler dokumentarca o Pavarotiju
BlacKkKlansman (2018) (2018)
Objavljen trejler za posljednji nastavak filma Star Wars
NAJVEĆI SPEKTAKL NA LEDU PONOVO U SRBIJI - DISNEY ON ICE...
Pogledajte trejler za film Nebeska tema o Vladi Divljanu
Shoplifters (Manbiki kazoku) (2018) (2018)
Odvažnim stajlingom ostavila bez teksta
Veliko rođendansko slavlje najmodernijeg bioskopa u gradu
Dizni predstavio trejler za novi film "Kralj lavova"
Teret i Dubina dva Ognjena Glavonića na Moskovskom...
AUDREY TAUTOU - KO JE UMETNIK?
Alicia Vikander se vraća u nastavku filma Tomb Raider