•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

X-Men: First Class (2011)

Charles Xavier je odrastao šezdesetih godina prošlog veka znajući da je drugačiji od svojih školskih kolega. Na univerzitetu, studirao je genetiku u nadi da će shvatiti na koji način mu je mutacija pružila neverovatne mentalne sposobnosti. Uskoro je saznao da nije usamljen: postoje drugi mutanti koji, poput njega, raspolažu izuzetnim sposobnostima, poput Raven, plave kože, koja u trenutku može potpuno promeniti izgled, ili Erika, koji je preživeo Holokaust, koji kontroliše metale i po volji ih savija.

Michael Fassbender glumi mladog Erika, koji će odrasti u Magneta. James McAvoy je Xavier kao mladić, lik koji će postati Professor X, koga je u filmovima X-Men glumio Patrick Stewart: "Detaljno sam proučio glumu Patricka Stewarta i uživao u njoj, ali sam odlučio da moram učiniti lik donekle drugačijim. Mali preokreti u glavnim činjenicama...gde je bio mudar, napravio sam ga nesmotrenim, gde je bio čedan, napravio sam ga pohotnim... i obratno".

Tako kaže James McAvoy. S druge strane, Fassbender je najbolji izvor za oblikovanje svog lika našao u samim stripovima, a ne u prethodnim filmovima. Kaže da je našao i više materijala nego što mu je trebalo da izgradi vrlo komplikovani, ali i zaokruženi lik Magneta.

U ovom filmu, koji po radnji prethodi svim ranijima, Xavier i Magneto počinju kao bliski prijatelji, koji se bore na istoj strani, ali postaju žučni neprijatelji oko pitanja kako i da li uopšte se mutanti mogu uklopiti u ljudsko društvo. Fassbender kaže da te teme čine ovu seriju filmova izuzetnom u tipičnom akcijonom žanru: "Čitav koncept X-Mena je vrlo zrela ideja ... Mislim da je ideja alijenacije univerzalna stvar, bilo da se radi o verskim uverenjima, etnicitetu ili seksualnoj orijentaciji. Mislim da to svi iskuse na neki način, dakle svi možemo film doživeti lično".

Naravno, s obzirom da se radi o stripu, onda mora postojati vrlo jak negativac. To je Shaw, koga s mnogo uživanja glumi Kevin Bacon. Velikom zlikovcu treba desna ruka, a Baconov Shaw ju ima u obličju Emme Frost, koju glumi January Jones. Film je prepun malih kameo pojavljivanja drugih likova koje će ljubitelji stripova neminovno prepoznati. To je isto tako i znak da bi sa mlađim izdanjem X-Mena moglo doći još nekoliko filmova.

Nakon što smo imali prilike videti početke Wolwerine-a, X-Men: First Class bavi se mladim danima nekoliko ključnih likova kasnijih priča poput Charlesa Xaviera tj. Profesora X, Erika Lehnsherra kasnije poznatog kao Magneto i pomamne Mystique. Radnja započinje za vreme Drugog Svetskog rata, kao što smo imali prilike videti u prvom delu X-Mena, gde zadivljujuće sposobnosti malog Erika primete nacisti. Ali veći deo priče ovog dela smešten je u šezdesete godine i kruži oko hladnog rata između svetskih velesila SAD-a i SSSR-a i uloge mutanata u toj politici. Radnja se vrti oko tri ključna, gore spomenuta lika: Profesora X, Magneta i Mistique i njihovog isprva prijateljskog odnosa i događajima koji su doveli do razdora.

Film je snimljen za oko 160 miliona američkih dolara pod rediteljskim vodstvom Matthewa Vaughna. Iako su producenti prvo pristupili Bryanu Singeru, reditelju prva dva dela, on je posao odbio zbog zaposlenosti oko drugih filmova. Vaughn kao reditelj potpisuje dva vrlo dobra filma, Stardust i Kick-Ass. Iako je novi X-Men za nekoliko stepenica lošiji od navedenih filmova, ipak nije došlo do potpunog kolapsa. Film ima negativnih strana i kritički bi se mogao oceniti dosta negativno, primarno zato što se neke stvari kose sa prethodnim delovima i nemaju previše logike, radnja ponekad jednostavno prebrzo skače sa događaja na događaj i sl. Ali opet film je predstavio vrlo dobru akciju, solidnu režiju, nove, interesantne mutante i dovoljno zanimljiv zaplet sa alternativnom istorijom oko hladnog rata. Gluma je pomalo razočaravajuća, pogotovo uloga mladog Profesora X-a koga glumi James McAvoy poznat po ulozi u filmu Posljednji Škotski kralj. Michael Fassbender u ulozi Magneta odradio je bolji posao. Film koji je isprva zamišljen sa fokusom na Magneta i njegove mlade dane i preživljavanje u logoru izmenile su glavešine iz studija zahtevajući da se radnja promeni na početke X-Mena tj. da se fokus proširi na više likova i njihove rane dane. Ono što smeta je to što nakon prvotne trilogije X-Mena ostali nastavci se čine previše "razbacanima". Svaki novi deo zapravo je poseban film koji se temelji na nekim svojim pravilima i u dosta stvari odstupa od ostalih pa je tako teško sve povezati u smislenu celinu.

X-Men First Class je dobar film, ljubitelji stripova i X-Men serijala će uživati a verovatno i ostali koji pogledaju ovaj film.

Žanr:akcija, avantura, sf
Godina:2011
Reziser:Matthew Vaughn
Scenario:Ashley Miller, Zack Stentz
Uloge:James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence
Uzrast:PG-13
Award:4 nagrade i 16 nominacija
Box office:352.6M USD
Studio:20th Century Fox
Zemlja:United States
Website:www.xmenlecommencement-lefilm.com/
Jezik:Engleski, nemački, francu
Trajanje:132 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....