•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

West Side Story (1961)

U New Yorku krajem 50-ih, suparničke tinejdžerske bande, Jetsi, deca evropskih doseljenika i Sharksi, koji su se sa svojim porodicama doselili iz Portorika, bore se za primat. Osnivač Jetsa Tony i Maria, sestra vođe Sharksa Bernarda, se zaljubljuju. Njihova ljubav postaje žrtva sukoba.

Ekranizacija popularnoga brodvejskog mjuzikla (premijerno izvedenog 1957), zasnovanog na fabuli Shakespeareovih Romea i Julije, verno sledi pozorišno delo u temi tinejdžerske delinkvencije, kao i stilizaciji scena nasilja i fizičkih obračuna. Dok je Wise režirao nemuzičke scene, Robbins je režirao i koreografisao dinamične plesne i pevane prizore koji funkcionišu kao trenutci bega od represivne stvarnosti simbolički pretstavljene uokvirivanjem likova uskim ulicama i visokim zgradama. Stoga je pri izvođenju "When You’re Jet" Riff okružen samo nebom, Tony i Maria pevaju na balkonu, a Sharksi song "America" (čiji tekst ironično komentariše američki san) izvode energično koreografisanim plesom po krovovima. Funkciju bega od stvarnosti imaju i romantične balade (antologijske "Tonight" i "Somewhere"), dok završetak iznošenja Tonyjevog mrtvog tela upečatljivo pokazuje dramatsku funkciju tišine.

Oscarom su nagrađeni film, režija, fotografija, G. Chakiris i R. Moreno za sporedne uloge, scenografija (Boris Leven, Victor A. Gangelin), kostimografija (Irene Sharaff), zvuk (Fred Hynes, Gordon E. Sawyer), montaža (Thomas Stanford), muzika, a Robbins je dobio i posebnog Oscara za koreografiju.

NNT
Žanr:krimi, drama, mjuzikl
Godina:1961
Reziser:Jerome Robbins, Robert Wise
Producent:Robert Wise
Scenario:Ernest Lehman, Arthur Laurents
Uloge:Natalie Wood, George Chakiris, Richard Beymer
Uzrast:R
Award:10 Oscara, 15 nagrada i 6 nominacija
Box office:43.6M USD
Studio:MGM - UA
Zemlja:United States
Jezik:Engleski, španski
Trajanje:152 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...