•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

War and Peace (Voyna i mir) (1967)

Rat i mir (rus. Война и мир; lat. Vojna i mir) je ruski epski istorijski film iz 1967. koji je snimljena po slavnom romanu „Rat i mir“ koga je napisao Lav Tolstoj. Film je režirao Sergej Bondarčuk, koji glumi i jednog od glavnih likova. Radnja se vrti oko nekoliko likova u Rusiji, koje sve povezuje da su zaljubljeni u devojku Natašu, tokom 19. veka, kada je Napoleon započeo invaziju na tu Rusiju. Film traje (u punoj verziji) više od 8 sati i sniman je preko pet godina, ali je stekao velike pohvale kritičara.

Rusija, 1805. Smušeni, introvertirani Pierre Bezukhov je vanbračni sin bogatog grofa. Kada čuje da ovaj umire, Pierre se zaputi da bude u njegovoj blizini. Grof umre i na iznenađenje svih, sav imetak ostavlja Pierreu i prizna ga kao svog sina, što ovog jako zbuni. Pierre se oženi za Elene, iako nije bio zaljubljen u nju, i stalno počinje slušati glasine da ga ona vara. Kada čak i njenog navodnog ljubavnika izazove na dvoboj, Pierre se odluči da sve to nije vredno toga pa se razvede od nje. Istovremno, Andrej Bolkonski, sin penzionisanog ratnog zapovednika, se dosađuje u svojem bračnom životu pa napušta svoju suprugu Lisu i prijavljuje se u vojsku kako bi se pod vodstvom Kutuzova borio u Austerlitzu protiv Napoleonove vojske. Njegov otac je oduševljen, dok je njegova sestra Marija žalosna. Tu je i moskovska porodica Rostov u kojoj se nalazi i vesela devojka Nataša. Andrej biva ranjen na bojnom polju, ali se ipak vrati natrag. Kada njegova supruga Lise umre pri porođaju, to ga jako pogodi i zažali što nije ostao uz nju...

Na jednoj velikoj zabavi, Andrej pozove Natašu na ples i ona se zaljubi u njega. On ju zaprosi ali ju i zamoli da čeka godinu dana dok se ne venčaju za slučaj da se predomisli, što ju jako razočara. Vreme prolazi i Nataša je i dalje zaljubljena u njega, ali joj se ne čeka toliko dugo, dok je istovremeno i Pierre zaljubljen u nju ali se ne usudi ništa reči. Ali na jednoj pozorišnoj predstavi Nataša upozna ženskaroša Anatola i zaljubi se u njega. On je čovek sumnjivog morala i sumnjive reputacije, ali joj ipak obeća brak. Ona svoju tajnu prizna Sonji, ali ova to prosledi Pierreu koji otera Anatola. Nataša shvati da je pogrešila u trenutku zaluđenosti, ali prekasno; Andrej prekine veridbu s njom...

1812. Napoleonova vojska napada Rusiju. Pierre posmatra bitku za Borrodino, u kojoj Francuzi pobede. Ruska se vojska odluči da povuče i napusti Moskvu. Među ljudima koji napuštaju grad je i Nataša i njena porodica, dok Pierre odluči da ostane i izvrši atentat na Napoleona. Biva uhvaćen i stavljen u zatvor, dok Moskva izgori u plamenu. Kada se Napoleonova vojska počne privlačiti, povedu hrpu ruskih zarobljenika, među njima i Pierrea. Ali njega oslobodi ruska vojska. Andrej je ranjen tokom invazije i umre u krevetu dok ga je negovala Nataša. Pierre se na kraju ponovno spoji sa Natašom i oženi se za nju.

Nakon što je 1956. američka verzija romana „Rat i mir“, koju je režirao King Vidor, postigla značajan uspeh, SSSR je odlučio i sam ekranizirati Tolstojev roman ne štedeći truda i uloga. Mosfilm je 1961. započeo sa predprodukcijom, Sergej Bondarčuk je angažovan kao reditelj i jedan od glumaca, a 1963. je započelo snimanje nakon dugotrajnih priprema. Pošto je u američkoj verziji Audrey Hepburn već ostavila znatan otisak u oblikovanju izgleda Nataše, Bondarčuk je za glavnu žensku ulogu izabrao glumicu Ljudmilu Saveljevu, koja je nalikovala na nju.

Prema Guinessovoj knjizi rekorda, sekvenca bitke za Borodino je uključivala preko 100.000 statista, čime je postala jedna od najvećih ratnih scena ikada snimljenih. Mnogi muzeji iz Sovjetskog saveza su filmu ustupili kostime iz 19. veka. „Rat i mir“ je jedan od prvih ruskih filmova snimljenih u formatu 70 mm. Pošto se htelo ostati što vernije knjizi, film je na kraju završen 1966. sa trajanjem od 484 minuta, odnosno 8 sati. U Sovjetskom Savezu je prikazan u 4 dela, a u SAD-u je skraćen za više od sat vremena i prikazan u bioskopima u dva dela; sinhroniziran je na engleski jezik, a dodat je i pripovedač kako bi se objasnili neki detalji.

Budžet filma iznosio je 100 miliona tadašnjih američkih dolara. Prilagođeno po inflaciji, film bi danas koštao 700 miliona dolara, pa je tako najskuplji film svih vremena. S trajanjem od 8 sati, „Rat i mir“ je istovremeno i jedan od najdužih filmova svih vremena. Takođe drži rekord kao drugi film s najviše statista na ekranu (navodno preko 100.000 u scenama Napoleonovih osvajanja), iza Attenboroughova epa „Gandhi“.

Većina kritičara je hvalila „Rat i mir“ zbog grandioznosti i emotivnosti, pokušaj da ostane što verniji knjizi i bude drugačiji od Hollywooda, dok je samo mali broj prigovarao da je celina preduga i tanka.

Žanr:drama, istorijski, romansa
Godina:1967
Reziser:Sergey Bondarchuk
Scenario:Sergey Bondarchuk, Vasili Solovyov
Uloge:Lyudmila Saveleva, Vyacheslav Tikhonov, Sergey Bondarchuk
Uzrast:UR
Award:Oscar, 4 nagrada i dve nominacije
Studio:Mosfilm
Zemlja:SSSR
Jezik:Ruski, nemački, francuski
Trajanje:401 minut
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...