•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Večeras počinje Berlinale

U Berlinu večeras počinje 73. Međunarodni filmski festival (Berlinale). Pored Kana i Venecije najznačajniji filmski festival na svetu, i prvi svetski festival u ovoj godini.

Žiri Berlinala ove godine predvodi glumica Kristen Stjuart (32), najmlađa predsednica u istoriji Festivala. U konkurenciji za glavnu nagradu – „Zlatnog medveda“ takmiči se 19 filmova.

Posle par godina obeleženih pandemijom, zvezde se vraćaju na crveni tepih Berlinala. Američki reditelj Stiven Spilberg će doći da predstavi svoj film „Fabelmanovi“ i biće nagrađen počasnim „Zlatnim medvedom“ za karijeru.

Festival koji traje do 26. februara, otvoriće ga američka ljubavna komedija „She Came to Me“ rediteljke Rebeke Miler zajedno sa En Hatavej koja stiže u Berlin.

Ove godine je ustanovljena „Nagrada za serije“ koja će biti uručena 22. februara. U konkurenciji je sedam serija.

Na svetsku premijeru filma „Golda”, Gaja Nativa, dolazi dobitnica Oskara Helen Miren. U tom filmu Miren glumi bivšu izraelsku premijerku Goldu Meir za vreme Jomkipurskog rata 1973. godine.

Film se prikazuje van konkurencije, kao i drama Toda Filda „Tar“, o izmišljenoj dirigentkinji Berlinske filharmonije, koji će na festivalu Berlinale imati nemačku premijeru. Za ulogu u tom filmu Kejt Blanšet je dobila Zlatni globus. Pre projekcije filma, Blanšet će zajedno sa rediteljem, svojom koleginicom Ninom Hos i filmskim kompozitoroim Hildurom Gudnadotirom (Džoker) učestvovati u razgovoru o stvaranju te nagrađivane muzičke drame.

Glumačke legende Džeraldin Čaplin i Džon Malkovič, koji glume u filmu “Seneca – On the Creation of Earthquakes”, nemačkog reditelja Roberta Šventkea, takođe će na festivalu govoriti o svom radu.

Očekuje se da će crvenim tepihom prošetati i Vilijem Defo, zvezda psihotrilera „Inside“, Vasilisa Katsupisa.

Glumac i reditelj Šon Pen dolazi na premijeru filma “Superpower”, dok će pevač Bono biti na prikazivanju filma “Kiss the Future”, koji govori o pokušajima njegove grupe U2 da skrene pažnju javnosti na opsadu Sarajeva tokom devedesetih godina.

Režiser, producent i scenarista Stiven Spilberg će 21. februara dobiti počasnog Zlatnog medveda za životno delo.

Tim povodom na festivalu će biti prikazano nekoliko njegovih filmova, među kojima su “E.T. the Extra-Terrestrial” (E.T. vanzemaljac), špijunska drama “Bridge of Spies” (Most špijuna), snimljena u Berlinu i njegov aktuelni film “The Fabelmans” (Fabelmanovi).

U trci za Zlatnog medveda, između ostalih je i film “Muzika” (Music) Anđele Šanelek u koprodukciji Nemačke, Francuske, Grčke i Srbije.

Reč je o filmu, delimično zasnovanom na mitu o Edipu, koji govori o usvojenom dečaku Jonu koji nikada nije upoznao svoje prave roditelje. U odraslom dobu on upoznaje Iro, čuvarku zatvora u kom odslužuje kaznu nakon tragične nesreće u kojoj je nehotice ubio svog oca.

Na festivalu publika će videti “Prošle živote” Selin Strong, koji je premijerno predstavljen na Sandens festivalu, animirani film “Suzume” Makota Šinkaija, kao i triler “Manodrome” južnoafričkog reditelja Džona Trengouva, čiji je film “Rana” otvorio festival 2017.

Biće prikazan i dugoočekivani film “Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert” Margaret Fon Trote sa Viki Krips u ulozi austrijske pjesnikinje i glumice Ingeborg Bahman.

To je prvi film čuvene nemačke rediteljke koji će se naći u takmičarskoj selekciji Berlinala, još od ostvarenja “Heller Wahn” iz 1983.

Festival u Berlinu je osnovan 1951, a od 1978. godine redovno se održava februara svake godine.

Na Festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade „Zlatni medved“ za najbolji film, „Gran pri“ žirija, kao i „Srebrni medvedi“ za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku.Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje i nagrada „Tedi“ za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu