•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

V for Vendetta (2005)

“V for Vendetta” je distopijski triler iz 2005. godine reditelja James-a McTeigue-a. Zapravo, reč je o adaptaciji istoimenog stripa Alan-a Moore-a i David-a Lloyd-a.

Inače, ovaj film su mnoge političke grupe videle kao alegoriju na ugnjetavanje od strane vlade. Aktivisti koji pripadaju grupi “Anonymous” koriste istu masku Guy-a Fawkes-a, koju je film popularisao, kada se pojave na mnotim javnim nastupima. Glumac David Lloyd je siguran da je maska Guy-a Fawkes-a sada postala zajednički brend i pogodan plakat koji se koristi protiv tiranije. On je Lloyd je srećan zato što je ljudi koriste, čini se da je jedinstvena i da je ikona popularne kulture.

Radnja filma “V for Vendetta” je smeštena u London, u distopijsko društvo bliske budućnosti. Glumica Natalie Portman tumači lik Evey, koja potiče iz radničke klase. Hugo Weaving igra po imenu V—hrabrog i harizmatičnog borca za slobodu koji želi da se osveti onima koji su ga unakazili. Stephen Rea igra detektiva koji očajnički pokušava da uhvati V-a, pre nego što on inicira revoluciju.

Godina je 2030, a u Velikoj Britaniji vlada totalitarna fašistička Norsefire partija. Ona podiže koncentracione logore u kojima istrebljuje političke zatvorenike, homoseksualce i ostalo “neželjeno” stanovništvo, a sve to uz pomoć novog fašističkog režima. Evey-a Hammond-a, devojku koji radi na televiziji, od pokušaja silovanja čalnova tajne policije spašava Guy Fawkes – maskirani član odbora za građansku samozaštitu, koji je poznat pod imenom “V”.

V preuzima televizijski prenos i poziva ljude u Britaniji da se pobune protiv opresivne vlade i da mu se pridruže ispred Parlamenta koji obećava da će uništiti 5. novembra naredne godine. Evey pomaže V-u da pobegne, ali biva pogređena. On je odvodi u svoje skrovište, u kome ona mora da ostane iz bezbednosnih razloga.

U celoj toj situaciji, kroz smrtonosni eksperiment razvija se i virus.

Kako se 5. novembar približava, V izaziva haos u Britaniji i narod počinje da preispituje vladavinu Norsefire partije. V organizuje distribuiranje hiljada maski Guy-a Fawkes-a. Uoči 5. novembra, Evey posećuje V-a, koji joj pokazuje voz u napuštenoj londonskoj podzemnoj železnici, koji je napunio eksplozivom kako bi uništio Parlament. On prepušta odluku Evey vezano za to da li da ga upotrebi ili ne, verujući da on nije prava osoba koja treba da donese odluku.

Tada dolazi i do spleta događaja, nakon kojih je V ranjen, ali preživljava zahvaljujući skrivenom grudnom oklopu. Iako je smrtno ranjen, V odlazi kod Evey da joj kaže da je voli i umire na njenim rukama.

Kada ostavlja V-ovo telo u vozu, Evey rešava da “pošalje voz na put”. Hiljade stanovnika Londona je bez ikakvog oružja došlo do Parlamenta, noseći maske Guy-a Fawkes-a. Kako su vođe partije mrtve, sa njima se ranije obračunao V, vojska se suočava sa pobunom naroda. Parlament i Big Ben bivaju uništeni. Evey pitaju da otkrije identitet V-a, na šta ona odgovara: “On je bio svi mi”.

Iako je ova priča stara gotovo 20 godina, “V for Vendetta” ima ozbiljne i zvučne implikacije vezane i za naše vreme. Ovo je mračna i stilizovana priča, koja je vizuelno uzbudljiva, provokativna i uzbuđujuća, a smeštena je u futurističkom svetu svetu Londona 2020. godine. Ovaj akcioni triler stimuliše gledaoce na razmišljanje, pa ga svakako vredi pogledati.

Žanr:akicja, naučna - fantastika, triler
Godina:2005
Reziser:James McTeigue
Scenario:Andy Wachowski, Lana Wachowski
Uloge:Hugo Weaving, Natalie Portman, Rupert Graves
Uzrast:R
Award:4 osvojene, 16 nominacija
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Website:www.dccomics.com/sites/v_for_vendetta/
Jezik:engleski
Trajanje:132 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...