•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Unconquered (1947)

Godine 1763. na londonskom sudu lepa Abigail Martha Hale (P. Godard) osuđena je na smrt, jer je ubila čoveka braneći brata koag su silom hteli da odvedu na neki brod. Ako želi izbeći smrt, može kao robinja otići u engleske kolonije u Americi gde će biti oslobođena za četrnaest godina. Na putu u Ameriku zapazi je vlasnik broda Martin Garth (H. Da Silva) koji ju na brzinu pokuša kupiti. Istim brodom vraća se u Ameriku i Christopher Holden (G. Cooper), oficir britanske vojske. On ponudi više za Abigail i kad stignu na američku obalu oslobodi je. Christopher nastavi put jer se žuri svojoj verenici s kojom će se za nedelju dana oženiti. U međuvremenu Martin Garth prevari Abigail i kaže joj da je Christopher nije otkupio i da je ona zapravo njegova robinja. Garth prodaje oružje Indijancima i oženjen je s ćerkom jednog indijanskog poglavice. Abigail povede sa sobom prema zapadnoj "granici" gde indijanska plemena pripremaju napad na bele doseljenike i britansku vojsku. Christopher dobije od svojih pretpostavljenih zadatak da stupi u kontakt s Indijancima i da ih pokuša odgovoriti od napada. Već na putu Indijanci ubiju dvojicu Christopherovih vojnika. Dalje na zapadu on pronađe Abigail kako radi u Garthovoj krčmi...

Novija američka kritika tvrdila je da DeMille nije proizvođački nego vrlo talentovan reditelj s izrazitim smislom za dramu i akciju, ali čini se da mnogi to ni danas ne prihvataju. Na to se De Mille nije obazirao jer njegovo je načelo bilo da je publika uvek u pravu.

"Nepobeđeni" je koštao pet miliona dolara što je bio veliki novac posle Drugog svetskog rata. Na snimanju je bilo dosta sukoba između De Millea i Paulette Godard koja nije htela da glumi u prizorima s vatrenim indijanskim strelama. Na kraju su se toliko posvađali da on s njom više nije ni hteo da radi.

Unconquered iz 1947. godine je zanimljiv film, nominovan i za Oscara, a glumačka postavka i reditelj ga preporučuju i posle više od pola veka od njegovog nastanka.

Žanr:avantura, drama, istorijski
Godina:1947
Reziser:Cecil B. DeMille
Scenario:Charles Bennett, Fredric M. Frank
Uloge:Gary Cooper, Paulette Goddard, Howard Da Silva
Award:Nominovan za Oscara
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:146 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...