•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ulogu Laze Kostića pripremao sam tri godine

Vojin Ćetković je ovo leto proveo radno, na snimanju serije o Nemanjićima, čiju će prvu epizodu gledaoci Javnog servisa moći da vide pred novu godinu. U ovoj seriji tumači lik Stefana Prvovenčanog, a Nišlije su druge festivalske večeri mogle da vide Ćetkovića u filmu Zdravka Šotre „Santa Maria della salute“ u kome tumači lik Laze Kostića. Za ovu ulogu publika na Letnjoj pozornici proglasila ga je glumcem druge festivalske večeri 52. Filmskih susreta.

Vojin Ćetković kaže da se za ulogu Laze Kostića, jednog od najvećih srpskih pesnika, pripremao pune tri godine.

Spremio sam i čitav splet nekih čudnih vežbi, uz pomoć prijatelja. Laza Kostić je bio sportista, prvi čovek koji je džogirao u Srbiji. Znao je odjednom da potrči, a trčao je ture od 10 ili 20 kilometara. Dugo je pešačio, brzo je hodao, imao je svoju jutarnju gimnastiku. Bio je krupan čovek, Hercegovac poreklom, smatrao je da mu fizička kondicija koristi duševnom zdravlju“, otkrio je manje poznate detalje iz života velikog srpskog pesnika.

Film „Santa Maria della salute“ je i priča o nesrećnoj Lazinoj ljubavi prema Lenki Dunđerski koja mu je bila kuma i više od tri decenije mlađa od njega.

„To je pre svega spoj dva nesvakidašnja intelekta za to vreme. I Laza i Lenka su bili ljudi van vremena u kome su živeli. Ona je bila čuvena po svojoj inteligenciji, a najpoznatija udavača u ovom delu Evrope, kći najbogatijeg čoveka. Bila je poznata u književnim i muzičkim krugovima, jahala je konje veoma vešto“,opisao je lik Lenke Dunđerski koji u filmu tumači mlada Tamara Aleksić.

Ćetković kaže da su u istraživanju života Laze Kostića našli dvojake podatke o njegovoj i Lenkinoj ljubavi. Po nekim verzijama ta ljubav je bila čisto platonska, po drugima nije.

„Mislim da smo mi morali da nađemo neku meru u toj ljubavi i našli smo je. Ljubav zahteva podudaranje na više frontova, ne samo fizičkom, tako da smo insistirali na tome. Šotra je našao zabeleške Lazinih snova koji su bili prilično erotski. Mnoge beleške su spalili njegovi prijatelji zato što su bile previše erotske“, objasnio je.

Poznati glumac ističe da je o životu srpskog pesnika saznao i od komšija „sa druge strane Dunava“, jer ima kuću u Čortanovcima.

„Bez obzira što je bio čudak za ono vreme, Laza je najobožavaniji čovek u Vojvodini. Tako da kud god krenem, do Novog Sada, Karlovaca ili Čortanovaca prihvaćen sam kao čovek koji je ispoštovao nekog koji je bio „njihov“, „ dodao je uz osmeh.

Pre petnaest dana završeno je snimanje serije o Nemanjićima, koju je Ćetković nazvao „istorijskim iskorakom RTS-a“.

„Prva epizoda će biti emitovana pred novu godinu, jer se obeležava 800 godina od osnivanja prve kraljevine Srbije. Imao sam čast da igram Stefana Prvovenčanog, prvog srpskog kralja i to je bilo vrlo zahtevno u svakom smislu“,najavio je glumac druge festivalske večeri 52. Filmskih susreta.

Website:niskevesti.rs
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....