•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tribina ”Seksualnost kod osoba sa autizmom”

Sinoć 13.02. 2023.g od 18h u Nišu, u režiji Udruženja Dan uz pomoć organizacije ”Nauči me” u DELI prostoru održana je tribina na temu ”Seksualnost kod osoba sa autizmom”.

Udruženje Dan čine roditelji dece sa autizmom , roditelji amateri i volonteri puni entuzijazma koji sve to rade punim srcem zbog svoje dece i njih samih. Predavanje bilo potpuno besplatno, drugo u nizu, za roditelje ali i za sve ostale koji rade sa njihovom decom, ne samo terapeuti nego i licni asistenti, ucitelji, skolski psiholozi.

Roditelji su možda na ovom polju amateri, ali tribina je organizovana na visokom i veoma profesionalnom nivou.

U prepunoj sali tražilo se mesto više, a publika je slušala gotovo hipnotisano. Sama tema je poput tabua u okviru tabua i bilo je krajnje vreme da o ovome počne da se priča.

Tribinu je otvorila Jelena Petkovic predsednica Udruzenja Dan i Bojana Pucarević docent na departmanu za socijalnu politiku i socijalni rad Filozofskog fakulteta u Nišu ispred organizacije Nauči me (koja pruža veliku podršku i bez čije pomoći ciklusi predavanja ne bi bili mogući).

Organizacija „Nauči me“ iz Niša, biće podrška Udruženju Dan, kako bi udruženim resursima doprineli da značajne teme u vezi sa brigom o deci sa invaliditetom i/ili teškoćama u razvoju budu dostupne što većem broju roditelja/staratelja. Umrežavanje i deljenje informacija doprineće da što veći broj roditelja/staratelja dobije podršku, a samim tim i što veći broj dece adekvatniju negu i ostvare svoja prava.

Skupu se zatim obratila dr Biljana Stojanović, jedna od članica Udruženja Dan, zadužena za organizaciju tribine:

"Potreba za ovakvim skupom se javila jer primarnu odgovornost za seksualno obrazovanje tinejdžera sa poremećajima iz autističnog spektra imaju roditelji, a sa druge strane stručna literatura koja nam je na raspolaganju je oskudna.

Zbog nerazumevanja normalnog puberteta i odsustva odgovarajućeg seksualnog obrazovanja, u zavisnosti od težine poremećaja, javljaju se neprikladna ponašanja.

Postoji i velika potreba za poboljšanjem kliničkih usluga - senzibilisano zdravstvo, a takodje i sudstvo i policija- da bi mladi sa autizmom izbegli rizike i da bi uz sve kapacitete- lične i okoline i zdravu seksualnost, prošli kroz ovaj period ka odraslom dobu.

Edukacija je potrebna i za nas roditelje, zbog naše dece, počinjemo večeras, profesore Glumbiću, Tamara, naučite nas…"

Eminentni predavači su bili profesor dr Nenad Glumbić - doktor defektoloških nauka i redovni profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i Tamara Đorđević - diplomirani psiholog i sertifikovani psihoterapeut kognitivno-bihejvioralne orjentacije.

Profesor Nenad Glumbić spada u red najvećih stručnjaka u oblasti autizma u našoj zemlji, više od dve decenije radi na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, a svoje stručno iskustvo stekao je u praksi, kroz neposredan rad sa decom.

Oblast rada: defektološka dijagnostika, oligofrenologija, diferencijalna dijagnostika dece sa autizmom, procena edukativnih potencijala dece sa autizmom i intelektualnim smetnjama, primena metoda specijalne edukacije zasnovanih na dokazima i savetodavni rad sa roditeljima dece sa autizmom.

Profesor je posebno istakao da je mit da su adolescenti sa autizmom večita deca i da su aseksualna. U tom smislu treba definisati reč aseksualnost: to nije odsustvo samog seksualnog nagona, već odsustvo potrebe da se taj seksualni nagon usmeri ka drugoj osobi.

Tamara Đorđević – diplomirani psiholog i sertifikovani psihoterapeut kognitivno-bihejvioralne orjentacije ( SRABCT – Srpska asocijacija bihejvioralno-kognitivnih terapeuta).

Dodatne edukacije: TEACCH metoda, više edukacija za primenu ABA tehnika, ACT drugi nivo, ACT dece i adolescenata.

Oblast rada: rad sa decom sa PSA, psihoedukacija roditelja, autor vebinara i predavanja na temu autizma, autor i voditelj škole roditeljstva i radionica za decu.

Govorila je o metodama seksualne edukacije i tehnikama učenja kako bi se tinejdžeri sa autizmom naučili prikladnom ponašanju uz razumevanje promena koje im se dešavaju na telu i u telu, tacnije metode seksualne edukacije i tehnike učenja umesto "tehnike seksualne edukacije".

Obzirom da je broj zainteresovanih bio jako veliki, a sama tribina bila jako uspešna u svakom pogledu očekujemo još ovakvih dešavanja od strane Udruženja Dan.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu