•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Train to Busan (Busanhaeng) (2016)

Ukoliko želite da vidite prelep i neverovatan spektakl u vidu bioskopske publike koja lije suze na kraju zombi filma, „Train to Busan“ je ono što želite da vidite. Iako film Sang-ho Yeona nije ništa posebno niti radikalno doneo u žanr, kao što je to pokušao film Dannyja Boylea „28 Days Later“, on je ipak uspeo da praznu priču smesti u potpuno humani (i prihvatljivi) ljudski kontekst, dok istovremeno stvara masovni zombi haos i često skoro nepodnošljive izlive tenzije i neizvesnosti.

Slično mnoštvu filmova koji još uvek uspevaju da iznedre neke sveže teme unutar mitova o vampirima, zombi folklor počinje da pokazuje pravu dugovečnost kako na malim, tako i na velikim ekranima, što duguje superiornim naporima kao što je ovaj. Nepristrasni biznismen Seok-woo (Gong Yoo) nerado pristaje da svoju ćerkicu pošalje njenoj majci (a njegovoj bivšoj ženi) putem korejske železnice iz Seula. Međutim, nešto veoma loše i uznemirujuće obuzima spoljni svet, što Su-an i uočava u trenutku kada njen voz napusti stanicu.

Uzavreli novinski izveštaji upozoravaju putnike da je izbila opasna pandemija, pa se Seok-woo i njegova ćerka ubrzo nalaze u situaciji u kojoj moraju da brane od hordi zombija koje (na trenutke, bukvalno) nadiru kroz delove voza ka ostatku smelih, preživelih putnika, među kojima se takođe nalazi i trudni par, školski bejzbol tim, dve starice – sestre, i nervozni beskućnik. Istina je da „Train to Busan“ i nije baš originalan film. Prikazani su brojni arhetipovi koje smo i ranije videli u sličnim apokaliptičnim situacijama, ali su reditelj Yeon i njegov scenarista Park zainteresovani za istraživanje nekih tema izvan uobičajenih krvavih pokolja i lista žrtava.

Kako se ovo putovanje odvija, film se dotiče elemenata klasnog rata i mentaliteta opsade, pa nedostatak empatije i nepoverenje među preživelima predstavljaju jednako teške prepreke koje treba izbeći, baš kao što su i neželjeni gosti u vozu. Kroz sve ovo, autori filma nikada ne štede na akciji i žestokim napadima zombija (jedna posebna scena tuče, u kojoj su putnici primorani da se privremeno iskrcaju, će vas posebno prikovati za stolicu). Ovi trenuci su znatno efikasniji od bilo čega u „World War Z“, i postižu se sa neuporedivo nižim budžetom.

Prikaz pantomime glavnog negativca u filmu (čije sve očajnije akcije ponekada nenamerno učine da sve to izgleda smešno) je pomalo frustrirajuć, ali i to je zanemarljivo u inače uzbudljivoj i mučnoj vožnji koja divljački izjeda svoju State-side konkurenciju. Pritom, ovaj film je odličan kako u emotivnom, tako i u dramskom smislu. Nadamo se da će nas Holivud u potpunosti iznenaditi neizbežnim rimejkom ovog filma, ali do tada, „Train to Busan“ je najbolje što ove godine možete pogledati kada govorimo o žanru zombi filmova.

Žanr:akcija, horor, triler
Godina:2016
Reziser:Sang-ho Yeon
Scenario:Sang-ho Yeon
Uloge:Yoo Gong, Soo-an Kim, Yu-mi Jeong
Uzrast:R
Award:4 nagrada i 5 nominacija
Zemlja:South Korea
Website:wellgousa.com/theatrical/train-to-busan
Jezik:južnokorejski
Trajanje:118 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...