•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tomorrow Never Dies (1997)

Sutra nikad ne umire (engl. Tomorrow Never Dies) je britanski film snimljen 1997. To je 18. film o Džejmsu Bond i drugi sa Pirsom Brosnanom u glavnoj ulozi. Kao scenarista je naveden Brus Firstin, iako je on preradio materijal drugih scenarista, dok je film režirao Britanac kanadskog porekla Rodžer Sputisvud. Film prati Bonda koji pokušava sprečiti medijskog mogula u izazivanju Trećeg svetskog rata.

Film su producirali Michael G. Wilson i Barbara Broccoli, a bio je prvi film snimljen nakon smrti veterana producenta Alberta R. Broccolija. Nakon što je film Zlatno oko oživeo serijal nakon šestogodišnje pauze, njegov naslednik je morao biti jednako uspešan. Pritisak je izazvao tenzije na setu pa se govorilo kako se javljaju kreativne nesuglasice, što su službeni izvori opovrgnuli. Iako nije postigao takav uspeh kao Zlatno oko, Sutra nikad ne umire je dobro prošao na box-office-u i zaradio mnoge pozitivne kritike, podbačaj je često pripisivan činjenici da je film objavljen kada i Titanic. Osvojio je nekoliko nagrada, većinom za muziku Davida Arnolda i naslovnu pesmu koju je izvela Sheryl Crow.

Kako romani Iana Fleminga nisu bili adaptirani, bila je potrebna potpuno nova originalna priča. Scenario je završen nakon dugih i mukotrpnih rasprava. Spottiswoode je rekao da je MGM imao scenario u januaru 1997., a govorio je o povratku Hong Konga Kini, što se dogodilo u junu. To se nije moglo iskoristiti za film koji bi trebao biti premijerno prikazan krajem godine, pa su morali početi ispočetka. Wilson je rekao "prvog dana snimanja nismo imali scenario spreman za snimanje", a Pierce Brosnan je dodao "imali smo scenario koji nije funkcionisao na nekim delovima." Do naslova se došlo slučajno: jedan od potencijalnih naslova bio je Tomorrow Never Lies (Sutra nikad ne laže), a bio je faksiran MGM-u. Međutim, zbog pogreške je postao Tomorrov Never Dies, koji se MGM-u toliko dopao da su insistirali da se upotrebi. Naslov po prvi put nije imao veze s delima Iana Fleminga, a i sam film prvi put nije koristio elemente iz njegovih radova, osim samog Bonda i gđice. Moneypenny.

MI6 šalje Džejms Bonda, u polje da špijunira teroristički bazar oružja na ruskoj granici. Preko displeja, MI6 i britanska vojska identifikovali su nekoliko potencijanih osumljučenih, uključujući i američkog "tehno-teroristu" Henrija Guptu (Riki Džej), koji kupuje GPS enkoder napravljen od strane američke vojske. Uprkos insistiranju Em (Džudi Denč) da pusti 007 završi izviđanje, britanski admiral Robak (Džefri Palmer) pokreće raketni napad na bazar oružja. Bond otkriva zatim dva sovjetska nuklearna torpeda montirana na L-39 Albatros, i kao Robak ne uspeva da otkaže lansirani projektil, 007 otima L-39 i poleće u momentu kada projektil pogađa bazar oružja. Gupta beži sa enkoderom.

Medijski magnat Eliot Karver (Džonatan Prajs), šef Karver Medija Grup Netvork (KMGN), započinje njegov plan da iskoristi enkoder za provokaciju rata između Kine i Velike Britanije, koji će učiniti da kineska vlada da ekskluzivna elektronska prava emitovanja Karveru. Dekodiranjem GPS signala koristeći enkoder, Gupta, šalje britansku fregatu HMS Devonšir sa kursa u Južnom kineskom moru, gde je Karverov nevidljivi brod na čelu sa gospodinom Stamperom (Oto Getc), potopi sa morskom bušilicom i ukrade jedan od njenih raketa. Nakon toga, Stamperovi ljudi obaraju kineske J-7 lovce poslate da istraže britansko prisustvo, i ubijaju Devonširove preživele sa kineskim naoružanjem. Nakon čitanja KMGN izveštaja o incidentu o kineskom napadu, Robak aktivira britansku flotu da povrate ostatke fregate, a po mogućstvu da naprave odmazdu, ostavljajući Em samo četrdeset osam sati da istraži slučaj.

Em šalje Bonda da istraži Karvera, posle objavljene vesti Karverove Medija Grupe, sa kritičnim detaljima par sati pre nego što je svet saznao za njih. MI6 je primetio da je signal došao sa jednog od KMGN satelita par minuta pošto je fregata potopljena. Bond putuje u Hamburg i zavodi Karverovu suprugu, Paris (Teri Hačer), bivšu devojku, da bi dobio informacije koje će pomoći mu uđe Karver štampariju...

Bond će na ovoj misiji udružiti se i sa kineskom agenticom, a da li će i kako sprečiti rat globalnih razmera pogledajte u filmu 'Tomorrow Never Dies' koji spada u modernije verzije filma, a Pirs Brosnan je veoma solidno odglumio ulogu.

Žanr:akcija, avantura, krimi
Godina:1997
Reziser:Roger Spottiswoode
Scenario:Bruce Feirstein
Uloge:Pierce Brosnan, Jonathan Pryce, Michelle Yeoh
Uzrast:PG-13
Award:6 nagrada i 8 nominacija
Box office:221.3M USD
Studio:Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Zemlja:UK
Website:www.jamesbond.com
Jezik:Engleski
Trajanje:119 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...