•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Woodsman (2004)

Nakon što je izdržao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina zbog seksualnog zlostavljanja devojčica, Walter (Kevin Bacon) se bori da započne novi život nakon puštanja na slobodu. Tih i introspektivan, zapošljava se u skladištu drvne grade, počinje da se druži sa koleginicom Vickie (Kyra Sedgwick) i bori se sa demonima koji ga još uvek progone.

Da raščistimo jednu stvar ovo nije film o zlostavljanju dece. Ovo je film o čoveku koji je zlostavljao decu. Na prvi pogled ta razlika bi se mogla učiniti beznačajnom, ali događaji se ne odvijaju oko zločina pedofila, već se odvijaju oko njegovih frustriranih očajničkih pokušaja da vodi "normalan" život.

Potisnuvši svu svoju smirenost i neusiljenost duboko u sebe, Kevin igra ovog povređenog čoveka zatvorenog u sebe sa suvom jednostavnošću. Walter zna da je ono što je učinio bilo pogrešno i da je zbog toga bio kažnjen. Sve za čime sada žudi jeste da bude kao i svi ostali ljudi i da se njegova patnja okonča.

"Kada ću postati normalan?" molećivo pita svog psihijatra. “Koliko je još vremena potrebno? Kada ću mod da pogledam u neku devojčicu a da nemam ovakva osećanja?". To je ključno pitanje ovog filma.

Polovina likova čvrsto veruje da je Walter čudovište, od njegovog zeta (Benjamin Bratt) koji je raspoložen da popije pivo sa Walterom, ali mu ne dozvoljava da ima kontakt sa njegovom ćerkom, do detektiva (Mos Def) koji se pojavljuje u njegovom stanu spreman da ga uhapsi svakog trenutka. Svi oni iščekuju Walterov neuspeh. A i publika takode. U filmu u kome se malo toga dešava (Walter ulazi u vezu i piše svoj dnevnik) snaga proizilazi iz onoga što se Walter prisiljava da ne uradi. Ali da li može da održi taj nivo samokontrole? To je jedan od glavnih trijumfa ovog povremeno teatralnog ali nikada preteranog filma režiserke Nicole Kassell: nikada ne znate da li će Walter uspeti ili ne. Konstantna sumnja je to što nas dovodi do trenutaka istinske zabrinutosti.

Drugi trijumf filma je neverovatni Bacon. Film se pozabavio potcenjenim unutrašnjim bolom jednog zavisnika koji posmatamo poluzatvorenih očiju. To je turobna dugoizbegavana svest o tome da "normalno" stanje nije dostižno i da je strogo kontrolisano približavanje tome sve čemu on može da se nada tj. da svoje želje pohrani duboko u sebe i da nikada ne krene da ih ispunjava.

Kada bi samo konzervativni umovi Akademije mogli da svare ovu temu, Bacon bi dobio Oskara. I nije samo on zaslužio statuetu pored impresivne Sedgewickove, i iznenadujuće dobre glume bivšeg repera Mos Defa koji je zasenio Bratta. Mos Def se pojavljuje samo tri puta kao detektiv Lucas, ali njegov stav 'umoran sam od sveta oko sebe' nam privlači pažnju. U filmu u kome Baconova gluma jednostavno i briljantno dominira emocijama, to je dostignuće.

Žanr:drama
Godina:2004
Reziser:Nicole Kassell
Producent:Lee Daniels
Scenario:Steven Fechter, Nicole Kassell
Uloge:Kevin Bacon, Kyra Sedgwick, Mos Def
Uzrast:R
Award:6 nagrada i 17 nominacija
Studio:Dash Films, Lee Daniels Entertainment
Zemlja:United States
Website:www.thewoodsmanfilm.com
Jezik:Engleski
Trajanje:87 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila