•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Shining (1980)

Isijavanje (eng. The Shining) je horor Stanleyja Kubricka iz 1980. snimljen prema istoimenom romanu Stephena Kinga. U glavnim ulogama se pojavljuju Jack Nicholson kao poremećeni pisac Jack Torrance, Shelley Duvall kao njegova žena Wendy i Danny Lloyd kao njihov sin Danny.


Bivši nastavnik i lečeni alkoholičar Jack Torrance (Nicholson) zatraži posao kućepazitelja u Overlook Hotelu u nadi da će ponovno izgraditi svoj život nakon što je zbog promenjive naravi izgubio posao nastavnika. Direktor hotela, g. Ullman, upozori Jacka da će on i njegova porodica biti zavejani snegom tokom većeg dela zime i da će možda početi da pate od klaustrofobije. To potkrepljuje pričom kako je jedan kućepazitelj, Charles Grady, poludio i brutalno ubio svoju ženu i dve devojčice (od osam i deset godina), i konačno sebe. Poljuljan vlastitim očajanjem i prilikom da se bavi svojom pravom strašću, pisanjem, Jack prihvati upozorenje, ali ipak i prihvati posao.

U međuvremenu, Jackovog sina Dannyja spopadaju napadi dok razgovara sa svojim imaginarnim prijateljem Tonyjem o Overlook Hotelu. Dobija viziju kako se otvara lift iz koga se prosipa talas krvi.

Po Dannyjevom dolasku u hotel, glavni kuvar Dick Hallorann (Scatman Crothers) shvata da je Danny obdaren veštinama telepatije pa mu se mentalno obraća pitajući ga želi li sladoled. Objašnjava da su i on i njegova baka imali taj dar; budući da slike poslate telepatski sevaju, ona je nazivala ovu komunikaciju "isijavanjem". Osim toga, kaže Dannyju da se nešto strašno dogodilo u hotelu i da je ostavilo traga, "kao da je neko ispekao tost", a da jedino ljudi koji imaju dar to mogu osetiti. Danny upita Dicka šta se dogodilo u hotelu, a posebno o sobi 237 budući da je Danny osetio da se Dick posebno boji te sobe. Dick ne odgovori, ali ozbiljno upozori Dannyja da se kloni te sobe.

Nakon što porodica ostane sama u hotelu, Jackovo se zdravlje primetno pogoršava. Pati od nedostatka inspiracije, premalo spava pa je jako razdražljiv. Danny ima vizije sa dve ubijene devojčice, ali nikome ne govori o tome. Nastavlja razmišljati o sobi 237.

Jednog dana, lopta se dokotrlja prema Dannyju dok se igrao s igračkama. Izgleda da je došla iz sobe 237, u koju Danny ulazi. U tom trenutku, Wendy (Shelley Duvall) dolazi trčeći iz podruma na zvuk Jackovih krikova. Ona ga počinje tešiti nakon što joj on kaže kako je imao noćnu moru u kojoj je koristio sekiru kako bi sasekao Dannyja i nju na komadiće. Pre nego što ona uspe da reaguje, Danny se pojavljuje na drugom kraju sobe, gledajući dezorijentirano i cuclajući palac. Njegov džemper je raskidan, a na vratu su mu ožiljci. Ne odgovara na njeno pitanje šta se dogodilo. Ona besno okrivi Jacka i odnese dete nazad u njihov apartman.

Jack je besan zbog optužbi. Počinje besniti po hotelu i odlazi u plesnu dvoranu. Naslonivši se na šank, s glavom u rukama, izjavljuje kako bi prodao dušu za jedno piće. Nakon što podiže pogled, ugleda barmena koji mu posluži piće. Jack nije iznenađen iznenadnom pojavom pa mu se čak obraća po imenu, Lloyd. Razgovor koji je usledio otkriva da je Jack slučajno ozledio Dannyja godinama pre. Ulazi besna Wendy; Danny tvrdi da je susreo "ludu ženu" u hotelu s njima u sobi 237 i Jack odlazi tamo kako bi to istražio.

Jackovo pretraživanje sobe 237 je vrhunac za tri lika: Dannyja, Jacka i Wendy. Dok je Jack u sobi, Danny dobija napad u svojoj sobi, dok Dick, na odmoru na Floridi, pokupi signal koji je Danny poslao... Ostalo šta će i kako će biti prepuštamo vama da pogledate i da uživate.


Tokom predprodukcije, oko tri sata ujutro, Stanley Kubrick je nazvao Stephena Kinga da ga pita "Da li priče o duhovima samo potvrda života posle smrti?" King se nije složio. Tokom razgovora, Kubrick je odlučno upitao, "Veruješ li u Boga?". King se zamislio na trenutak i odgovorio, "Da, mislim da jesam." Kubrick je odgovorio, "Ne, mislim da Bog ne postoji", i zatvorio slušalicu.

Snimanje je obavljeno u studijima Pinewood i Elstree u Engleskoj. Set Overlook Hotela bio je najveći ikad sagrađen. To je uključivalo celi eskterijer i enterijere hotela. Nekoliko spoljnih scena je snimljeno u Timberline Lodge na Mount Hoodu u Oregonu. Enterijeri su utemeljeni na hotelu Ahwahnee u nacionalnom parku Yosemite. Timberline Lodge tražio je od Kubricka da promeni zloglasnu sobu 217 iz Kingovog romana na 237, kako bi mušterije odsedali bez straha u sobi 217.

Vrata koja Jack seče sekirom na kraju filma bila su prava vrata. Kubrick je prvo koristio lažna vrata, izrađena od slabijeg drveta, ali ih je Jack Nicholson, koji je radio kao dobrovoljni vatrogasac, prebrzo uništio.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Isijavanje drži rekord među filmovima u kojima se najviše puta ponavljala jedna jedina scena (uključujući dijalog) sa 127 ponavljanja. U njima je učestvala Shelley Duvall.

Jackova najslavnija rečenica, "Heeeeere's Johnny!", preuzeta je iz slavnog uvoda za Johnny Carson Show domaćina Johnnyja Carsona, koju je izgovarao Ed McMahon. Na vlastitu inicijativu nju je dodao Nicholson.

Film koji Danny i Wendy gledaju na televiziji na početku "Ponedeljka" je segment iz Summer of '42, navodno jednog od Kubrickovih najdražih filmova.

Uvodne scene panorame (koje je iskoristio Ridley Scott pri kraju Blade Runnera) i sve scene Volkswagen Beetlea na putu prema hotelu su snimljene u nacionalnom parku Glacier u Montani. Ove scene snimljene su iz helikoptera.


Stanley Kubrick dopustio je tada 17-godišnjoj kćeri Vivian da snimi dokumentarac o produkciji Isijavanja. Originalno snimljen za emisiju britanske televizije BBC Arena, ovaj dokumentarac nudi redak uvid u proces snimanja Kubrickova filma.

Dokumenatarac, zajedno sa komenatrom Vivian Kubrick, dostupan je na DVD izdanju Isijavanja.


Film je u prvo vreme zaradio podeljene kritike, ali je komercijalno bio jako uspešan pa je studio Warner Bros. uspeo da ostvari profit. Časopis Variety kritikovao je Kubricka zbog uništenja svega što je bilo zastrašujuće u Kingovom romanu. A kao što je to slučaj s mnogim drugim Kubrickovim filmovima, kritike su se popravljale s vremenom.

Filmski site Rotten Tomatoes, koji skuplja recenzije raznih kritičara, objavio je da je 85 posto recenzija bilo pozitivno. Stephen King jednom je prilikom rekao kako je Kubrick snimio solidan film s prikazom vrednim pamćenja, ali da to nije dobra adaptacija njegovog romana. Smatrao je kako su važne teme njegovog romana, kao što su dezintegracija porodice i opasnosti alkoholizma, ignorisane. King je posebno naglašavao kako je izbor Jacka Nicholsona bio greška i podilaženje publici (zbog identifikacije Nicholsona s likom McMurphyja iz Leta iznad kukavičjeg gnezda) budući da lik Jacka poludi.

Roger Ebert je napisao: "Ako se Jack zaista smrznuo u lavirintu, naravno da je njegovo telo pronađeno - budući da je Dick Halloran alarmirao šumske rendžere u vezi velikih problema u hotelu. Ako Jackovo telo nije pronađeno, šta se dogodilo s njim? Da li je uopšte bilo tamo? Da li ga je progutala prošlost, i je li to objašnjava Jackovo pojavljivanje na slici sa zabave iz 1921.? Da li Jackova nasilna potera njegove žene i deteta samo plod Wendyne mašte, ili Dannyjeve, ili njihove?... Kubrick je bio mudar kad je izbacio epilog. Za nas je važno da mislimo da su članovi porodice Torrance bili stanovnici hotela tokom te zime, šta god se dogodilo ili šta god oni misle da se dogodilo."

Osim toga, Ebert u svojoj recenziji naglašava da je, kad kod Jack ugleda ili komunicira s duhovima, tu prisutno ogledalo što, uz date teme ludila i izolacije, sugeriše da on možda razgovara sa samim sobom. King je na kraju odgledao televizijski rimejk Isijavanja iz 1997. godine, koji je zaradio mlake recenzije.


Isijavanje je svakako kultni film kultnog režisera i kultnih glumaca i kao takav svakako zaslužuje toplu preporuku.


Žanr:drama, horor, misterija
Godina:1980
Reziser:Stanley Kubrick
Scenario:Stephen King, Stanley Kubrick
Uloge:Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd
Uzrast:R
Award:1 nagrada i 5 nominacija
Box office:44M USD
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:142 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu