•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Mule (2018)

Nekako, sa 88 godina, Clint Eastwood još uvek uspeva da napravi film svake godine ili dve. Kao da se on plaši vremena, kao nekadašnje zvezde Dirty Harry-a što su se nekada plašili njegovi kinematografski protivnici. Ipak, on se nije pojavio na ekranu u jednom od svojih filmova još od Gran Torina 2008. godine. Tako da dolazi nešto kao šok kada smo prvi put videli Eastwood-a u njegovom novom filmu, The Mule. Nјegov atletski vitak stas postao je malo krhkiji i pogrblјen, hod mu je malo sporiji, a njegov jedinstveni glas je čvršći i više zaustavlјen. Ali njegova harizma ostaje neokalјana. On je i dalјe ista prava zvezda koju je publika uvek pratila bilo gde.

Baziran na Sam Dolnick-ovom New York Times Magazine članku "The Sinaloa Cartel’s 90-Year-Old Drug Mule", Eastwood-ov najnoviji film govori o neverovatnoj istinitoj priči o Earl Stone-u - rastavlјenom iz Peoria-e, Ilinois, hortikulturisti koji je prestignut napretkom 21. veka, i video njegov mali komad vrta američkog sna da se osušio. On je otvoren i radražljiv, tvrdoglavi momak koji izgovara blage rasističke šale, ali zahvalјujući nestašnom svetlu u njegovom oku nikada ne verujete da on to zaista i misli. On samo voli da zamajava lјude, uveren da mu je njegovo staro doba zaradilo pravo da bude mrzovolјan fosil. Kao da mu njegova AARP kartica daje diplomatski imunitet.

Earl nikada nije bio dobar otac ili muž - njegov život na putu kojim je putovao na sajmove cveća, gde se vraća s prijatelјima koji su ga pratili, nikada mu nije dopustio da bude mnogo kod kuće. Ali sa krajem puta na vidiku i njegovim zatvaranjem, vreme je da se ovaj stari pas iskupi. Želi da počne tako što će kupiti svo piće za venčanje svoje unuke (Taissa Farmiga). Nјegova bivša žena (Dianne Wiest) zna da je to samo jedno od mnogih obećanja koje Earl neće moći da ispuni. Na probnoj večeri, stranac koji čuje Earl-a kako govori o njegovoj besprekornoj vožnji govori mu da može da zaradi brzo i lako, tako što će voziti svoj zarđali, stari Fordov kamionet u Meksiko noseći namerno nejasan paket koji je ili Earl previše naivan ili očajnički želi da se raspita. Earl pristaje. I u tom trenutku, on postaje nesvesna ’mazga’ za jednog od najvećih i najsmrtonosnijih narko kartela u Meksiku.

Noseći kilogram kokaina južno od granice pokazalo se sigurnim dobitkom. Na kraju krajeva, ko bi očekivao da stariji građanin koji izgleda kao Clint Eastwood bude žrtva trgovine opijata? Svakako da nisu Bradley Cooper i Michael Pena, koji igraju DEA agente pod pritiskom da zaustave poplavu droge koja dolazi u Ameriku. Imate osećaj da je možda upravo ugrabio šansu da ponovo proba sa svojim American Sniper režiserom samo zbog zabave i da se podseti kako se opuštena produkcija koju vodi stari profesionalac oseća. Laurence Fishburne, koji još manje radi kao Cooper-ov šef DEA, je još jedan dokaz kalibra glumaca koji su spremni da progutaju svoje egoe da igraju u Eastwood-ovom filmu.

Uprkos nekim mračnijim, moralno deblјim temama, ovo je iznenađujuće zabavan i zreo film. Naročito kada Eastwood, vozeći cigle nesečenih nosnih slatkiša niz autoput, peva uz country i western pesme kao što je "I’ve Been Everywhere" na radiju. Dok Earl-ovi prijatelјi i porodica osećaju teška vremena, on uzima sve više i više putovanja za kartel, postajući njegova najcenjenija mula i zarađujući ga licem u lice sa svojim nemilosrdnim vođom (Andy Garcia, kradući njegovu malu šaku scena) u njegovoj bahanalijskoj vila punoj žena u bikinijima, koje čak ni Earl ne može da porekne. Čak i nakon što je shvatio šta on to prevozi, Earl je spreman da nastavi jer želi da ga njegova porodica ponovo voli - i, očigledno, zato što će Garsia-ine pristalice staviti metak u njegovu glavu. Naravno, samo je pitanje vremena kada će ga zakon sustići.

Sa vitkim i ekonomičnim scenarijom Nick Schenk-a (Gran Torino, Narcos) koji odbija da sudi Earl-u tako oštro kao što će neki u publici bez sumnje poželeti, The Mule savršeno pristaje 88-godišnjem Eastvood-u. Ne samo zato što verovatno danas nema mnogo uloga za glumce u njegovim godinama, nego i zato što nedostatak procene ima smisla za zvezdu koja je uvek bila spremna da igra anti-heroje kao heroje. Eastwood verovatno samo zna da je Earl-ova priča odlična i da je on samo čovek koji to može da pokaže. Desilo se da je u pravu u oba slučaja.

Žanr:krimi, drama, triler
Godina:2018
Reziser:Clint Eastwood
Scenario:Sam Dolnick, Nick Schenk
Uloge:Clint Eastwood, Patrick L. Reyes, Cesar De León
Uzrast:R
Box office:103.8M USD
Studio:Warner Bros., Imperative Entertainment, Bron Creative
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu