•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Little Shop of Horrors (1986)

U vreme kada toliko filmova prikazuje tako hladnokrvne proračune, evo jednog dovolјno bezobzirnog da bude zabavan. "Little Shop of Horrors" stiže sa dovolјno prtlјaga da se upusti u temelјito plašljiv projekat - što će napraviti razliku između instant filma od dugotrajnog scenskog hita? - a film ima izvanredni šarm nečega što je začinjeno tokom vikenda.

Ovo nije samo mjuzikl i komedija, kao što smo i očekivali, već i revizija vrsta: Komični glumci poput Bill Murray, John Candy i James Belushi imaju svoje epizode, a Steve Martin zamalo da ukrade predstavu kao sadistički, vozač motocikla - zubar. Pa ipak, u srcu filma je osnovna slatkoća, nevinost koja se proteže čak do središnjeg dela priče, a to je bilјka ljudožderka po imenu Audrey II.

Bilјka se jednog dana pojavljuje u izlogu cvećare, stigavši sa druge planete. Odmah počinje da raste, da se osvrće oko sebe, da privlači pažnju i pokazuje apetit za lјudskom krvlјu. Takođe menja živote tri osobe koje rade u prodavnici: prodavca, Seymour (Rick Moranis); prodavačice, Audrey (Ellen Greene) i njihovog lјubaznog, blistavog starog šefa, gospodina Mushnik-a (Vincent Gardenia). Odjednom, oni imaju tip euforije koji je obično rezervisan za dobitnike lutrije i lјude koji prežive čudesne nesreće.

Postoje razne vrste lјudi sa idejama kako da iskoriste divnu bilјku i drugi koji joj ne žele dobro. Film ih koristi kao priliku za nežnu satiru i široku komediju, a tu je smisao da "Little Shop" je zabavan upravo onim što padne na pamet. Postoji i romansa; Seymour se zalјublјuje u Audrey (I), ali mora je odvojiti od zlog stomatologa (Martin), koji luta naokolo i povređuje je.

U međuvremenu, Audrey (II) neumolјivo raste, hraneći se krvlјu iz reza na Seymour-inom prstu i razvijajući ukus za lјudsko meso. Progresivni rast vanzemalјske bilјke bio je, naravno, jedna od slava scenske verzije "Little Shop-a", a filmska Audrey, koji je dizajnirao Lyle Conway i režirao Frank Oz, je čudo tehnike. Čini se da bilјka zapravo ima svoju ličnost i da je izvanredno skladna tokom njenih muzičkih numera.

Moranis je takođe razvio ličnost u ovom filmu i na neki način, to je iznenađujuće koliko i Audre II-ino postignuće. Nakon što je na SCTV-u zapisan kao štreber i u tako ograničenim i predvidivim filmovima kao što je "Strange Brew", ovde se on pojavlјuje kao stidlјiv, simpatičan glavni lik. Film ponekad čini da njegovo funkcionisanje izgleda lako. Ali on mora da nosi mnogo izlaganja i da održi većinu razgovora sa biljkom, a bez njega film možda ne bi bio upola manje siguran.

Greene ponavlјa neke svoje prethodne uloge u filmu kao lјudska Audrey, i do sada je širokooka, lepršava plavuša sa pushup grudnjakom postala druga priroda. Nјena velika muzička numera, "Suddenly Seymour", ima hrabrost Broadway pozorišta, čak i dok sama sebe potkopava satirom.

Scena je naglašena muzičkim komentarima trija u stilu Supremes-a (Tichina Arnold, Tisha Campbell i Michelle Weeks), koji skaču po cvećarskoj unutrašnjosti sa porukom nade koja deluje pomalo optimistično, nadahnuta je od bilje mesožderke, ali se uklapa u dobro srce filma.

Sva čuda "Little Shop of Horrors"-a ostvarena su nenadmašnim, ležernim šarmom. Film ne forsira namerno šale niti insistira na virtuoznim specijalnim efektima, već posvećuje svoju energiju tome da izgleda neispričano i sjajno. Gomile smeha, kada dođu, su eksplozivne (kao što je Martin-ova muzička numere), ali tihim romantičnim trenucima je dozvolјeno da imaju njihovu suvišnu nevinost.

Ovo je vrsta filma od koga se stvaraju kultovi, a nakon što odgledate "Little Shop", uopšte se ne bi iznenadili da vas vidimo da pogledate još neki sličan film, npr. "The Rocky Horror Picture Show", kao jedan od onih filmova koje fanovi žele da uključe u njihove živote.

Žanr:komedija, horor, mjuzikl
Godina:1986
Reziser:Frank Oz
Scenario:Howard Ashman
Uloge:Rick Moranis, Ellen Greene, Vincent Gardenia
Uzrast:PG
Award:Nominovan za 2 Oscara, 2 nagrade i 12 nominacija
Box office:38.9M USD
Studio:The Geffen Company
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:94 minuta
Podeli:



Preporucujemo