•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The King's Man (2021)

Nakon Kingsman: The Secret Service i njen nastavak, Kingsman: The Golden Circle, The King’s Man vraća seriju akcionih špijunskih filmova u Prvi svetski rat za nastavak o naslovnoj organizaciji franšize. Režiser Matthew Vaughn, koji je režirao prva dva filma, vraća se za ovaj prequel, zajedno sa Karl Gajdusek-om (Oblivion) pišući scenario. Filmovi potiču iz serije stripova The Secret Service, koju su kreirali pisac Mark Millar i crtač Dave Gibbons početkom 2010-ih. Posle kašnjenja izazvanih pandemijom COVID-19, The King’s Man stiže u bioskope pod zastavom Disney-evog 20th Century Studios. The King’s Man je bez radosti nastavak Kingsman-a, lišen neobične šarmantne komedije i pulsirajućih akcionih scena koje su ovu franšizu učinile zabavnom.

The King’s Man počinje neposredno pre Prvog svetskog rata, a vojvoda od Oksforda (Ralph Fiennes) se posvetio životu u pacifizmu kako bi sačuvao njegovog sina Conrad-a (Harris Dickinson). Međutim, kada rat ozbilјno počne, Conrad je odlučan da se bori za njegovu zemlјu - i otkrije misterioznu grupu koja planira uništenje Engleske. Conrad i njegov otac nalaze se u sukobu kada je u pitanju borba, ali obojica se slažu da pomognu njihovoj zemlјi, i Oksford otkriva da je radio na njegovoj sopstvenoj tajnoj mreži za informacije koje bi mogle da stave tačku na rat. Uz pomoć Oksfordovog osoblјa Shola (Djimon Hounsou) i Polly (Gemma Arterton), oni su krenuli da okončaju borbu suprotstavlјajući se Rasputin-u (Rhys Ifans), iako se pokazalo da je on deo mnogo veće zavere.

Radnja The King’s Man-a je u najmanju ruku ambiciozna, ali scenario ne radi na tome da izbalansira tempo. Umesto toga, ubrzava kroz određene delove vremena uz montaže rata, ili troši previše vremena na nepotrebne akcione scene. Čak ni ravnoteža akcije i drame baš ne funkcioniše, sa mnogim akcionim sekvencama koje se zbog toga osećaju uvučene u ozbilјniju dramu. Za Vaughn-ovu zaslugu, neke od ovih akcionih scena - posebno jedna između Hounsou-ovog Shola i Ifans-ovog Rasputin-a, i druge Dickinson-ovog Conrad-a koji se bori protiv nemačkih vojnika u blatu No Man's Land-a - prilično su nezaboravne. Ali kada se deset minuta provede gledajući Fiennes-a kako se muči da se popne na liticu, teško je ne pomisliti kako bi vreme bilo bolјe potrošiti na razvijanje priče ili likova.

Kao rezultat tempa i scenarija fokusiranog na zaplet, gledaoci imaju malo vremena da se vežu za likove, što znači da dramatičniji trenuci The King’s Man jednostavno ne dolaze. U načinu na koji se likovi ubijaju, postoji neujednačenost koja izgleda da pokušava da prikaže cenu rata, ali se na kraju oseća kao šuplјa mahinacija. Sve u svemu, The King’s Man se bori da uravnoteži bezbrižni ton koji je karakterističan za Kingsman franšizu sa ozbilјnijom ratnom dramom koju je Vaughn očigledno nameravao da uradi. Umesto dobro izbalansiranog filma, The King’s Man je toliko melodramatičan bez humora da gubi svu zabavu ili šarm, i još uvek je previše glup da bi bio ubedlјiva ratna drama. Prequel Kingsman je na kraju težak zadatak da se prođe, uprkos najbolјim naporima glumačke ekipe, iako njihova izvođenja sugerišu da su takođe zbunjeni oko toga da li film treba da bude smešan ili ozbilјan i da svaku scenu igraju na osnovu njenog individualnog tona.

U pogledu toga kako se The King’s Man uklapa u celu franšizu, to je drugačija zver od prethodna dva filma, tako da se možda neće svideti fanovima The Secret Service i The Golden Circle-a. On sam sebe shvata mnogo ozbilјnije od njegovih prethodnika, ali čak i deo humora u The King's Man deluje zastarelo i grubo (uklјučujući produženi geg o Rasputin-u da je gej koji nije ni originalan ni smešan). Ove glupe šale se onda suprotstavlјaju tragedijama rata, čineći ih još bezosećajnijim. U The King's Man-u ima nekoliko zabavnih akcionih scena, ali su malobrojne i udalјene su jedna od druge. Sve to čini film jadnim naslovom u Kingsman franšizi - onom koji oslikava široke poteze stvaranja organizacije čak i kada se čini da postavlјa njenu sopstvenu seriju prequel-a.

The King’s Man nije ni dobar naslov u Kingsman franšizi, niti posebno prijatan akcioni film sam po sebi. Ostaje da se vidi da li će nastavak The King’s Man ikada biti ostvaren, jer je teško zamisliti bilo koju publiku kojoj bi ovaj film mogao da se dopadne. Čak i lјubitelјi Kingsman franšize mogu da se bore da pronađu bilo šta u čemu će uživati u filmu osim određenih akcionih scena. Oni koji su u potpunosti uloženi u Vaughn-ovu filmsku seriju možda će želeti da probaju The King’s Man, ali svako ko nije uzbuđen zbog ovog filma bio bi u redu da sačeka do njegovog kućnog puštanja (ili da ga potpuno preskoče).

Žanr:akcija, avantura, triler
Godina:2021
Reziser:Matthew Vaughn
Scenario:Matthew Vaughn, Karl Gajdusek
Uloge:Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Rhys Ifans
Uzrast:R
Award:dve nominacije
Studio:20th Century Studios, Marv Films, Cloudy Productions
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:131 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu