•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Imitation Game (2014)

Izvanredna istinita priča koja datira iz perioda najvećih borbi u Drugom svetskom ratu, a prati život i rad Alana Tjuringa (maestralno glumi Benedikt Kamberbač) u tom periodu. Alan Tjuring kao priznati i kreativni matematičar sa grupom prijatelja počinje da radi na dešifrovanju tajnih kodova koje su razmenjivali članovi nemačke vojne komande, a čije je presretanje na kraju, ispostavilo se, a i istorijskim činjenicama je potvrđeno, skratilo trajanje Drugog svetskog rata za 2 godine i smanjilo je broj žrtava za svakako, veliki broj ljudi (uglavnom nevinih).

Pored velikog broja zanimljivih priča u ovom delu koje je snimano na velikom broju lokacija u Ujedinjenom Kraljevstvu pod režiserkom palicom Mortena Tildama, predstavlja ne samo istinitu priču povodom dešavanja u ratu, već je i svojevrsna biografija matematičara Tjuringa, u priči koja prati i njegov ljubavni život.

Još jedan bitan deo priče, koja nekako na kraju dobija svoju težinu i tek na samom kraju se predstavlja je to da je Tjuring bio gej, a da je u posleratnom periodu Zakon Kraljevine bio takav da je kazna za pripadnike gej populacije bila ili 2 godine zatvora ili 2 godine tretmana sa injekcijama esrogena (hemijska kastracija), a u ovom ostvarenju, a prema istinitoj priči Tjuring se odlučio za drugu kaznu, kako bi mogao da nastavi da obavlja redovne aktivnosti.

Tragičan kraj filma prikazuje emotivno, psihički, pa i fizički uništenog čoveka, kome nije bilo dozvoljeno da voli, da radi onako kako se oseća, pa i da prihvati to, tj. da bude osuđen zbog toga.

Ovo filmsko ostvarenje, kada se gleda sa jedne druge pozicije, a ne samo sa pozicije pripadnika bioskopske populacije, koju sam od milošte nazvao - KTKK (Kokice - Tortilje - Koka Kola), navodi na razmišljanje i na zaključke da svakome treba omogućiti pravo na slobodan izbor, slobodnu ljubav, a povrh svega i na slobodan život. Samo treba imati u vidu da je taj jedan čovek, Alan Tjuring, skratio trajanje svetskog rata za dve godine, dovoljan je dokaz i obaveza da mu čovečanstvo bude zahvalno, bez izuzetka u odnosu na rasu, pol, uostalom, bilo koju pripadnost.
Autor: Stefan Zarić (Helly Cherry)
Žanr:biografski, drama, triler
Godina:2014
Reziser:Morten Tyldum
Scenario:Andrew Hodges, Graham Moore
Uloge:Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode
Uzrast:PG-13
Award:Oscar, 49 nagrada i 112 nominacija
Box office:89.5M USD
Studio:Black Bear Pictures, Bristol Automotive
Zemlja:UK
Website:theimitationgamemovie.com
Jezik:engleski
Trajanje:114 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila