•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Ice Road (2021)

Liam Neeson pokušava da nas ubedi da je još uvek spreman da radi ono što se od njega traži, čak i dok nabija svoje 70. godine. Međutim, akcijski junak je već nagovestio da namerava da se uskoro povuče iz glume pa se možda polako nazire kraj karijere velike akcione zvezde. Film je napisao i režirao Jonathan Hensleigh, čiji prethodni rad uključuje pisanje i režiju filma The Punisher (2004), kao i pisanje scenarija za Armageddon (1998), Die Hard with a Vengeance (1995) i Jumanji (1995). Neeson takođe deli ekran zajedno s Laurenceom Fishburneom kao dvojica veterana vozača kamiona koji preuzimaju smelo spasavanje. Netflix je kupio američka prava na distribuciju filma na evropskom filmskom tržištu za 18 miliona dolara.

Za sve koji su umorni od gledanja Liama Neesona kako podiže oružje, ubija kriminalce, spasava članove porodice ili zaustavlja teroriste (ponekad kombinacija sva tri u jednom filmu), jedna pozitivna stvar s The Ice Road je da je to osvežavajući način koji će pružiti starijoj akcionoj zvezdi da se pokaže na drugačijem terenu, iako je i ovde na snazi oslobađanje Nessonovih „određenih veština“. Ali, nažalost, tu se završava bilo šta posebno vredno što se može reći o filmu. Dakle, čak i bez nekoga poput Liama Neesona, ovde postoji dobar koncept zreo s potencijalom za opasne sukobe i pokolje u vozilu, ili recimo, Mad Max na ledu. Međutim, stvar je u tome što je ovde dobra ideja loše realizovana, ili preciznije rečeno - na pogrešan način.

Svako ko je upoznat s emisijom Ice Road Truckers koja se emituje na kanalu History Channel, razumeće koncept transporta robe i opreme preko zaleđenih jezera tokom nemilosrdnih zima i koliko to može da bude opasno. U filmu The Ice Road se dešava slična takva stvar. Radnja se vrti oko kolapsa dijamantskog rudnika u zabačenom području Kanade i 26 zarobljenih preživelih rudara koji imaju samo oko 30 sati kiseonika. Da bi spasili zarobljene radnike, Mike (Liam Neeson) angažovan je zajedno sa svojim bratom Gurtyjem (Marcus Thomas) da se pridruži timu koji je okupio iskusni kamiondžija Goldenrod (Laurence Fishburne), i kreću u akciju spasavanja koja zahteva transport potrebne opreme kamionom preko opasnih smrznutih voda. Kao i kod bilo kog visokog uloga, stvari ne idu po planu i uskoro se nalaze u borbi s vremenom i pretnjama dok putuju do zarobljenih rudara kojima sat otkucava. Prolećno sunce već ima neizbežni efekat na ledu, ali to je samo jedan od problema s kojima se posada suočava.

The Ice Road je mešavina akcije, trilera, pljačke, filma katastrofe i melodrame. Režiser-scenarista Jonathan Hensleigh preusmerava pažnju napred-nazad između kamiondžija na ledu i zarobljenih rudara, pri čemu je ovaj drugi daleko manje zanimljiv fokus. Hensleigh uglavnom drži kameru na ledu, postavljajući neke spektakularne postavljene komade koji će vas držati na ivici sedišta. Vožnja do tog odredišta ne prestaje ni minut, a Neeson se trudi da to učini uspešnim, ne samo usmeravanjem u akciju već i izuzetno emotivnim trenucima koji uključuju njegovog brata Gurtya koji ima problema zdravstvene prirode, i u nekim njihovim zajedničkim trenucima braća rade zajedno na rešavanju problema.

Ipak, koliko god Hensleigh i Neeson se trudili da isporuče robu u što boljem svetlu, realno stanje je takvo da je prošlo mnogo vremena od vrhunca Liama Neesona, a u ovom trenutku njegovo prisustvo može učiniti toliko da film učini tek gledljivim i tek na momente efikasnim. Scenario takođe ne pomaže filmu jer se oseća predvidljivim od prvog trenutka do poslednjeg, a ukoliko upotrebite i malo zdrave logike, shvatićete da ovde malo toga ima smisla. Uprkos brojnim opasnostima, kako prirodnim, tako i ljudskim, The Ice Road se oseća nedovoljno ubedljiv. Na kraju krajeva, Neesonu je potreban neko ko će ga neumorno progoniti. Mike nije jedan od njegovih nezaboravnih žilavih momaka, delom i zbog Hensleigh-ove želje da pruži patetiku preko Mikeovog brata Gurtya, veštog mehaničara kojem je potreban stalni nadzor zbog povrede u ratu zbog koje je trajno ostao afazičan. Ali ako postoji nešto što The Ice Road čini bez ikakvih problema, to je cementirajući reputaciju Liama Neesona kao jedine akcione zvezde u starosnoj grupi 60-70 godina koja izuzetno aktivno snima filmove. Neeson je samo u poslednjih par godina snimio preko najmanje deset filmova, što ga čini aktivnim glumcem čak i u svojim 70-im godinama.

The Ice Road je još jedna akciona stvar za gospodina Neesona, još jedan skup „određenih veština“ koji pokazuje. Ali na žalost, The Ice Road ide pomalo pogrešno, već od samog početka. Takođe, nijedna od sekvenci nema potreban spektakularni kvalitet da bi film zažalio što nije prikazan na velikom platnu. Međutim, ako tražite film za početak duge filmske večeri, ovo bi moglo samo probiti led.

Recenzija je originalno objavljena na blogu: The Film Master - Filmovi/Serije
Autor: Marko Jovanović

Žanr:akcija, avantura, drama
Godina:2021
Reziser:Jonathan Hensleigh
Scenario:Jonathan Hensleigh
Uloge:Liam Neeson, Marcus Thomas, Laurence Fishburne, Amber Midthunder, Benjamin Walker, Holt McCallany, Matt McCoy, Martin Sensmeier
Uzrast:PG-13
Studio:Code Entertainment
Zemlja:Canada
Website:www.netflix.com/title/81438065
Jezik:engleski
Trajanje:109 minuta
Podeli:



Preporucujemo