•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Hours (2002)

'The Hours' je nagrađivani film iz 2002. godine po romanu Michaela Cunninghama u režiji Stephena Daldryja o tri žene u različitim periodima, koje su međusobno povezane romanom Virginije Woolf Mrs Dalloway. Radnja se dešava u toku jednog dana.

Film je bio jedan od najhvaljenijih filmova 2002. godine. Dobio je brojne nagrade i nominacije, među kojima i Zlatni globus za najbolju dramu i devet nominacija za nagradu Oscar.

Scenario je napisao David Hare prema istoimenom romanu nagrađenom Pulicerovom nagradom i PEN/Faulknerovom nagradom pisca Michaela Cunninghama. Muziku za film radio je Philip Glass.

Film počinje scenom samoubistva Virginije Woolf, 1941. godine u Sussexu, da bi se zatim lagano napravio uvod prikazujući tri kratke scene iz tri paralelne priče smeštene u Richmondu, 1923., Los Angelesa, 1951. i New Yorku, 2001. godine. Sve tri priče počinju jutrom. Sve tri priče su povezane romanom Mrs. Dalloway , koji Virginia Woolf (Nicol Kidman) počinje da piše, Laura Brown (Julianne Moore) čita, a Clarissa Vaughan (Meryl Streep) živi.

Laura Brown je domaćica nezadovoljna svojim životom, koja bi, kako film u jednom trenutku predlaže, bila srećnija da živi kao lezbejka. Ona priprema malu rođendansku proslavu za svog supruga, čija priča o sopstvenoj sreći samo pojačava sliku njenog nezadovoljstva. Laura rešava da se ubije, ali se predomišlja i umesto toga odlučuje, kako se na kraju filma otkriva, da rodi dete koje je na putu i onda da napusti porodicu.

Clarissa Vaughan je lezbejka koja živi sa svojom partnerkom Sally i njihovom ćerkom Juliom. Ona priprema zabavu za svog prijatelja Richarda (Ed Harris), koji umire od AIDS-a. Richard Clarissu zove Mrs. Dalloway, smatrajući je ženom koja brine o njemu jer nema svoj život i citira Virginiju Woolf da: "stalno priređuje proslave, kako bi prikrila tišinu".

Pored romana Mrs. Dalloway koji povezuje tri priče, kao zajednički elementi javljaju se samoubistvo, lezbejska egzistencija i, konačno, pitanje: "šta znači biti živ?". Jedan od mogućih odgovora daje lik Virginije Woolf, koja, dok planira da "ubije" svoju Mrs. Dalloway u romanu, odgovara svom suprugu da: "Neko mora da umre da bi drugi više cenili život."

The Hours je dobro primljen kako kod kritičara, tako i kod publike, ostvarujući zaradu od preko 108 miliona dolara, što je četiri puta prevazilazilo njegov budžet.

Naročite pohvale dobile su tri glavne glumice, a među njima posebno Nicole Kidman. U kritikama se često pominje maska - lažan nos i perika koji su je učinili gotovo neprepoznatljivom. Kidman je dobila za ulogu u ovom filmu Zlatni globus i Oscar.

Žanr:Drama
Godina:2002
Reziser:Stephen Daldry
Scenario:Michael Cunningham, David Hare
Uloge:Meryl Streep, Nicole Kidman i Julianne Moore
Award:Dobitnik Oskara, druge 35 nagrade i 73 nominacije
Box office:108,846,072 USD
Studio:Paramount Pictures
Jezik:English
Trajanje:114 min
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...