•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Hitman's Bodyguard (2017)

Harizmatične zvezda filma “The Hitman’s Bodyguard” - Ryan Reynolds niže ocenjeni zaštitni agent za iznajmljivanje, Samuel L. Jackson profesionalni smrtonosni atentator i Salma Hayek kao seksi atentatorova supruga - u vatri su sa majstorskom komičnom hemijom dok igraju njihove dobro uspostavlјene kinematografske ličnosti.

Što se tiče brzih vratolomija u vozilu, one su bez daha, nemilosrdne, beskrajne - i pomalo omamlјujuće. Ipak, glavni koncept smrtonosnih neprijatelјa koji moraju da ostave po strani njihovu zameru radi zajedničkog cilјa je isprobani recept, nešto što je već viđeno u filmovima poput „48 HRS“. i “Mr. and Mrs. Smith” i kombinuje sa “Midnight Run” i “The Gauntlet“. Ali dobitnu ekipu čini dvojac agenta i atentatora, slično kao što su Russell Crowe i Ryan Gosling u „The Nice Guys“ ili Kevin Hart vs. Dwayne Johnson in “Central Intelligence”, jednostavno neuparivi par.

Srdačan smeh nastaje dok je Reynolds-ov lik oprezni Michael Bryce primoran da čuva Jackson-ovog lika, nepromišlјenog Darius Kincaid-a dok ga prevozi iz Londona u Hag kako bi mogao da svedoči protiv genocidnog beloruskog tiranina. Zlikovac, Gery Oldman - nažalost, ne čine se previše ubedljivim, iako reciklira njegov ruski akcenat iz „Air Force One“. Srećom, glavni momci su na lopti dok se utrkuju sa satom tokom njihovog putovanja sklonog opasnostima, dok umetnost prepiranja pretvaraju u neprekidnu ariju uzajamne ratobornosti i, na kraju, nevolјnog poštovanja.

Kad se Bryce požali da mu Kincaid i dalјe nanosi štetu, Jackson se potpuno usprotivio: „JA nanosim štetu. Moj posao je da nanesem štetu“. Naravno, telohranitelј bi to trebalo da zna pošto je njegov putnik tokom godina pokušao da ga smakne ni manje ni više nego 28 puta. Postoje šale, na primer kada Bryce mumla da je Kincaid „sam uništio reč „mamojebac“. Postoje i muzički taktovi, jer Kincaid insistira na pijanom pevanju bluz numere kako bi provodio vreme u kolima, dok Bryce kontrira tako što je zazvonio falset verzijom Ace of Base-ovim “I Saw the Sign”. I malo smo pomislili da ćemo ikada videti Jackson-a kako se veselo usklađuje u kombiju punom italijanskih monahinja, kao da vežba za Mother Superior u “The Sound of Music”.

To čak ne pokriva doprinos Hayek-ove, čija je Sonia držana u holandskom zatvoru kako bi se garantovalo da će Kincaid pružiti dokaze protiv Oldman-ovog zloće. Ludnica je videti glumicu kako mirno zauzima poze joge iza rešetaka dok žestoko šiba poput bacača plamena bilo kog zakonskog zvaničnika koji je dovolјno glup da je uznemirava. U međuvremenu, ona zastrašuje njenu ćelijsku koleginicu da stoji u uglu. Ali jedna od najbolјih scena je flešbek koji prikazuje kako je Kincaid upoznao Sonia-u dok je bila konobarica u meksičkom baru, i kako je sredila muške mušterije sečući ih polomlјenim flašama piva. Korišćenje Lionel Richie-vog „Hello“ u pozadini dodaje lep romantičan dodir.

Manje uspešan je Bryce-ov pokušaj da se ponovo ujedini sa nekada stisnutom Amelia-om, agentom Interpola, koju krivi što mu je nekada preuzela klijenta. Flešbek njihovog prvog požudnog susreta na sahrani prekinuo je dolazak ubilačkih siledžija. Ali oni ne mogu da prizovi istu vrstu vreline koju generišu Jackson i Hayek, koja njenog mužića naziva „La Cucaracha“, jer kaže, „Njega je nemoguće ubiti“.

Iako “The Hitman’s Bodyguard” niko neće pogrešno da zameni za visoku filmsku umetnost, ovo je lagana letnja zabava. Ali zašto smo se osećali tako emocionalno iscrplјenim zbog crtanog haosa koji je u ime zabave pokrenuo reditelј Patrick Hughes, kada je broj tela uvršten među uglavnom anonimnim žrtvama nasilјa - često odbačen u ime humora - počeo da dobija astronomske razmere? Gotovo stalno uništavanje ne-dobrih-prijatelјa sve više nas je nagrizalo s obzirom na to koliki se deo haosa u vozilima odvija u gradovima u kojima su prethodnih godina izvršeni teroristički napadi na glavne gradske saobraćajnice - naime, London i Amsterdam. Ništa poput stvarnih zastrašujućih incidenata koji pretvaraju ono što je zamišlјeno kao fantazija u ogledalu - a to uklјučuje i tragičnu smrt u Charlottesville-u. Takođe postoji trag gadnog sadizma kada Oldman-ov najopakiji plaćenik satera u ćošaki Bryce-a u garaži gde pribegava sekiri, čekiću i metalnom lancu koji se koristi kao omča i, na kraju, pištolј za pobedu protivnika. Okrutne šale prečesto postaju šuplјe šale.

Osim toga, verujemo da su akcioni trileri izvan domena stripova u pitanju da je starija publika - koja je u poslednje vreme i najvernija publika u stvarnim bioskopima - gladna promišlјenijih priča i ubedlјivih likova u veni filma “Hell or High Water” ili “Wind River”. Čak i nešto tako gazirano kao što je “Baby Driver” u njegovom motoru ima srce koje kuca i osećaj moralne svrhe. U jednom trenutku Kincaid zaista iznosi egzistencijalnu zagonetku: Ko je u najpravednijoj profesiji? Onaj ko ubija zločince ili onaj koji štiti one koji čine zlo? To je otprilike toliko duboko koliko ova klanica dostiže.

Žanr:akcija, komedija, krimi
Godina:2017
Reziser:Patrick Hughes
Scenario:Tom O'Connor
Uloge:Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman
Uzrast:NC-17
Award:1 nagrada i 8 nominacija
Box office:75.5M USD
Studio:Summit Entertainment, Millennium Media, Cristal Pictures
Zemlja:United States
Website:nuboyana.com/hitmans-bodyguard-triumphing-box-office/
Jezik:engleski
Trajanje:118 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...