•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Great Gatsby (2013)

Adaptacija romana F. Skota Ficdžeralda smeštenog na Long Ajlend, u kojem provincijalac Nik Karavej biva opčinjen raskošnim svetom svog suseda, Džeja Getsbija. U potrazi za ostvarenjem svog američkog sna, Nik biva uvučen u očaravajući svet, ali svet pun iluzija, ljubavi i prevara. Uskoro će Karavej uvideti pukotine u Getsbijevom novokomponovanom bogatom životu, u kojem vrebaju opsesije, ludilo i tragedija. Njujork 1922. godine grad je oslobođenog morala, svetlucavog džeza i kraljeva ulice.

U svojoj adaptaciji kultnog romana Skota Ficdžeralda „Veliki Getsbi”, reditelj Baz Lurman kombinuje svoj, prepoznatljiv muzički i vizuelni stil pripovedanja, sa 3D tehnologijom. Nik Karavej, narator priče, a u filmu i kreator knjige o Velikom Getsbiju, opisuje svog prvog suseda, koga upoznaje kada se doseli u Njujork. Radnja romana i filma je smeštena u dvadesete godine prošlog veka. “To je knjiga koja se najlakše pretvara u film. Dugo sam mislio o tome kako moram da je ekranizujem“, rekao je reditelj, Baz Lurman. Prvi korak u tom procesu je bio dobijanje prava za adaptaciju knjige, a drugi odabir glumca koji će najbolje oslikati lik Džeja Getsbija. “Dugo sam u tajnosti radio na pripremi filma. Ali sve vreme sam znao kome bih voleo da pripadne ta uloga. To uopšte nije bilo teško. A zašto? Zato što je kompletna ličnost, odličan glumac, romantičan, glamurozan...” Leonardo DiKaprio, koji je već sarađivao sa Lurmanom na filmu Romeo i Julija, bio je očigledan izbor za naslovnu ulogu. ”Pročitao sam knjigu još u srednjoj školi i bio sam veoma dirnut pričom”, rekao je DiKaprio i dodao: “a drugi put sam je pročitao kada mi je Baz doneo scenario. Bio je to težak posao, jer velika je odgovornost napraviti nazaboravan film, koji će zauvek biti povezan sa jednim od najvećih romana svih vremena.” Roman otkriva svet i priču o Njujorku, o gradu koji je, po Ficdžeraldu, gajio lažni sjaj, ali to je i priča o gradu u kom je ovaj pisac pronašao inspiraciju za svoj rad.

Tim producenata, koje je okupio reditelj, smatra da samo Baz Lurman, više nego bilo ko, može da zamisli, a onda približi publici, neko drugo vreme. Taj davni, izgubljeni svet zaslepljujuće privlačnosti, ekstravagancije i snova. ”Ficdžerald je najbolje osetio probleme moralne prirode i da stvari nisu mogle da idu gore. Kao da je osetio i današnju krizu. Mogla bi se povući paralela. I zato smo došli u Njujork, jer smo hteli bolje da sagledamo i uporedimo kulturu i razmišljanje, nekadašnje džez epohe i današnjeg vremena”, rekao je Lurman. Iako je ovo specifična adaptacija, integritet priče je netaknut. Džej Getsbi je odrastao u siromašnoj porodici. Pre nego što je otišao u rat, sreo je devojku Dejzi, u koju se zaljubio i koja mu je obećala da će ga čekati kada se vrati. Ali u njen život je ušao bogati Tom Bjukenan i Džej Getsbi se nada, da će, ako napravi nešto veliko od sebe, uspeti da je vrati.

”Getsbi je neverovatan lik” rekao je DiKaprio i dodao: “on je oličenje onoga što se zove Američki san, ono što zamišjamo da bismo mogli biti…a on to sve radi iz ljubavi prema jednoj ženi. A onda kada sagledate i ta njegova ljubav je pogodna za interpretaciju. Da li je on stvarno zaljubljen u tu ženu? Da li je Dejzi samo manifestacija njegovih snova. Ja mislim da je on izgubljeni romantik, ali i usamljenik koji traga za nečim čime bi popunio prazninu svog života.”

Nik Karavej je pripovedač. “Veoma sam se radovao ovom filmu. U njemu ima mnogo lepote i spektakla, ali je veoma utemeljen u karakterinim pričama i kompleksnim likovima", rekao je Tobi Megvajer, kome je pripala uloga Karaveja. „Mislim da je Nik jedini Getsbijev istinski prijatelj, koji se interesuje za njega kao ličnost, a ne za njegovo bogatsvo”, naveo je Leonardo. „Nik je oličenje svih osoba koje tragaju za nekim svojim pravim putem. On je osetljiv, umetnička duša i posmatrač”, nadovezuje se Megvajer. Nik Karavej neiskvareni mladić koji se doseljava iz manjeg mesta, postaje prvi komšija Džeja Getsbija. “Nik je za nas svakako bio vodeća moralna ličnost. On nas provlači kroz taj moralni segment priče i na kraju je i sam spreman da sazna ko je i šta je.”

Glumica Keri Maligen oslikava glavni lik, Dejzi Bjukenan. Ona je Getsbijeva opsesija. ”Kada Dejzi kaže nešto, ona tako stvarno i misli, ali samo pet minuta kasnije ona na to više ni ne pomišlja. Ona kao da živi u nekom filmu. Bilo mi je zanimljivo da je igram“, rekla je glumica.

Glumac Leonardo DiKaprio upoznao je reditelj Baza Lurmana sa svetski priznatim muzičarem Džej Zijem, koji se našao u ulozi izvršnog producenta, ali i muzičkog saradnika. Savremeni muzički stil usklađen je sa duhom vremena džeza. Muzički saradnici ističu da je cilj bio ispuniti sva očekivanja. Sa jedne strane to je srceparajuća priča o neostvarenom snu, a sa druge strane ona oslikava dekadentan svet. Cilj je bio da se uključi jedan bombastičan, glasan, uzbudljiv zvuk hip hopa i ulice, kao i muzika koja izražava tragičnu romantiku i ljubav. ”Ovaj album je neverovatan.To nije muzika prikladna za klubove. To je za vožnju, sa spuštenim prozorima“. Bijonse, Lana Del Rej, Andre 3000, samo su neki od izvođača.

„Veliki Getsbi je zabavna, moderna priča. Ima tu fantastičnu romansu, sjaj, novac, ali i tragediju. U pitanju su složeni i bogati likovi”, zaključuje reditelj.

Žanr:drama, romansa
Godina:2013
Reziser:Baz Luhrmann
Producent:Lucy Fisher, Lucy Fisher, Baz Luhrmann, Douglas Wick, Catherine Martin
Scenario:Baz Luhrmann, Craig Pearce
Uloge:Leonardo DiCaprio, Joel Edgerton, Tobey Maguire
Uzrast:PG-13
Award:6 nominacija
Box office:144.7M USD
Studio:Warner Bros., Village Roadshow Pictures
Zemlja:Australija
Website:gatsbymovie.tumblr.com
Jezik:Engleski
Trajanje:143 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...