•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Fan (1996)

Obožavalac (engl. The Fan) je američki triler film Tonija Skota iz 1996. u kojem glavne uloge tumače Robert de Niro, Vesli Snajps, Benisio del Toro i Elen Barkin.

Film je baziran na istoimenom romanu kojeg je napisao Piter Abrahams, a reč je o psihološkom trileru koji prati De Nirov lik Gila Renarda kako postepeno napreduje u svom bezumlju. Najveći deo filma vrti se oko Bejzbola i prikazuje ponekad preteranu privrženost nekih navijača prema tom u SAD-u vrlo popularnom sportu. Film je u američkim bioskopima premijerno bio prikazan 16. avgusta 1996. i tada nije privukao značajan broj gledalaca, te su ga filmski kritičari uglavnom okarakterisali kao neuspeh, ali veliki broj filmskih obožavalaca s internet-zajednica poput IMDb-a danas ga smatra potcenjenim.

Gil Renard (Robert de Niro) je temperamentni putujući prodavač noževa u firmi koju je nekad osnovao njegov otac. Ima prilično neuspešan poslovni i privatni život, te se nalazi pred razvodom, laže sina, a u firmi mu prete otkazom zbog loših prodajnih rezultata. U detinjstvu je Gil igrao Bejzbol, a još uvek pokazuje veliku odanost prema tom sportu i svojoj omiljenoj ekipi San Francisko Džajentsi. Kao veliki navijač Džajentsa postaje oduševljen kada sazna da će u novoj sezoni za njihovu ekipu igrati njegov omiljeni igrač Bobi Rejbern (Vesli Snajps), čiju karijeru prati od prvog dana i kojeg su Džajentsi kupili za rekordnu sumu od 40 miliona dolara. U nameri da se iskupi za svoj nemar prema sinu Ričiju, odlučuje da ga odvede na prvu utakmicu sezone.

Na utakmici Gilovo oduševljenje raste kako Rejbern počinje postizati bodove. Ali, Rejbern tokom utakmice pretrpi bolove i njegov učinak počinje značajno slabiti, što mnoge odmah dovodi do pitanja da li se klubu stvarno isplatilo uložiti toliki novac u njegovu kupovinu. Gil tada svojim preteranim navijanjem počinje zaboravljati na obaveze prema Ričiju, ali i dolaziti u manje sukobe s navijačima kojima njegovo skakanje i vikanje smeta u praćenju utakmice. Na kraju Gil napušta utakmicu kako bi izvršio poslovnu obavezu koja mu je bila jedina prilika da zadrži posao i ostavlja Ričija samog na utakmici. Kad se vrati na stadion Ričija više nema na mestu gde su sedeli i Gil odlazi do kuće svoje bivše supruge Elen (Pati D'Arbenvil), koja je ljuta njegovom neodgovornošću. Tamo nalazi uplašenog Ričija i nastoji ga utešiti, ali prethodno udara Elen koja mu nakon takvog nasilnog ponašanja odlučuje sudski zabraniti pristup njenoj porodici.

Kada još uz to izgubi i posao, Gilu jedina šansa ostaje u Bejzbolu i posećivanju utakmica Džajantsa. Njegov omiljeni igrač Bibi Rejbern počinje promašivati sve više udaraca, a novi spasilac i glavna zvezda ekipe postaje Huan Primo (Benisio del Toro), koji je prethodno već došao u sukob s Rejbernom jer mu nije dao da na dresu nosi svoj sretni broj 11. Gil Prima smatra arogantnim i uspesi koja ekipa postiže njegovim zaslugama mu ne predstavljaju zadovoljstvo. Gil se kao obožavalac Džajentsa telefonom redovno uključuje u sportsku radijsku emisiju koju vodi Džuel Štern (Elen Barkin) i tamo zapravo dobija jedinu priliku da razgovara s Rejbernom. Završavajući razgovor Rejbern Gilu kaže da bi bilo dobro da on kao njegov obožavalac pokuša nagovoriti Prima da mu prepusti broj 11. Gil se suočava s Primom u sauni i pokušava ga nagovoriti da prepusti svoj broj Rejbernu., ali on uporno tvrdi da je to njegov broj i pokazuje Gilu tetovažu broja 11 na svom ramenu. Gil tada započinje tuču s Primom te mu naposletku zabija nož u bedro, nakon čega Primo iskrvari i umre.

Dok San Francisko oplakuje smrt svog omiljenog igrača, Rejbern počinje da oseća krivicu za Primovu smrt...

Žanr:drama, sportski, triler
Godina:1996
Reziser:Tony Scott
Scenario:Peter Abrahams, Phoef Sutton
Uloge:Robert De Niro, Wesley Snipes, Ellen Barkin
Uzrast:R
Award:1 nagrada i 3 nominacije
Box office:15.6M USD
Studio:TriStar Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...