•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Caine Mutiny (1954)

The Caine Mutiny je američki igrani film snimljen 1954. u režiji Edwarda Dmytrika. Radnja se temelji na istoimenom Pulitzerovom nagradom ovenčanom romanu Hermana Wouka. Radnja je smeštena na pacifičkom ratištu za vreme drugog svetskog rata i opisuje pobunu članova posade američkog razarača-minolovca USS Caine koju izaziva novi i mentalno neuravnoteženi zapovednik Queeg (čiji lik tumači Humphrey Bogart).

Film je snimljen uz pomoć američke ratne mornarice, koja je na nju pristala nakon što su se producenti pristali već na samom početku gledaoce da obaveste da je reč o delu fikcije, odnosno da nikada u istoriji nije bilo pobune na mornaričkom brodu. The Caine Mutiny je nakon toga doživeo izvrstan komercijalni uspeh, a i pohvalne kritike; danas se smatra poslednjim velikim nastupom Humphreya Bogarta. Za režisera Edwarda Dmytrika je predstavljao važan korak u rehabilitaciji, odnosno definitivnom skidanju sa crne liste nakon što je za vreme makartističkih progona kao "pokajnik" otkucao svoje komunističke kolege.

Scenario filma se razlikuje od na romanu utemeljenog pozorišnog komada The Caine Mutiny Court-Martial, na temelju koga je 1988. Robert Altman režirao istoimeni TV-film.

Žanr:drama, romansa, ratni
Godina:1954
Reziser:Edward Dmytryk
Scenario: Stanley Roberts
Uloge:Humphrey Bogart, José Ferrer, Van Johnson
Uzrast:PG
Studio: Columbia Pictures Corporation
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....