•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Boxtrolls (2014)

U gradiću Čizbridžu, Arčibald Otimač pokušava da zarobi sve trolove u kutijama, koje bije glas da su zli i da otimaju decu. Ukoliko bi Arčibald u tome uspeo dobio bi beli cilindar koji označava prestiž, čast i najviši položaj u društvu, a sa njim bi dobio i mesto za stolom u palati lorda Portli-Rajnda, gde se degustiraju najbolji i najukusniji sirevi u gradu. Lordova ćerkica sklapa prijateljstvo sa Egsom, dečakom koji živi ispod zemlje sa trolovima i veruje da je jedan od njih, pošto su ga oni odgajili.

Ovo je osvežavajuć film, rađen starom tehnikom stop-animacije, upotpunjene kompjuterskom animacijom, čime se ističe među današnjim animiranim filmovima. Prijatna promena u vremenu kada smo uglavnom okruženi Diznijem i Piksarom, i prijatno podsećanje osobama koje ne gledaju animirane filmove često, a među njima sam i ja, i koje uglavnom uživaju u ostvarenjima dva gorepomenuta studija, da je svet animiranih filmova daleko širi.

2 The Boxtrolls

Premda potpuno neinvanzivne i bezopasne priče i likova, ovaj film ima pomalo mračnu atmosferu i zbog toga možda i neće svima delovati da je prigodan i za najmlađu publiku, recimo predškolskog uzrasta. Ta sablasnost je minimalna, ali sasvim dovoljna da se oseti i začini film. Neki likovi su skoro pa karikaturalno nacrtani i pomalo deluje da bi mogli da budu upotrebljeni za neku horor animaciju. Ali film komedijom i ponekom toplom scenom razbija te horor efekte koje možda ostvaruje crtežima. Ova kombinacija sablasnosti i topline možda se najbolje očitava u liku lordove ćerke Vini koja ima pomalo neobične afinitete ka blagoj morbidnosti, što sa njenom slatkom pojavom čini zanimljiv spoj.

3 The Boxtrolls

Egs, premda simpatičan lik i glavni protagonista, nije na mene ostavio preterano jak utisak, posebno u poređenju sa nekim drugim likovima. Pored zanimljivog izgleda i atmosfere, ovaj film sadrži ozbiljne socijalne komentare o klasama i staležima u društvu, uključujući i pohlepu više klase. Stekao sam utisak da je trebalo da glavna tema ovog filma bude problem i pronalaženje identiteta, te da je trebalo da se ona sprovede kroz priču i lik Egsa. Na mene je daleko veći utisak ostavila tema socijalne podeljenosti, i to je glavni razlog što mi je lik Egsa preslab za glavnog protagonistu. Nije baš pohvalno kada jedan film ne razradi svoju glavnu temu i neke svoje elemente u potpunosti, a ima praznog hoda i suvoparnih delova. To što ovaj film traje nešto malo više od 90 minuta samo doprinosi već pomenutom problemu. Film ima prostora koji ne koristi i time dolazi do velikih problema sa tempom. A kada se ovo ukombinuje sa formulističkom formom priče, koju danas imaju mnogi animirani filmovi, dobijamo delove koji su ravni i pomalo dosadni. Oni, doduše, ne traju dugo, a film ima dovoljno kvaliteta da vas brzo pokupi, samo ostaje žal jer postoji potencijal koji nije u potpunosti iskorišćen.

Ako volite animirane filmove, svakako ne bi trebalo da zaobiđete ovaj, posebno ako čeznete za nečim osvežavajućim. Da nije bilo problema u vođenju priče, ovo je mogao da bude možda i najbolji animirani film iz prošle godine, a i ovako smo dobili sasvim solidan film.

Autor: Nikola Bočkor (Punjeni paprikaš)

Žanr:animacija, avantura, komedija
Godina:2014
Reziser:Graham Annable, Anthony Stacchi
Scenario:Irena Brignull, Adam Pava
Uloge:Ben Kingsley, Jared Harris, Nick Frost
Uzrast:PG
Award:Nominovan za Oscara, 10 nagrada i 50 nominacija
Studio:Laika Entertainment
Zemlja:United States
Website:www.theboxtrolls.com
Jezik:engleski
Trajanje:96 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...