•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Art of Self-Defense (2019)

Na prvo gledanje trejlera za „Umetnost samoodbrane“ pomislio bi čovek da dobijamo neku novu verziju „Fight cluba“ za milenijalce, destilovanu, manje besnu i odlučnu, ali ipak verziju „Fight cluba“. Međutim, ne lezi vraže, ono što smo dobili ovim filmom je zapravo jedna crna kao barut komedija koja predstavlja spoj „Karate kida“ i „Fight cluba“, s dozom socijalnog komentara koji analizira aktuelni trenutak u vremenu i prostoru kome su se rodne društvene uloge sasvim problematizovale.

Naime, priča prati smotanog i neprimetnog Kejsija (za ovakav tip uloge savršeni Džesi Ajzenberg), možda čak i sliku i priliku nekoga ko ne odgovara nijednoj stereotipnoj predstavi o „pravom“ muškarcu, koji nakon jednog prebijanja na ulici odluči da se priključi karate-klubu koji vodi misteriozni i harizmatični Sensei (odlični Alesandro Nivola). Međutim, umesto da lekcije iz karatea i Sensei opreme Kejsija neophodnim alatom da se suprotstavi svakodnevnom bulingovanju u stvarnom životu i izađe iz senke neprimetnog i nesposobnog, one postaju neka vrsta sektaškog životnog univerziteta za njegovo sazrevanje i evoluiranje u „pravog“ predstavnika mačo subkulture (sa sve savetima koju muziku da sluša i kog psa da nabavi). S te strane počinjemo da shvatamo da film zapravo želi da se izruga steretipima o tome šta znači biti „pravi“ muškarac i da klizi u ralje crnohumorne satire, čemu doprinosi i Ana (Imodžin Pots), jedina devojka u ovom klubu, koju tretiraju kao da je 19. vek.

Nešto izopštena atmosfera filma koja deluje kao da je smeštena u 90-e, ali sa blago iščašenom notom doprinosi ispranom izgledu ovog filma koji ne pleni toliko vizuelnom raškoši koliko se zapravo igra jednom steretipnom slikom „muške snage i moći“ koju do kraja obesmišljava i duboko problematizuje. Svakako preporučljivo za svakoga ko voli komediju umočenu u crni ugalj.

Autor: Slobodan Novokmet (Helly Cherry)

Žanr:komedija, krimi, drama
Godina:2019
Reziser:Riley Stearns
Scenario:Riley Stearns
Uloge:Jesse Eisenberg, Alessandro Nivola, Imogen Poots
Uzrast:R
Award:3 nominacije
Studio:End Cue
Zemlja:United States
Website:why-karate.com
Jezik:engleski
Trajanje:104 minuta
Podeli:



Preporucujemo