•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Alamo (1960)

Godine 1836. Texas je bio pokrajina Meksika. Pod vodstvom generala Sama Houstona (R. Boone) Teksašani se dižu protiv meksičke vlasti i organiziraju oružanu pobunu. Proglašavaju republiku i organizuju vojsku, a meksički diktator, general Santa Anna, kreće na pobunjenike s velikom vojskom i oružjem. Za to vreme general Houston zapovedi malenoj jedinici pukovnika Williama Barretta Travisa (L. Harvey) da u staroj španskoj misiji zvanoj Alamo organizuje otpor i zadrži meksičku vojsku dovoljno dugo kako bi se teksaške jedinice okupile za odlučujući sukob.

Travis ima svega dvadesetak ljudi, ali zapovednik lokalnih dobrovoljaca, pukovnik James Bowie (R. Widmark), premda odavno u sukobu s Travisom, pristaje da se pridruži Travisovim ljudima. U gradić San Antonio, pored Alama, stiže i bivši senator Davy Crockett (J. Wayne) sa svojim dobrovoljcima iz Tennesseea, te se i oni, nakon većanja, pridruže Travisovim i Bowievim vojnicima. Svi zajedno, njih 185, dočekuju dolazak 7.000 Santa Anninih dobro uvežbanih i vrhunski naoružanih vojnika te odbijaju generalov poziv na predaju. Počinje bitka koja traje danima.

John Wayne spremao se punih deset godina da režira istorijski spektakl "Alamo", istinitu priču o hrabrom otporu 185 Teksašana i dobrovoljaca Davyja Crocketta. U projekt je uložen ogroman novac, sagrađena je replika slavne katoličke misije i posle tvrđave, a mnogobrojni statisti, oružje i kaskaderi - uz pomoć specijalista za akcione prizore - stvorili su jednu od najboljih bitaka ikada snimljenih na filmu.

Žanr:avantura, drama, istorijski
Godina:1960
Reziser:John Wayne
Scenario:James Edward Grant
Uloge:John Wayne, Richard Widmark, Laurence Harvey
Award:Oscar, 7 nagrada i 6 nominacija
Box office:7.9M USD
Studio:Batjac Productions, Alamo Company
Zemlja:United States
Jezik:Engleski, španski
Trajanje:167 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila