•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svečano otvoren 9. Bašta Fest

Deveto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, svečano je otvorio glumac Mladen Sovilj 30. juna na Open Airu Borići, nakon čega je započeo i takmičarski program festivala. Prisutnima su se obratili i osnivači festivala, glumci Maja Šuša i Jovan Jelisavčić, koji su istakli zadovoljstvo razvojem i sve većim značajem ove manifestacije.

„Neverovatno je da je ovo već deveta godina festivala. Ispunjava me velikom radošću i entuzijazmom, to što je sve više ljudi svake godine na festivalu, što je sve prepoznatljiviji. Uvek mi je velika radost i čast kada se mladi autori raduju što im je film izabran u program Bašta Festa. Ove godine imamo i dve premijere, i jako nam je bitno da reditelji imaju želju da njihov film bude premijerno prikazan pred domaćom publikom na Bašta Festu“, rekla je Maja Šuša.

Jovan Jelisavčić zahvalio se sponzorima i pokroviteljima festivala, kao i prisutnoj publici. “Naročito bih kao značajne istakao eko akcije koje smo imali pre festivala, a najavio bih i jednu veliku zajedničku akciju kako bismo sanirali što veći broj deponija”, naglasio je Jelisavčić.

Tradicija festivala jeste da ga otvara jedan mladi glumac koji je obeležio proteklu godinu po mišljenju festivalskog tima. Ove godine to je bio Mladen Sovilj, koji je, između ostalog, rekao da je prednost Bašta Festa što je na malom terenu bolji pregled igre i kvalitetnija komunikacija. “Ovo je festival koji neguje hrabrost i izvesnu dozu simpatičnog bezobrazluka, koji je samim tim u dobroj komunikaciji sa sobom i prirodom”, zaključio je Sovilj.

U takmičarskom programu festivala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika ima priliku priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona. Glavni žiri čine Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Muzički program devetog Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, predstavlja najoriginalnija imena domaće klupske scene, a na zatvaranju će nastupiti sve popularniji beogradski bend KOIKOI, čiji je član i glumac Marko Grabež. Muzički program se održava u parku „Borići“, počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Foto: Milena Arsenić

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...