•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svetska premijera „Nebesa“ Srđana Dragojevića u Lokarnu

Film „Nebesa“ u režiji Srđana Dragojevića imaće svetsku premijeru 5. avgusta u Švajcarskoj, i to u „Glavnom takmičarskom programu“ („Concorso Internazionale”) Filmskog festivala u Lokarnu. „Nebesa“ su producirali Biljana Prvanovic i Srđan Dragojević (produkcijska kuća Delirium), a film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u XXI veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Film „Nebesa“ je mračna komedija ispričana kroz tri priče koje se proteže tokom tri decenije (1993, 2001, 2026). Film istražuje uticaj čuda na savremeno društvo. Brojni likovi se ponovo pojavljuju iz priče u priču, prepliću i utiču jedni na druge u sve bizarnijim okolnostima. Film „Nebesa“ je, po rečima reditelja, „hrišćanska alegorija“. „Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način“, istakao je Dragojević.

Film je nastatao po scenariju i u režiji Dragojevića, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer je Petar Marković, scenografkinje su Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja je Tatjana Strugar, a maskerka Sandra Ivatović. Muziku za film je komponovao Igor Perović. Uloge u „Nebesima“ uloge tumače Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Sana Kostić, Radoslav Milenković Srđan Todorović, Ana Mandić, Nela Mihailović, Nikola Pejaković, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Dejan Aćimović i drugi. Film traje 122 minuta.

„Nebesa“ su nova saradnja Srđana Dragojevića i producentkinje Biljane Prvanović – njih dvoje su do sada zajedno radili na brojnim filmovima, a među njihovim saradnjama se posebno izdvaja međunarodna hit-komedija „Parada“ (film koji je višestruko nagrađena na Berlinskom filmskom festivalu 2012. godine). Pored „Parade“, Dragojević je evropskim i svetskim ljubiteljima filma prvenstveno poznat po hvaljenoj i nagrađivanoj ratnoj drami „Lepa sela, lepo gore“ koja je u „Halivelovoj filmskoj enciklopediji“ uvrštena među 1000 najboljih filmova svih vremena.

„Nebesa“ su koprodukcija sedam zemalja. Glavni producent filma je srpska kompanija Delirium na čijem čelu su Prvanović i Dragojević. Koproducenti filma su Heino Deckert (MA.JA.DE Fiction GmbH, Nemačka), Vladimir Anastasov i Angela Nestorovska (Sektor Film, Severna Makedonija), Eva Rohrman (Forum Ljubljana, Slovenija), Darija Kulenović-Gudan (Studio Dim doo, Hrvatska), Predrag Kalezić i Marija Perović (Mak film, Crna Gora) i Srđan Šarenac (Novi film, Bosna i Hercegovina). Projekat ovog filma je podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma, kao i od strane evropskog fonda Eurimages i nemačkog ZDF/Arte. Za međunarodnu prodaju filma zadužena je kompanija Pluto Film (vvv.plutofilm.de).

Filmski festival u Lokarnu koji se ove 2021. održava po 74. put, i to od 4. do 14. avgusta. U „Glavnom takmičarskom međunarodnom programu“ biće prikazano 17 filmova iz čitavog sveta koji će se takmičiti za „Zlatnog leoparda“ („Pardo d’oro“) i druge prestižne nagrade. Pored Dragojevićevih „Nebesa“, u „Glavnom takmičarskom programu“ našle su se nove režije Ejbela Ferare („Nule i jedinice“), Aksel Roper („Mala Solanž“), Lorenca Merca („Duša zveri“), Aleksandra Zeldoviča („Medeja“), Pitera Brunera („Lucifer“)… Svetska premijera „Nebesa“ je zakazana za 5. avgust, a reprize na fesitalu će biti 6. i 7. avgusta 2021.

Cenjeni i popularni filmski i esnafski portal „Skrin dejli“ („Screen Daily“) je u martu prošle godine u sveobuhvatnom tekstu grupe autora („42 evropska filma koji će privući direktore filmskih festivala“) jedan pasus posvetio i novom filmu Srđana Dragojevića, a „Nebesa“ su jedan od svega šest filmova iz Centralne i Istočne Evrope koji su izdvojeni u pomenutom tekstu.

Foto: FCS promo
Podeli:



Preporucujemo