•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svetska premijera filma „Kelti“ Milice Tomović u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala

belodanjen je program predstojećeg izdanja prestižnog Berlinskog filmskog festivala, a mesto u zvaničnom programu Panorama izborio je i jedan srpski film, „Kelti“, prvenac rediteljke Milice Tomović na planu dugometražnog igranog filma, naravno, nastao uz podršku i Filmskog centra Srbije (FCS).

Kratak sinopsis glasi: Usred raspada zemlje, tri generacije, svi podjednako urnebesni i poremećeni, prisustvuju dečijoj kostimiranoj rođendnskoj zabavi.

O ovom svom filmu Milica Tomović je u rediteljskoj eksplikaciji rekla i sledeće:

- „Kelti su porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi. To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu kćerku. Zamisao je bila da se se istovremeno pozabavim i svojim detinjstvom i svojim životom odrasle osobe i da, pružajući tačku gledišta osmogodišnjakinje na taj period, sebi obezbedim priliku da, sada kada sam i sama u tim njihovim godinama, u potpunosti razumem ono kroz šta su moji roditelji prolazili tada“.

Film je režirala Milica Tomović, koja je, uz Tanju Šljivar, i autorka scenarija. Producent filma je Vladimir Vasiljević, a izvršna producentkinja Jelena Radenković. Pomoćnica režije je Maša Nešković, direktor fotografije Dalibor Tonković. Film je montirala Jelena Maksimović, a za dizajn zvuka se postarao Jakov Munižaba. Scenografkinja je Marija Mitrić, kostimografkinja Maja Mirković dok je za šminku i masku zadužena Marija Kovačević Jovanović.

Uloge tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.

Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas.

Milica Tomović je režirala segment Diplomiranje u sklopu omnibusa Oktobar (2011), kao i neke od epizoda hvaljene i popularne televizijske serije Jutro će promeniti sve. Međutim, najprepoznatljivija je kao rediteljka i na međunarodnom planu zapaženog igranog filma Tranzicija (2016), koji je prikazan na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu i na Kipru, a koji je ovenčan glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Martovskom festivalu i na Sarajevskom filmskom festivalu, gde je narađenem glasovitim Srcem Sarajeva, te na festivalu NDU u Libanu.

Prethodnih godina u istom programu Berlinskog filmskog festivala u domenu dugog metra prikazani su i filmovi Rekvijem za gospođu J. Bojana Vuletića (u pododeljku Panorama Special), Šavovi Miroslava Terzića i Otac Srdana Golubovića, dok su 2016. u takođe zvaničnom programu Forum bila uvrštena ostvarenja Dubina dva Ognjena Glavonića i Vlažnost Nikole Ljuce, svi nastali zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije.

Filmski festival u Berlinu ove godine održava se po 71. put, i to u periodu između prvog i petog marta.

Foto Milice Tomović: Irena Canić

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...