•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem

Prošlo je tačno 40 godina od najboljeg debitantskog ostvarenja jednog reditelja sa prostora bivše Jugoslavije, priča o odrastanju šezdesetih u Sarajevu, koje je očaralu publiku u Venciji gde je film osvojio čak 4 nagrade i bio nominovan za Zlatnog Lava za najbolji film, a osvojio je nagradu za najbolji debitantski film.

Iste godine dobio je i Zlatnu arenu za najbolji scenario. Emir Kusturica je imao samo 26 godina kada je izašao „Sjećaš li se Dolly Bell“.

Pored maestralnog Slavka Štimca, Slobodana Aligrudića (nagrada Car Konstantin za najboljeg glumca), Mire Banjac, Pavla Vuisića i Ljiljane Blagojević, u filmu se pojavljuje niz naturščika i urbanih legendi, to svakako doprinosi autentičnosti i atmosferi filma.

Slavko se pripremao za ovu ulogu tako što je nekoliko nedelja živeo u Sarajevu i usvojio jezik i njegovu melodiju. Čak su i pesme iz ovog filma postale kultne. Saša Zurovac je ostvario neverovatnu ulogu kao Kliker, mentalno ograničen sin palog borca, što i ne treba da čudi budući da je u stvari igrao sebe.

Pesma koju je on izvodio „Na morskome plavom žalu“ postala je evergrin, koju je Zurovac čuo u detinjstvu, a muzički doterao Zoran Simjanović. Zurovac je nakon toga glumio u još dva Kusturičina ostvarenja i onda je pao u zaborav, a preminuo je 2016. godine u 69. godini.

Glavni lik, dečak Dino (Štimac), spoznaje svet i odrasta uz filmove koje gleda u lokalnom bioskopu i muziku koju sluša u omladinskom centru, i doživljava svoju prvu ljubav zaljubljujući se u prostitutku Doli Bel koju, po zahtevu njenog makroa, treba da sakrije.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...