•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sutra počinje Treći somborski filmski festiva

Treći Somborski filmski festival počinje sutra, 13. jula, kada će na svečanom otvaranju biti prikazan film „Koncentriši se, baba” Pjera Žalice, sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi. Na repertoaru će se od 13. do 16. jula naći 13 filmova u četiri selekcije: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, i Kad bi Sombor bio Holivud, a selektor programa je Dejan Dabić. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, radionice, i koncerti.

Glavni program će u Atrijumu Gradske kuće predstaviti pet ostvarenja iz naše zemlje i Evrope: Uz film otvaranja, publika će moći da vidi filmove „Oaza“ Ivana Ikića, „Mater“ Jure Pavlovića, „Undine“ Kristijana Pecolda i „Znoj“ Magnusa fon Horna. Žiri glavne, takmičarske selekcije, čine glumac Petar Strugar, glumica Marija Bergam, i filmski producent Filip Feti Dautović.

U Selekciji mladih autora naći će se tri filma kojji su doneli svež rediteljski pristup u domaćoj kinematografiji: „Lihvar” Nemanje Ćeranića, „A.S. (25)” Milene Grujić, i „Ivana Grozna” Ivane Mladenović. Ovo je ujedno i druga takmičarska selekcija uz Glavni program, a filmove iz ove selekcije publika će moći da pogleda u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.

Programska celina Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom Švedske i prikazuje ostvarenja iz savremene kinematografije ove zemlje, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodnih godina. U dvorištu Gradskog muzeja Sombor biće prikazani filmovi „Brit-Mari je bila tu” rediteljke Tuve Novotny i „Sune vs Sune” Jona Holmberga.

Selekcija „Kad bi Sombor bio Holivud” posvećena je ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, ali i iz istorije naše zemlje. U Atrijumu gradske kuće biće prikazani filmovi „Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića, „Porajmos” Gorčina Stojanovića i „Žućko - priča o Radivoju Koraću” Gordana Matića.

U Filmskom matineu za decu, posvećenom najmlađim ljubiteljima filma, na repertoaru su 11. i 12. jula bila dva animirana filma – „Tajna izgubljenog kraljevstva” i „Lesi se vraća kući”. FIlmovi iz ove selekcije, kao uvertira u ostale programske selekcije, prikazani su u Atrijumu Gradske kuće.

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Na svečanom zatvaranju festivala nagrade će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma.

U pratećem programu Trećeg somborskog filmskog festivala biće održan koncert rok grupe Love Hunters, prezentacije izdavaštva Niškog kulturnog centra i Filmskog centra Srbije, radionica „Kako se gleda film - mala škola bontona”, i nastup Žarka Stepanova i benda „Bre”.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije filmova i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa.

U slučaju kiše, program će se održati na alternativnim lokacijama, i to: Glavni program, film „Dara iz Jasenovca”, svečano otvaranje i zatvaranje, i koncert „Love Hunters” na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor; Selekcija mladih autora u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor; Panorama švedskog filma, Filmski matine za decu, te filmovi „Porajmos” i „Žućko – Priča o Radivoju koraću” u Svečanoj sali Gradske kuće. Promocije izdavaštva će se u slučaju kiše održati u Gradskoj kafani Sombor.

Foto: Promo

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...