•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Strip scena bivše Jugoslavije na izložbi “Ex-Yu – Next You” u okviru pančevačkog Nova Festivala

Na izložbi “Ex-Yu – Next You” , koja će biti otvorena 8. oktobra u 20h, u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu u okviru petog Nova Festivala, svoje radove će predstaviti 16 autora različitih generacija povezanih sa ovim prostorima na različite načine. Oni su dali svoja viđenja fenomena „eks-Ju” i svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Izložba organizuje udruženje KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta za kulturu u Beogradu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva. Publika će moći da pogleda radove do 18. oktobra, a ulaz je slobodan.

Odabrani autori neguju autorski izraz u stripu i prisutni su na andergraund sceni, u izdavaštvu i novinama, izložbama, a neki objedinjuju svoj rad u više medija.

Matija Pisačić je maturirao na temu stripa, dok je Bogdan Milošev svoje prve stripove nacrtao tek nakon odlaska u penziju. Irena Jukić Pranjić predaje strip na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, a Zograf redovno objavljuje svoje radove u listu „Vreme”. Jakob Klemenčić jedan је od osnivača ljubljanskog časopisa „Stripburger”, dok je Simon Vučković inicijator i predsednik Udruženja strip autora Crne Gore.

Crtice iz života, često sa autobiografskim referencama, karakteristične su za Borisa Stanića, Leu Kralj Jager i Marka Malka. Atanas Botev, Darko Dacović i Fransis Lutes aktivno stvaraju u više medija. Andergraund scenom već dugo vlada Wostok, dok mu se nedavno pridružio i Ilija Jakovljević. Autorsku strip scenu u Zagrebu nedavno su obogatili i Ivan Stanišić i Zdenko Mikša.

Nova Festival je višednevna umetnička manifestacija osnovana 2015. godine sa ciljem da publici predstavi savremene umetničke prakse, sa naglaskom na eksperimentalne pristupe i slobodu u kombinovanju žanrova i stvaralačkih tehnika. Nakon nekoliko izdanja sa muzičkim programom u fokusu, Nova Festival se u poslednje dve godine sve intenzivnije bavi modernim autorskim strip stvaralaštvom, koje čini okosnicu ovogodišnjeg programa.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....