•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Srpska premijera dokumentarnog filma „Srećna Nova, Jivu” Mladena Kovačevića na otvaranju festivala Sedam veličanstvenih

Dokumentarni film “Srećna nova, Jivu” reditelja Mladena Kovačevića imaće srpsku premijeru na otvaranju 17. Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – Sedam veličanstvenih, 2. oktobra 2021. u 20 časova u Velikoj sali Kombank dvorane u Beogradu. Ovo je intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, koji nas vodi u Jivu, grad sa 600 fabrika božićnih i novogodišnjih ukrasa, u kojima se Božić i Nova godina proizvode za ceo svet.

Mladen Kovačević, reditelj ovog ostvarenja, povodom predstojeće srpske premijere je rekao: „Svakako je velika čast otvoriti festival Sedam veličanstvenih iako su vanredne okolnosti, ovo je tek drugi domaći film od nastanka festivala koji se našao u selekciji. Ali važnije od svega je da će domaća publika moći da vidi film, u manjem broju na premijeri, ali će uslediti i bioskopska distribucija. Iako premisa filma zvuči senzacionalno, ovo je zapravo intiman film u kome smo se trudili da izbegnemo i kuriozitete, i stereotipe, i spektakl, a okruženje novogodišnjih fabrika prvenstveno omogućuje direktniju emotivnu vezu gledaoca sa vrlo ličnim pričama, kroz koje upoznajemo jednu običnu savremenu Kinu”.

Film „Srećna Nova, Jivu” svoju svetsku premijeru je imao u 2020. godine, na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, u Brigth Future programu. Iste godine, nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala. Film je realizovan u okviru HOROPTER filmske produkcije iz Beograda, u produkciji Ive Plemić Divjak. Ključne članove autorskog tima čine jedna od trenutno najcenjenijih montažerki u regionu, Jelena Maksimović i mladi, perspektivni direktor fotografije, Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer iz poznatog švedskog elektronskog dua The Knife.

Ovaj produkcijski ambiciozan projekat, sniman u Kini, rađen je u ko-delegaciji producenata iz Srbije i Švedske, u koprodukciji sa Francuskom, Nemačkom, Belgijom i Katarom, a televizijski koproducenti projekta su nemački kanal ARTE (NDR) i belgijski RTBF.

Mladen Kovačević je scenarista i reditelj međunarodno priznatih dugometražnih dokumentarnih filmova: “Anplagd” (2013), “Zid smrti i tako to” (2016), “4 godine u 10 minuta” (2018), “Srećna nova, Jivu” (2020). Njegova poetika, utemeljena je u jednostavnosti realizma, a filmovi istražuju različite stilove i idiosinkretičke dramske strukture uz nekonvencionalan pristup naturalističkoj estetici. Kovačevićevi prethodni filmovi, prikazivani su u selekcijama Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, CPH:DOX, FIDMarseille, Sarajevo Film Festivala, Roterdam International Film Festival, nagrađivani su i distribuirani u zemlji i inostranstvu.

Foto: Srećna Nova, Jivu Promo

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...