•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Spike Lee: “Nisam onaj koji odustaje”

Gospodine Lee, veći broj vaših filmova je nazvan kontroverznim, šta vas navodi da napravite film?

Smatram sebe pripovedačem. Osećam da je to ono što dobri režiseri rade, oni zapravo prate samo sledeće kriterijume: Je li ovo dobra priča? Da li je to priča koju želim da ispričam? Sve što pokušavamo da uradimo je težak zadatak da napravimo zanimlјive, promišlјene filmove. Ne biram priče na osnovu toga koliko su kontroverzne ... Nikada nisam želeo da napravim besmislenu zabavu.

Mislite li da ste često pogrešno shvaćeni?

Bilo je više prilika nego ne, gde kritičari preispituju ono što osećaju je kao osoba Spike Lee, koja su njihova lična gledišta o meni, za razliku od kritičke ocene filma. Zato zanemaruju lјude koji rade iza kamere i one koji rade pred kamerom i fokusiraju se na Spike Lee-a - na štetu filma.

Ta osoba se ponekad doživlјava kao suštinski New Yorker. Šta za tebe znači biti New Yorker?

Nekada je postojala kampanja da se Nјujork proglasi 51. državom. Nјujork je toliko različit od ostatka SAD-a da je ponekad zastrašujuć. Ljudi izvan Nјujorka smatraju da to nije ni deo Amerike; oni to vide kao Vavilon, grad greha, gde svi crnci, španskog porekla, homoseksualci, Jevreji i mafija poludeli. To je stvarno percepcija mnogih Amerikanaca iz zabačenih mesta.

Očigledno ste provodili svoja leta na jugu – možemo da zamislimo da je to prilično daleko od vašeg života u Brooklyn-u.

Da, kao i mnogi crni lјudi, imam korene koji su na jugu. I kao dete, naši roditelјi da vas se otarase na raspustu, poslali bi vaše dupe dole na jug da bi proveli deo vašeg odmora sa vašim bakama i dedama. Bilo je veoma interesantno otići u Atlantu, sa majčine strane, i posetiti moju drugu baku s očeve strane u Alabami.

Da li ste osećali da je život drugačiji?

Ja i moj brat, čoveče, rekli bismo: "Ovde su stvari suviše spore." Voleli smo da idemo dole, ali posle nekog vremena bili smo spremni da se vratimo, jer je sve bilo presporo! Ali jaz između Nјujorka i ostatka Amerike je definitivno premošćen nešto posle 11. septembra kada je bilo mnogo lјubavi za Nјujork koja se ranije nije osećala, u to vreme svi su bili Nјujorčani i takve vrste stvari.

Koje su vaše kulturne referentne tačke kao deteta koje je raslo u Nјujorku?

Sport je bio sve što sam radio, to je sve do čega mi je bilo stalo. Hteo sam da budem bejzbol igrač. Otišao sam u filmove, ali sport je zaista ono do čega mi je bilo stalo - kao i muzika, znate, Motown, The Beatles-i ...

Muzika je i dalјe veoma važna za vas. Čak i u vašim filmovima, mnogi likovi su privučeni muzikom ...

Da, ne znam šta bih radio da muzika nije bila deo mog života. Odrastao sam u jazz domaćinstvu sa svim vrstama muzike. I definitivno vrednujem muziku u mojim filmovima koliko cenim kinematografiju, kostimografiju, glumu. Za mene je to jednako važno.

Vaš otac je bio muzičar. Da li vam je on dao taj podsticaj?

Indirektno zato što se muzika stalno svirala. Skloni ste da budete ono čemu ste izloženi u ranom uzrastu. Mislim da je to istina za svakog umetnika. Ja neću da dam svečanu izjavu, ali ne mislim da je teško poverovati da lјudi prave umetnost o ličnim iskustvima koja su na njih uticala.

Šta ste videli kao klјučna iskustva za sebe i svoju karijeru?

Veliki klјučni momenat bio je kada sam snimio ovaj film pod nazivom The Messenger i nije uspeo i stvarno sam razmišlјao o odustajanju. Razmišlјao sam o tome ozbilјno. Ali sam se sabrao i ubedio sebe da nisam onaj koji odustaje i u glavi sam ispitao sve greške koje sam napravio i rekao da to više neću da radim. I sledeći film bio je She’s Gotta Have It.

Kako je bilo propasti?

Ništa vas ne može pripremiti za to. To je samo nešto kroz šta morate sami proći. Ništa vas ne može pripremiti za neuspeh, baš kao slomlјeno srce. Morate proći kroz to sranje, to je samo deo života. Razmišlјao sam o sklapanju, ali nisam onaj koji odustaje. Ja neću odustati.

Pa gde idete odatle? Kako uveravate sebe da još uvek imate talenat?

To je veoma teško uraditi. Uvek sam bio samouveren i oduvek sam bio proizvod ljubavi, podržavajuće porodice. Dakle, ako je vaša porodica iza vas, to je pola bitke. Uvek sam osećao da dečije snove više od svih ubijaju njihovi roditelјi. Ja sam lјubitelј sporta i znam da bez obzira na sport, fudbal, ragbi, bejzbol, uvek će biti momka koji imaju jednu sjajnu godinu, ali nisu uvek u stanju - kao što kažu u sportu - staviti te brojeve nazad na leđa.

Čitav deo rada često nadmašuje jedan neuspeh.

Tačno, uvek sam osećao da svaka inteligentna osoba, ako zaista želite da imate istinsku procenu umetnikovog rada, morate da pogledate njihov rad. Ako neko napravi odličan prvi film, kako ćete znati kakav će im biti treći film? Kakve filmove će napraviti narednih 10 filmova? Zato mislim da lјudi moraju da budu strplјivi. Uvek sam to osećao; bez obzira na to da li je to romanopisac, vajar, muzičar, pevač, reditelј, dramaturg, morate pogledati rad.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....