•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sophie Scholl - Die letzten Tage (2005)

Cinici kažu da je antinacista u Trećem Reichu bilo toliko da su se svi mogli okupiti u jednom Volkswagenu. Najveća među njima bila bi Sophie Scholl.

Na kraju 'Hitlera: Konačnog pada' videli smo deo iz dokumentarca o životu Hitlerove sekretarice Traudl Junge. Već ostarela Traudl inače stalno ponavlja priču svih nacista ('Samo smo radili svoj posao'), a njen 'izgovor' je 'bila sam mlada i naivna'. Ipak, na kraju priznaje da je pred spomen pločom Sophie Scholl shvatila da su postojali i drugi mladi ljudi, koji nisu trebali izgovore jer su znali ono što se moglo znati o Trećem Reichu i odlučili su nešto i preduzeti. Za one koje su prvi put čuli to ime ovaj film je korisna edukacija, a i nemačka trauma Drugog svetskog rata može se konačno filmovati i na taj način da se prikaže i nemački pokret otpora.

Radnja ovog filma dešava se u vreme suočavanja Trećeg Reicha sa porazom kod Staljingrada. Tajno društvo 'Bela ruža' nenasilno se bori protiv nacizma, a cilj im je da razotkriju javnosti zločine režima. Društvo sačinjavaju mladi ljudi, uglavnom studenti, a među njima i sestra i brat; Sophie (Julia Jentsch) i Hans Scholl (Fabian Hinrichs) i njihov prijatelj Christoph Probst (Florian Stetter).

Sophie i Hans počinju deliti antinacističke letke na fakultetu, ali ih uhvate. U policiji ih saslušava iskusni Robert Mohr (Gerald Alexander Held), ali Schollovi sve poriču. Ipak, Hans uskoro sve priznaje. Da bi zaštitila ostale članove Bele ruže, to čini i Sophie pa joj inspektor nudi blagu kaznu ako se odrekne svojih uverenja i ocinkari ostale. Šta će Sophie izabrati i kako će završiti može se zaključiti iz naslova ovog filma...

Slično kao i film 'Hitler: konačni pad', i ovaj film koristi istorijske ličnosti i stvarne događaje da ispriča napetu, emotivnu i klaustrofobičnu priču. Nasuprot monumentalnih zgrada suda i policije, film se fokusira na ličnosti inspektora i zatvorenice i gradi komornu dramu. Inspektor koji saslušava Sophie nije zapenjeni nacista već profesionalac koji se ne slaže sa njenim stavovima, ali se divi njenoj hrabrosti, čak joj očinski nudi izlaz, ali se prethodno Sophie mora pokajati i priznati grešku. Mada je ponekad uplašena ili naivna, Sophie u filmu ipak pokazuje svoju hrabru i odlučnu stranu pa je stoga i glumica Julia Jentsch pohvaljena zbog uspešnog truda da prikaže širok raspon emocija u priči koja se najčešće koncentriše na njen lik.

Reditelj Rothemund odabrao je dokumentaristički pristup uz prigušene boje koje daju veći dojam realizma, slično kao i crno-bela slika u 'Schindlerovoj listi'. Puno pažnje posvećeno je i rekonstrukciji stvarnih događaja pa je film sniman na univerzitetu gde se i desilo čuveno bacanje letaka.

Budući je središte filma debata između devojke - mučenice i njenih muških, dogmatičnih progonitelja, ovaj film upoređuju sa raznim ekranizacijama života Jovane Orleanke, posebno onom Dreyerovom iz 1928. Neki su filmu baš zato zamerili preidealizirani i patetičan prikaz glavne junakinje koja se ponaša poput moderne svetice. Ipak, ne treba zaboraviti da je film rađen prema stvarnim događajima, a za razliku od prethodnih ekranizacija Percyja Adlona i Michaela Verhoevena, ovaj film Marca Rothemunda rađen je prema neobjavljenim transkriptima sa saslušanja Sophie Scholl.

Film je u Nemačkoj i u Evropi dobro prihvaćen što pokazuju i silne nagrade za režiju i glavnu glumicu koju su Rothemundu i Jentschici dodelili žiriji i gledaoci na nemačkim filmskim nagradama, Berlinaleu i Evropskoj filmskoj nagradi.

Žanr:biografija, krimi, drama
Godina:2005
Reziser:Marc Rothemund
Scenario:Fred Breinersdorfer
Uloge:Julia Jentsch, Fabian Hinrichs, Gerald Alexander Held
Award:18 osvojenih
Studio:Broth Film
Zemlja:Nemačka
Jezik:Nemački
Trajanje:120 Minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...