•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Solomon and Sheba (1959)

Poslednji film u karijeri poznatog američkog reditelja Kinga Vidora (The Citadel, War and Peace) je biblijski ep "Solomon and Sheba", snimljen dvadeset i tri godine pre umetnikove smrti 1982. Povukavši se iz filmske industrije u svojoj 65. godini, Vidor je iza sebe ostavio niz hvaljenih i komercijalno uspešnih naslova, što mu je Američka filmska akademija priznala 1979. nagradivši ga Oscarom za životno delo.

Biblijski spektakl o mudrom izraelskom kralju Salamonu i njegovoj borbi protiv egipatskog faraona i kraljice od Sabe. Hiljadu godina pre Hristova rođenja Izraelom je vladao kralj David (F. Currie) boreći se celog života protiv Egipćana. Neposredno pred smrt Davidu se u snu ukazao Bog kazavši mu da ga na izraelskom prestolju treba naslediti mlađi sin Salamun (Y. Brynner), a ne stariji sin i krunski princ Adonijah (G. Sanders). Adonijah se, ogorčen očevom odlukom, zavetuje da će kad-tad doći do krune kojoj se toliko nadao. U međuvremenu egipatski faraon (D. Farrar) odluči da ustupi luku na Crvenom moru lepoj Kraljici od Sabe (G. Lollobrigida) kako bi mu postala saveznica u borbi protiv Izraela i Salamona čija je mudra i plemenita vladavina preporodila izraelsko kraljevstvo. Dobivši protiv sebe opasne protivnike, ali i našavši se uskoro na probi Boga, Salamonu zapreti propast...

Vidorov spektakl "Solomon and Sheba" logičan je završetak njegove rediteljske karijere koju su celo vreme obeležavali veliki filmski projekti. Film je snimljen na lokacijama u Španiji, a svojim se žanrovskim predznakom nadovezao na vrhunac tadašnjeg trenda snimanja skupih i raskošnih istorijskih i mitoloških dela.

Žanr:drama, istorijski, romansa
Godina:1959
Reziser:King Vidor
Scenario:Crane Wilbur, Anthony Veiller
Uloge:Yul Brynner, Gina Lollobrigida, George Sanders
Award:1 nagrada
Studio:Edward Small Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:139 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...