•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Shoplifters (Manbiki kazoku) (2018)

Porodica koja krade zajedno čini sve da ostane zajedno u Hirokazu Kore-eda-inim Shoplifters-ima - duboko zahvaćajuća, zavodlјivo skromna je drama koja dobro zaslužuje prestižnu Palme d'Or, koju je odnela kući sa ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu.

Kako film počinje, muškarac (Lily Franky) i mladi dečak (Kairi Jyo) donose svoju glatko koreografiranu rutinu oca-sina u trgovini, svojevrstan balet sitnog lopovluka koji su očigledno uradili mnogo puta ranije.

Dok dečak, Shota, odvlači pažnju činovnika, sredovečni Osamu ubacuje ukradenu robu u svoju torbu; onda zamene uloge, odlazeći sa dovolјno da nahrane sva tela ugurana u njihovu neurednu improvizovanu kuću: Osamu-ova zlobna supruga Nobuyo (Sakura Ando), starija kći Aki (Mayu Matsuoka) i vilenjakinja koju svi zovu Grandma (Kirin Kiki).

Međutim, na povratku, par pronalazi devojčicu po imenu Yuri (Miyu Sasaki) koja drhti u uličici, sama i gladna, sa previše tragova i ožilјaka na njenim rukama. Iako jedva da trebaju još jedna usta da nahrane, pristaju da je uzmu i na kraju počinju da je tretiraju kao svoju, čak i preimenujući je u Lin.

Sa Lin na strani, svi oni prave barem povremene uspehe na poslu: Osamu radi freelance konstrukciju; Nobuyo pokušava da zadrži svoj nezahvalan posao kao činovnik; Aki se oblači kao učenica i bezvolјno širi noge anonimnim muškarcima iza staklenih pregrada; čak i lukava Grandma povremeno dobija novčanu nadoknadu od bogatog sina iz drugog braka njenog pokojnog muža. A Lin se uskoro ispostavlja da je dovolјno korisna u umetnosti džeparenja, kada je nauče osnovama.

Uglavnom, izgleda, čini se da se samo druže - pričaju i zadirkuju se, prevrću se jedan preko drugoga kao štenci u svom malom životnom prostoru, gazeći beskrajne klizave zdele rezanaca. Postoji nekoliko epizodnih trenutaka koji se ističu: jednodnevni izlet na plaži, gubitak Lin-inog prvog zuba, vatromet koji zajedno gledaju u dvorištu.

Sve je lepo napravlјeno, iako je naizgled bescilјno; za većinu svog dvosatnog vremena, radost filma leži uglavnom u gledanju ovih finih glumaca koji grade svoje prelepo pogrešne i živlјene likove. Ne postoji nijedna slaba karika u glumačkoj ekipi, iako je očigledna, smešna dodvornost dvoe dece skoro nepravedna prednost.

Ali Kore-eda radi na nečemu drugom, upravlјajući priču koju je toliko pažlјivo sagradio prema krajnje neočekivanom skretanju. Koliko god mi mislimo da znamo, film postaje ne samo ugodan, isprekidano oštar portret nesavršenih lјudi, već i duboka meditacija o značenju porodice. Odjednom, krađa u trgovini je vrsta podmukle lepote koja vas čini zadovolјnim zbog strplјenja koje se od vas traži, i sveže zahvalnim za poklone međunarodne kinematografije.

Žanr:krimi, drama
Godina:2018
Reziser:Hirokazu Koreeda
Scenario:Hirokazu Koreeda
Uloge:Lily Franky, Sakura Andô, Kirin Kiki
Uzrast:R
Award:Oscar, 42 nagrada i 81 nominacija
Studio:AOI Promotion, Fuji Television Network, GAGA
Zemlja:Japan
Jezik:japanski
Trajanje:121 minut
Podeli:



Preporucujemo