•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Shadow in the Cloud (2020)

Kakav Wonder woman, kakvi bakrači. Evo filma koji je prava i besramna apoteoza feminizmu, skoro pa filmski spomenik podignut ženi kao takvoj – majci, borcu, sili, enegiji koja drži kosmos na okupu i to sve u svetu muških svinja i represora. Mislim da mi 12 tekstova ne bi bilo dovoljno da opišem koliko je ovaj film preteran, opičen mokrom čarapom, blesav, sumanut i „over the top“ posvećen ženi kao mitu, kao faktoru živototvorne snage.

Šta reći o filmu u kome se glavna junakinja, inače oficir leta, ukrcava u borbeni avion sa sumnjivim i poverljivim paketom, tobože na tajnoj vojnoj misiji, a njene kolege piloti i posada, svi doreda nazadni, mizogini i ljigavi muškarčići, strpaju je, onako džentlmenski i domaćinski, u viseću izvidničku kabinicu koja, možda ne sljučajno, visi kao kravlji vimen na dnu aviona. I to je samo jedna od njenih muka u ovom vojnom avionu koji niotkud napada nekoliko japanskih avio-lovaca, dok ga deo po deo razgrađuje i kvari gremlin (da, dobro ste pročitali, gremilin) koga samo ona vidi, a neobično je takođe bitno sačuvati tajnost paketa koji je ukrcala na avion u sklopu „tajne“ misije.

Da, ovo je radnja filma, a ne košmar koji ste usnili posle preobmno posoljenog ručka. Negde u prvih 45 minuta ovde se čak i krije solidan film. Snimljen niskobudžetno, ali energijom nekakve retro treš eksploatacije iz 80-ih sa sve prigodnom elektronskom muzikom, prvi 45 minuta su kao neka epizoda Zone sumraka, klaustrofobičan triler-horor o devojci zarobljenoj u kabini koja s jedne strane pokušava da ubedi posadu koju čuje samo preko radija da nije luda, a s druge da odbrani svoju žensku čast pred buljukom zadriglih muških drndoša kojima kao da je na čelu istetovirano „žena ne može biti pilot niti ići u rat“.

Ostalih pola sata film u potpunosti menja balans koji ga je do tada vukao u pravcu simpatičnog retro avio-trilera i postaje festival bizarne akrobatske „crtanofilmske“ akcije u kojoj su zakoni fizike i logike tek mrtvo slovo na papiru i koje bi se postideo i Pera Kojot i ptica trkačica. Teško je reći daje zbog toga film loš – on je zapravo toliko blesav da je teško poverovati da uopšte postoji, ali u svoj toj ludosti koja se odigrava na ekranu u poslednjih 20 minuta može se sa zadrškom uživati dok god smo svesni da je ovo što nam se servira plod apsolutne mašte na ekstaziju i da nema veze sa realnošću, pa čak ni sa zdravim razumom.

A feministička agenda se prosto mora progutati jer ona je sveopšti „Raison d’être“ ovog filma, a Kloe Grejs-Morec dati prelazna ocena jer se živa glumački izlomila da nas ubedi da je ovo nešto bolje nego što jeste.

Autor: Slobodan Novokmet (Helly Cherry)

Žanr:akcija, horor, ratni
Godina:2020
Reziser:Roseanne Liang
Scenario:Max Landis, Roseanne Liang
Uloge:Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Beulah Koale
Uzrast:R
Award:1 nagrada
Studio: Four Knights Film, Rhea Films (II)
Zemlja:New Zeland
Jezik:engleski
Trajanje:83 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...