•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sendmen: nova Netfliksova serija kultnog autora Nila Gejmana

U Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji svako zna za stripove o Sendmenu. Objavljivani su i u Srbiji. Sada će Sendmen obići svet i kao Netfliksova serija. Autor Nil Gejman je dugo oklevao s ekranizacijom.

Mogu li snovi postati stvarni? I ako mogu – ko nas čuva od košmara? Netfliks počinje sa emitovanjem nove serije o Sendmenu. Pri tom se ne radi o ekranizaciji poznate novele E. T. A. Hofmana iz 19. veka, već o stripu autora bestselera Nila Gejmana.

Morfej, gospodar snova, posle dugog zatočeništva mora da povrati svoju vlast i ponovo unese red u svet spavajućih i živih ljudi. Pri tome je sreo mnogo ljudi, ali i smrt, čežnju i očajanje – u ljudskoj formi. On se kreće kroz snove, košmare i sasvim normalne ulice.

Takav je Gejman. Njegove priče se često odigravaju u pravom svetu, ali se u njima pojavljuju fantastični elementi, kako bi se odgonetala ljudska priroda, pitanje dobra i zla, kao i poslednje preostale zagonetke našeg sveta. Gejman se posvećuje oblastima ljudskog života koje ne mogu da se objasne do kraja: ljubavi, roditeljstvu, sećanju, prolaznosti, spavanju i smrti, oblastima koje ponekad izgledaju neprijatno i blizu jedna drugoj.

Ne kaže se badava da je čovek koji je umro „mirno zaspao“. A američka pevačica Bili Eliš na svom vrlo uspešnom debi-albumu peva: „Kada zaspimo, kuda to idemo?“

Ova odvažnost u istraživanju fenomena koje je teško shvatiti jeste ono što čini dobru fantastiku. I publika je zahvalna Gejmanu. U Nemačkoj se možda može oprostiti nekome ko ne poznaje seriju stripova o Sendmenu, ali u SAD su oni kult. Objavljeni su i u Srbiji u izdanju „Čarobne knjige“.

Nil Gejman je postao kultni autor i njegovo ime se obično pominje i kada se priča o Stivenu Kingu ili pokojnom Teriju Pračetu. Njegovi romani, stripovi i kratke priče su kult. Objavio je bezbroj knjiga koje su uvek na listama bestselera, na primer Okean na kraju ulice. Ta knjiga je odmah pretočena u pozorišnu predstavu londonskog Nacionalnog pozorišta – a ona je bila tako uspešna da je krenula na turneju po čitavoj Velikoj Britaniji. Mnoga njegova dela su ekranizovana.

Nil Gejman piše fantastične romane koji se odigravaju između nama poznatih i nama stranih svetova. Njegova dela su dugo važila kao nešto što je nemoguće ekranizovati. Oni koji poznaju strip Sendmen, znaju koliko se scena odigrava u snovima i košmarima, i koliko je crtački stil poseban. Ali, sada je došlo vreme za ekranizaciju.

U intervjuu koji je dao zajedno sa predstavnicima Netfliksa, rekao je: „Više od 30 godina, moj zadatak je bio da se pobrinem da Sendmen ne bude adaptiran kako bih sprečio loše ekranizacije“. Ali, u međuvremenu se, kako kaže, situacija u televizijskom poslu promenila: Postoje duže serije koje liče na romane, a imaju i budžet koji omogućava ekranizaciju fantastičnih materijala.

Glavu ulogu Morfeja, tj. „Sna“, tumači Tom Steridž, koji pre odabira glumaca nije čitao strip, a glumio je u pozorištu i uglavnom u britanskim filmskim produkcijama. Pored njega tu su i Gvendolin Kristi i Čarls Dens. Prvi serijal Sendmena počinje u petak, 5. avgusta 2022. na Netfliksu.

Izvor: RTS

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....