•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Selekcija “Migracije” od 11. do 25. novembra u Sali Srpskog filma u Kombank dvorani

Od 11. do 25. novembra, u okviru programa Sale Srpskog filma u Kombank dvorani, na repertoaru će biti domaći filmovi koji se bave temom migracija: “Flotel Europa” Vladimira Tomića, “Ruža Vetrova” Koste Ristića, “Abdul i Hamza” Marka Grbe Sinha” i “Od sutra počinjem da” (Chun nuan hua kai) Ivana Markovića i Linfeng Vua. Urednik programa “Migracije” je Nikola Radić, filmski kritičar i član Filmoskopije, portala filmske kritike u okviru Filmskog centra Srbije.

Dokumentarni film „Flotel Europa“ Vladimira Tomića biće prikazivan od 16 časova. Autor svoju pripovest o izbeglištvu smešta u Dansku. Višestruko nagrađeni dokumentarac (festivali u Berlinu, Sarajevu, IndieLisboa i drugi) prati istorijsku epizodu s početka 1990-ih godina, kada je oko hiljadu izbeglica iz Bosne i Hercegovine privremeno zbrinuto u hotelu na vodi u Kopenhagenu.

Termin od 17:30 rezervisan je za kratkometražne filmove selekcije Migracije o migrantskom talasu 2010-ih u Srbiji: kratkometražni dokumentarni „Ruže vetrova“ Koste Ristića i srednjemetražnu dokufikciju „Abdul i Hamza“ Marka Grbe Singha. Prema rečima selektora programa, Nikole Radića, “osim što dele godinu izlaska i temu, i Ristić i Grba nalaze odjeke migrantskog iskustva na našim prostorima. U „Ruži vetrova“ Ristić beg migranata od rata poredi sa srpskim izbeglicama iz Knina, dok se u „Abdulu i Hamzi“ govori o skrivanju dvojice hajduka, pa dvojice partizana, u Vršačkoj kuli”.

„Od sutra počinjem da“ (Chun nuan hua kai) Ivana Markovića i Linfeng Vua (termin od 19h) za polazišnu tačku uzima ekonomske migracije u savremenoj Kini. Protagonista Li doselio se u predgrađe Pekinga zarad posla. Tamo radi kao noćni čuvar zgrade, deleći skučen smeštaj sa cimerom, takođe doseljenikom. „Od sutra počinjem da“ slika hladan svet periferije milionskog grada, svet stakla i metalnih konstrukcija, praznih konferencijskih sala, poplavljenih hodnika, bezličnih zgrada i slabo osvetljenih sobičaka.

Foto: Promo

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...