•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Selekcija Eco Dox na Festivalu evropskog filma Palić

27. Festival evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 12. do 18. septembra u Subotici i na Paliću, predstaviće selekciju „Eco Dox”, baziranu na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Igor Toholj, selektor programa „Eco Dox”, odabrao je osam filmova koji će biti na repertoaru u Art Bioskopu Lifka, od 13. do 18. septembra svakog dana u 16 časova. U obrazloženju ovogodišnje selekcije Toholj je istakao da se izdvajaju filmovi nastali ženskim rukopisom, sa mnogo poštovanja prema esenciji ovozemaljskog života u svom čistom pojavnom obliku. „Upravo rediteljke filmova „Kiruna, potpuno novi svet”, „Kad je paradajz upoznao Vagnera” i „A sad se spušta veče”, pokazuju da kroz vizuelni rafinman, pravilan tretman i empatiju čak i obični ljudi iz naroda postaju veći od surovog života u kome su često samo statisti bez apriori značajne uloge”, zaključio je selektor programa i dodao: „Sa druge strane, reditelji se izdvajaju angažovanošću i otkrivanjem istine u tretmanu kako globalnih tako i naizgled lokalnih tema u aktuelnom ekološkom dokumentarizmu. Njihovo polje interesovanja se prostire od dramatičnog apela za spas planete, posvete nepatvorenoj lepoti prirode i njene održivosti do ukazivanja na ugrožene životinjske i biljne vrste, na zemji i pod vodom. I sve je to zaodenuto u ruho autorstva i kreativnog dokumentarizma”.

Film „A sad se spušta veče” Maje Novaković prikazuje gorko-slatki život dve starice koje žive izolovano u brdima istočne Bosne, a priroda je entitet sa kojim one pričaju, kojeg slušaju i poštuju. Češka autorka Greta Stocklassa režirala je film „Kiruna, potpuno novi svet”, koji predstavlja portret istovremeno i utopijskog i distopijskog grada, ali i beskopromisnu refleksiju današnjeg društva. Ostvarenje „Kad je paradajz upoznao Vagnera” grčke rediteljke Marianne Economou je gorko-slatka priča o dvojici nesvakidašnjih Grka koji prkose industrijskoj poljoprivredi uzgajanjem organskog paradajza uz zvuke Vagnerove muzike. Na programu će biti i filmovi „Tritonov vrt” Dragana Stojmenovića, „66 metara – podizanje nivoa mora” nemačkog reditelja Alexandera Lahla, „Vukovi na granicama” češkog reditelja Martina Pava, nemačko-austrijska produkcija „Sem lepotereditelja Erwina Wagenhofera, i „Sada koji je režirao nemački autor Jim Rakete.

Festival evropskog filma Palić podržali su Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica, i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Festival će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije.

Foto: Promo, uz dozvolu za objavljivanje.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....