•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Secret Agent (1936)

Tajni agent (engl. Secret Agent) britanska je triler-komedija iz 1936. koju je režirao Alfred Hitchcock nakon velikog uspeha njegovog prethodnog filma 39 stepenica. Radnja se labavo zasniva na dvema pričama iz romana Ashenden: Ili britanski agent, koji je napisao William Somerset Maugham. Glavne uloge tumače John Gielgud, Peter Lorre, Madeleine Carroll i Robert Young.

Prvi svetski rat. Mladi britanski vojnik, inače bivši pisac, neugodno se iznenadi kad u novinama pročita da je "umro" od gripa. Na to mu se pojavi "R", voditelj britanske tajne službe, pa mu objasni da je to učinjeno kako bi od njega napravili tajnog agenta. Vojnik dobija novo ime, Richard Ashenden i biva poslat u Švajcarsku kako bi otkrio tajnog nemačkog špijuna koji pokušava okrenuti Arape protiv Britanaca u ratu. Kada stigne u hotel, Ashenden se iznenadi kada otkrije da su mu tajne službe dale i lažnu suprugu, Elsu, kako bi mu prikrili identitet. U njihovom timu je i neugledni agent "General". Elsu u hotelu stalno sledi neki ženskaroš, Marvin.

Sledeći trag ubijenog orguljaša, Ashenden i General posumnjaju da bi špijun mogao biti jedan Nemac, planinar. U opkladi, General planinara odvede na vrh planine, pa ga gurne u provaliju kako bi sve izgledalo kao nesrećan slučaj, što je sve vidio Ashenden, koji nije imao snage ubiti čoveka. Nažalost, ispostavi se da je planinar bio potpuno nedužan, što zgrozi Elsu, koja odluči napustiti zanimanje špijuna. U jednoj fabrici čokolade Ashenden i General otkriju da je pravi nemački špijun zapravo Marvin, s kojim se Elsa ukrcala na voz. Oni je slede. U napadu britanskih aviona voz iziđe sa šina, a General i Marvin ginu. Ashenden i Elsa zajedno napuštaju službu.

Hitchcock je uverio pozorišnog glumca Johna Gielguda da igra glavnu ulogu u filmu, opisujući glavnog junaka kao "modernog Hamleta". Gielgud je stoga po danu snimao film dok je uveče nastupao na pozorišnim daskama u predstavi "Romea i Julije".

Iako je film imao solidnu zaradu u bioskopima, nije ponovio uspeh 39 stepenica. Kritičari su pogotovo smatrali da je Gielgud pogrešno izabran za glavnu ulogu. Hitchcock je izjavio da mu se film ipak sviđa, ali je zapisao (o manjku junaštva glavnog junaka): "Ne možeš navijati za junaka koji to ne želi biti."

Žanr:komedija, drama, misterija
Godina:1936
Reziser:Alfred Hitchcock
Scenario: Campbell Dixon
Uloge:John Gielgud, Madeleine Carroll, Robert Young
Award:1 osvojena
Studio: Gaumont British Picture Corporation
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:86 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...