•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Robert Duvall

Robert Selden Duval (engl. Robert Selden Duvall) američki je glumac i režiser, koji je rođen 5. januara 1931. godine u San Dijegu (Kalifornija, SAD).
Duval je rođen u San Dijegu, od oca Vilijama Hauarda Duvala (penzionisani admiral SAD) i majke koja je bila amaterska glumica. Odrastao je u vojničkoj porodici, živeći jedno vreme u Anapolisu (Merilend), blizu Američke mornaričke akademije. Služio je u Američkoj vojsci (službeni broj 52 346 646), od 19. avgusta 1953. do 20. avgusta 1954. godine; odlikovan je priznanjem National Defense Service Medal.

Učio je glumu na Neighborhood Playhouse School of Theatre u Njujorku kod Sanforda Majsnera. U to vreme je radio kao poštanski službenik u Menhetnu, ali napušta taj posao nakon šest meseci.

Svoju debitantsku ulogu na filmu je ostvario kao Bu Redli u filmu Ubiti pticu rugalicu 1962. godine. Kasnije su usledili filmovi kao što su: Bulit (1968), Čovek zvani Hrabrost (1969), Meš (1970), Kum (1972), Kum 2 (1974), Apokalipsa danas (1979), Nežna milosrđa (1983) i mnogi drugi. Iako je više puta nominovan za Oskara, samo ga je jednom dobio — i to 1983. godine za glavnu ulogu u filmu Nežna milosrđa. Režirao je i film Angelo My Love (1983).

Osvojene nagrade
Nominovan za Oskara kao najbolji glavni glumac u filmu Nežna milosrđa, 1983. godine.
Dobitnik Zlatnog globusa kao najbolji glavni glumac u filmu Nežna milosrđa, 1984. godine.
Dobitnik Zlatnog globusa kao najbolji glavni glumac u mini-seriji Usamljena golubica, 1990. godine.
Dobitnik Zlatnog globusa kao najbolji glavni glumac u mini-seriji Staljin, 1993. godine.
Dobitnik Zlatnog globusa kao najbolji sporedni glumac u filmu Apokalipsa danas, 1980. godine.
Dobitnik BAFTA kao najbolji sporedni glumac u filmu Apokalipsa danas, 1979. godine.
Dobitnik zvezde na Holivudskoj stazi slavnih, 18. novembra 2003. godine.

Nominacije
Nominovan za Oskara kao najbolji sporedni glumac u filmu Kum, 1972. godine
Nominovan za Oskara kao najbolji sporedni glumac u filmu Apokalipsa danas, 1979. godine
Nominovan za Oskara kao najbolji sporedni glumac u filmu Građanska parnica, 1998. godine
Nominovan za Oskara kao najbolji glavni glumac u filmu Veliki Santini, 1980. godine
Nominovan za Oskara kao najbolji glavni glumac u filmu Apostol, 1997. godine

Filmografija
1962 - To Kill A Mockingbird - Artur „Bu” Redli
1966 - Fame Is The Name Of The Game
1966 - Portrait Of An Unknown Man
1966 - The Chase
1967 - Aliens From Another Planet
1968 - Bullitt
1968 - Countdown
1969 - The Rain People
1969 - True Grit
1970 - The Revolutionary
1970 - M*A*S*H
1971 - Lawman
1971 - THX 1138
1972 - The Godfather
1972 - Tomorrow
1972 - The Great Northfield, Minnesota Raid
1972 - Joe Kidd
1973 - Badge 373
1973 - Lady Ice
1973 - The Outfit
1974 - The Godfather Part II
1974 - The Conversation
1975 - The Killer Elite
1975 - Breakout
1976 - The Seven-Per-Cent Solution
1976 - The Eagle Has Landed
1976 - Network - Frenk Haket
1977 - The Greatest
1978 - Ike: The War Years
1978 - The Betsy
1979 - The Great Santini
1979 - Apocalypse Now
1981 - True Confessions
1981 - The Pursuit Of D.B. Cooper
1983 - Tender Mercies
1983 - The Terry Fox Story
1984 - The Stone Boy
1984 - The Natural
1985 - The Lightship
1985 - Killers At Sea
1986 - Belizaire The Cajun
1986 - Hotel Colonial
1986 - Let's Get Harry
1988 - Colors
1989 - Lonesome Dove
1990 - Days Of Thunder
1990 - The Handmaid's Tale
1990 - A Show Of Force
1991 - Convicts
1991 - Rambling Rose
1992 - Stalin
1992 - The Plague
1992 - Newsies
1993 - Falling Down
1993 - Wrestling Ernest Hemingway
1993 - Geronimo: An American Legend
1994 - The Paper
1995 - Something To Talk About
1995 - The Stars Fell On Henrietta
1995 - The Scarlet Letter
1996 - The Man Who Captured Eichmann
1996 - A family affair
1996 - Phenomenon
1996 - Sling Blade
1997 - The Apostle
1998 - A Civil Action
1998 - The Gingerbread Man
1998 - Deep Impact
2000 - Gone In 60 Seconds
2000 - The 6th Day
2001 - The Godfather Collection
2002 - A Shot At Glory
2002 - John Q
2003 - Gods And Generals
2003 - Assassination Tango
2003 - Open Range
2003 - Secondhand Lions
2005 - Kicking & Screaming
2006 - Thank You for Smoking
2006 - Lucky You
2006 - The Assassination of Jesse James
2007 - Bee Movie
2007 - We Own the Night
2008 - Four Christmases
2014 - The Judge
2015 - Wild Horses
2022 - The Pale Blue Eye

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 22. do 28....
Jelena Gavrilović održaće koncert posvećen Sonji Savić...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 22. do 28. februara
52. FEST U CINEPLEXXU
OVE SEDMICE U CINEPLEXX BIOSKOPIMA VAS OČEKUJU FILMOVI SA...