•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Reditelj i scenarista Dejan Zečević dobitnik nagrade „Bela Lugoši“

Proslavljeni srpski reditelj i scenarista Dejan Zečević ovogodišnji je dobitnik nagrade „Bela Lugoši“ koju Dead Lake Horror & Wine Festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti.

Osmo izdanje festivala horora i vina Dead Lake, počinje danas, 9. decembra u 19h pod sloganom “Osma ofanziva horora i vina”. Festival se održava u bioskopu Abazija pokraj jezera Palić i tokom tri dana predstaviće relevantan presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta.

Programski direktor festivala Milan Todorović najavljuje pravu ofanzivu horora i vina ove godine. „Imamo bogat program premijernih filmova, brojni gosti nam dolaze, a imamo čak i jednu veliku premijeru. U pitanju je jedna američko-srpska koprodukcija - film iznenađenja koji prikazujemo u subotu od 19h, uz prisustvo glumaca i ekipe filma. Pored toga ove godine nam je fokus bio na britanskoj kinematografiji, gde bih izdvojio film “Pastir” u kojem igra čuvena Greta Skaki. Festival ce otvoriti kiparski film “Duhovi ponedeljka” a gost festivala je i producent ovog filma Loris Kurči. Ističe se i kratki domaći film Furija u režiji Petra Ristovskog.”

Poslednjeg dana festivala Dejanu Zečeviću će biti uručena nagrada Bela Lugoši za izuzetan doprinos horor umetnosti.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što ćemo ove godine uručiti nagradu Bela Lugoši za izuzetan doprinos horor umetnosti eminentnom domaćem reditelju Dejanu Zečeviću, koji u svojoj filmografiji ima veći broj uspesnih filmova ovog žanra. Zečević je pionir savremenog horor filma u srpskoj kinematografiji. Konzistentno dosledan svom stilu, on je u poslednjih 20 godina ržzirao naslove kao sto su T.T.Sindrom, Neprijatelj i Procep, gde je hororžzanr smisleno uvodio u razlčite teme kojima se bavio. Čak i njegov poslednji igrani film - Izgrednici, nedvosmisleno prati svetski trend tzv "uzdignutog horora. Dejanu Zecevicu bice uručena nagrada u nedelju 11.decembra u 19h, a biće prikazani filmovi Neprijatelj i T.T.Sindrom, sto ce biti odlična prilika da se ovi kultni filmovi pogledaju na velikom platnu“ kaže Todorović.

Ovu nagradu su do sada dobili i Đorđe Kadijević, Ruđero Deodato, Džulijan Ričards, Maksim Aleksandar i Udo Kir.

Dejan Zečević je proslavljeni srpski reditelj koji je za trideset godina rediteljskog stvaralaštva doneo je opus od deset igranih filmova, više od dvesta epiozoda TV serija, nekoliko dokumentarnih, TV, i kratkometražnih filmova. Njegovi filmovi su na domaćim i medjunarodnim filmskim festivalima osvojili preko 100 nagrada, između ostalog na: Martovskom festivalu za kratki igrani film (Nekrofilm), nagradu Aleksandar Saša Petrović za najbolji film na Međunarodnom Festivalu autorskog filma (Dečak iz Junkovca), nagradu Zlatna mimoza za najboljeg reditelja (T.T. Sindrom) na festivalu u Herceg Novom, Zlatnu arenu za najbolji film i za najboljeg reditelja u Novom sadu (Mala noćna muzika), dve nagrade za scenario na Medjunarodnom festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji (TT Sindorm, Mala noćna muzika), Gran Pri za najbolji film (T.T. Sindrom) na međunarodnom filmskom festivalu Ravenna Nightmare, Italija, te na medjunarodnom filmskom festivalu East West u Rusiji nagradu "Zlatni lav" za najbolju režiju (Četvrti čovek) kao i nagrade za najbolju režiju na festivalima u Novom sadu i Sopotu (Četvrti čovek).

Film Neprijatelj, koji se prikazuje u nedelju 11. decembra u 19h, učestvovao je u glavnim programima na preko 20 medjunarodnih festivala i osvojio: nagradu publike u Solunu, specijalnu nagradu žirija za režiju u Monpeljeu, Francuska, zatim Gran Prix u Kopru, Slovenija, i nagrade kritike u Busanu, Južna Koreja, u Puli, Hrvastka, i Sofiji, Bugarska, te nagradu za najbolju mušku ulogu u Portugalu, kao i nagradu za najbolji scenario u Ourensu, Španiji.

Poslednji autorski film, Izgrednici imao je svetsku premijeru na Cikago film festivalu a na domaćem FEST-u odneo je nagrade za najbolji film i domaćeg i medjunarodnog žirija filmske kritike (FEDEORA, FIPRESCI), bio je i srpski predstavnik za Oskara. Dobitnik je godišnjie nagrade FIPRESSCI za reditelja godine, (1996, 2002, 2007, 2010. godina) u Srbiji.

Nakon dodele nagrade, festival zatvara koncert grupe Vrooom.

Program ovogodišnjeg festivala:

Petak 9. decembar

19h - DUHOVI PONEDELJKA (The Ghosts of Monday, Kipar, 2022)

20.30h - FURIJA (Srbija, 2021)

21h - PASTIR (Shepherd, VB, 2021)

Subota 10. decembar

17.30 - DARKLANDS - rediteljska verzija (VB, 1996, rv 2022)

19h - FILM IZNENAĐENJA - PREMIJERA! (SAD/Srbija, 2022)

20.30 - ZGAŽENE (Srbija, FDU, 2022)

21h - ONI KOJI NISU SPALJENI (SAD, 2022)

Nedelja 11. decembar

17h - T.T.SINDROM (Srbija, 2002)

19h - NEPRIJATELJ (Srbija/BiH/Hrvatska/Mađarska, 2011)

-uručenje nagrade BELA LUGOŠI

21h - koncert grupe VROOOM

23h – PIŠČEVA UTVARA (Ghost writer, VB, 2022)

Ulaz na sve projekcije je slobodan dok su ulaznice za koncert grupe Vrooom dostupne na blagajni bioskopa Abazija po ceni od 500 dinara.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn.

Foto: Milan Todorović

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...