•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rebel Without a Cause (1955)

Ovaj klasik iz pedesetih jedan je od prvih filmova ispričanih iz perspektive tinejdžera. Govori o jednoj noći i dva dana u životu troje mladih buntovnika.

U svojoj drugoj velikoj ulozi nakon drame 'Istočno or raja' Dean uskače u cipele Jima Traska, tinejdžera sa svojom dozom problema. Zbog pijanstva u bioskopu završava u policiji gde po njega dolaze roditelji i baka. Već na prvi pogled vidljiv je nedostatak normalne komunikacije između Jima i njegove porodice.

Starkovi su se preselili baš zbog Jima i njegove nemogućnosti da se uklopi u školu i zajednicu. Ne treba mu previše vremena da upozna prvu ekipu, lokalnu maloletničku bandu. Baca oko na prelepu Judy (Natalie Wood) koja u početku glumi sramežljivost viseći sa vođom bande Buzzom (Corey Allen) ali Jimov šarm kasnije će doći do izražaja kao i Judyjini aduti.

Novog prijatelja pronalazi u Platu (Sal Mineo), pomalo tajanstvenom samotnjaku kojeg svi cool klinci konstantno ponižavaju. Sa Jimom na svojoj strani Plato više nije predmet poruge ali ovdje je mnogo važniji jedan drugi aspekt njihove 'veze'. Ovo je naime jedan od prvih, naravno suptilnih, prikaza gay ljubavi u komercijalnom filmu ali se sve svodi na igru očima Sala Minea.

Jim upada u sve veće probleme, stalno u sukobu sa okolinom i pre svega sa Buzzom. Utehu uglavnom pronalazi u Judyinom naručju dok sveprisutni Plato drži fenjer. Utrkivanje na ulicama, tuče, sukobi u porodici pa i borba noževima deo su svakodnevnice Jim Starka čija je karizma vidljiva u svakoj sceni. Otuđenost od porodice Dean je osetio na vlastitoj koži kada mu je umrla majka i ostavio ga otac što mu je svakako pomoglo u uvoj ulozi.

'Buntovnik bez razloga' se u bioskopima pojavio nepunih mesec dana nakon Deanove tragične smrti u automobilskoj nesreći osiguravši mu status filmske ikone. Životi njegovih kolega buntovnika takođe su tragično završili. Natalie Wood se utopila 1981. godine, a Sal Mineo je 1976. ubijen. Ovaj je film definitvno imao lošu karmu i popriličnu dozu kontroverzi ali to ne umanjuje njegovu vrednost.

CB
Žanr:drama, romansa
Godina:1955
Reziser:Nicholas Ray
Producent:David Weisbart
Scenario:Stewart Stern, Irving Shulman, Nicholas Ray
Uloge:James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus, Ann Doran
Uzrast:PG-13
Award:Nominovan za 3 Oscara, 1 nagrada i dve nominacije
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:111 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...