•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rashomon (1950)

Klasik Akire Kurosawe "Rashomon" jedan je od najpoznatijih i najhvaljenijih filmova u istoriji sedme umetnosti. Snimljen 1950. godine, Kurosawin je film, osvojivši Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu, označio pravi početak upoznavanja zapada sa sjajnom japanskom kinematografijom.

Japan u srednjem veku. Trojica muškaraca započinju razgovor. Tri dana ranije jedan od njih, drvoseča, krenuo je u šumu skupljati drva i putem naišao na leš ubijenog muškarca. Drvoseča započne priču o svome svedočenju na sudu, opisujući potom i svedočenja ostalih ljudi. Prvo važno svedočanstvo daje zloglasni lopov Tajomaru (T. Mifune), osumnjičen da je ubio nesrećnog muškarca Takehira (M. Mori) i ukrao njegovu imovinu. Okrutni Tajomaru iznosi svoje svedočanstvo, govoreći kako nije želeo da počini ubistvo, već da siluje muškarčevu ženu Masako (M. Kyo). Prema njegovim rečima, nakon što je to učinio, žena je zbog ponosa tražila da jedan od njih umre, pa je Tajomaru u dvoboju časno ubio Takehira. Ženino svedočanstvo potpuno je drugačije, kao i ostala koja će uslediti, a pod znakom pitanja je i drvosečina priča...

Tema filma u savršenoj je korelaciji s njegovim stilom, obeleženim naracijom u retrospektivama, brojnim vožnjama kamere, čudnim montažnim rezovima i nadahnutim, poetično-okrutnim prikazom prirode, pri čemu svi ti postupci onemogućavaju likovima i gledaocima čvrsti orijentir u priči. Kurosawin "Rashomon" davno je nadrastao granice filmske umetnosti pa se i kod nas pridev 'rašomonski' koristi u raznim situacijama, označavajući situacije u kojima je teško utvrditi objektivnu istinu. Glavnu ulogu u "Rashomonu" odigrao je čest Kurosawin glumac Toshiro Mifune (Sedam samuraja, Yojimbo). Osim Zlatnim lavom, "Rashomon" se može pohvaliti i počasnim Oscarom za najbolji film sa vanengleskog govornog područja.

Žanr:krimi, drama, misterija
Godina:1950
Reziser:Akira Kurosawa
Scenario: Ryûnosuke Akutagawa
Uloge: Toshirô Mifune, Machiko Kyô, Masayuki Mori
Award:8 osvojenih
Studio: Daiei Motion Picture Company
Zemlja:Japan
Jezik:Japanski
Trajanje:88 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...